Timpul prezent: Libertatea religioasă și dreptul la cultură. O (falsă) competiție  
3 May 2021
GPS CULTURAL – ediție specială. În vizită la casele memoriale din București, administrate de Muzeul Național al Literaturii Române
4 May 2021

GPS CULTURAL – ediție specială. Mari festivaluri din România în pandemie Invitați: Ruxandra Donose, George Banu și Levente Molnár

 

 

Aceste zile de început de mai au miros de vacanţă şi sunet de sărbătoare poate mai mult decât oricând. Iar până anul trecut erau marcate şi de efervescenţa adusă de sezonul festivalurilor. De ce, artişti sau public, ne atrage atmosfera din festivaluri, fie ele de muzică, de teatru sau de film? Dincolo de produsul artistic, secretul stă, se pare, în comunitatea care se formează, în energia care se naşte când mai mulţi oameni iau parte, împreună, la acelaşi act artistic.

La acest început de mai, încă ne întrebăm ce se întâmplă cu festivalurile din această vară. Vom putea merge la film, la teatru, la concerte? Și dacă da, în ce condiții? Din documentarul realizat de Dan Vasiliu aflăm cum s-au adaptat la condiţiile de pandemie mari festivaluri din România.

Actorul Levente Molnar, iniţiatorul secţiunii Mănăştur Open Air la TIFF, cunoscut publicului în special datorită rolului important din filmul de Oscar „Fiul lui Saul”, criticul de teatru George Banu, membru de onoare în echipa FITS, preşedintele Premiului Europa pentru teatru, şi Ruxandra Donose, una dintre cele mai strălucitoare mezzosoprane, prezentă ediţii la rând pe scena Festivalului Enescu, sunt invitaţii Luanei Pleşea într-o ediţie specială a GPS-ului Cultural.

Actorului Levente Molnár i-a fost decernat, la Sao Paulo, Brazilia, Premiul pentru cel mai bun actor, în cadrul celei de-a unsprezecea ediții a Cinefantasy International Film Festival. Premiul a fost acordat pentru rolul Bálint Grassai, din filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Anunţul a fost făcut luni, 3 mai, printr-un comunicat de presă.