Bilet de îmbarcare spre… Oradea şi apoi către Cuba, unde vom trece pragul Cabaretului Tropicana…
7 May 2017
Două spații din cartierul Icoanei se deschid pentru public pe 20 mai, la Noaptea Muzeelor
10 May 2017

ILUSTRATE DIN CUBA – Cabaretul Tropicana

Cabaretul Tropicana din Havana (denumit de cei ce l-au văzut drept un  „paradis sub cerul înstelat”), este un luxos complex arhitectural în aer liber, înconjurat de o pădure tropicală, ce dispune de o echipă de aproximativ 500 de persoane, cu artişti şi personal de serviciu, ce oferă, seară de seară, un spectacol ce îmbină muzica live cu dansul exuberantelor sale dansatoare şi cu exotismul costumelor, precum şi un impresionant joc de lumini, atrăgând până la o mie de vizitatori, în special din Europa dar şi din ţări latino-americane cum ar fi Mexic, Argentina sau Columbia.

* * *

Iată scrisorile de recomandare ale acestui loc declarat monument naţional: Cabaretul Tropicana a fost construit în 1939 pe fostele terenuri ale domeniului Villa Mina, un loc de relaxare plin de copaci stufoşi pe care proprietarul, consulul de atunci al Rusiei în Cuba, i l-a lăsat, la moartea sa, soției, Doña Mina Pérez Chaumont. Această moşie se găsea în zona Marianao, în Havana, şi era foarte bine cunoscută de înalta societate a acelor vremuri, deoarece proprietarii dădeau acolo nenumărate petreceri în cinstea prietenilor. Víctor de Correa, un experimentat organizator de spectacole, vine în Cuba însoţit de soţia sa, cupletista spaniolă Teresita de España. Acest om de afaceri decide că Villa Mina este un loc de vis, unde poate deschide un spaţiu de divertisment complet  diferit de cele care existau  în Havana.

* * *

În acest loc fabulos, sub cerul înstelat, Correa a avut ideea să deschidă, iniţial, un fel de restaurant de tip club de noapte pentru un număr de aproximativ 300 de persoane. L-a dotat cu săli de joc şi l-a transformat într-unul dintre cele mai frecventate cazinouri de pe continent. În plus, s-a îngrijit de pădure, de păstrarea ambianţei tropicale. Construcţia iniţială consta dintr-o platformă cu acces prin părţile laterale şi o pistă circulară de dans. Scena apărea ca fiind străjuită de fiecare parte de câte un palmier, aceştia părând să susţină o placă în consolă, de o simetrie aparte şi un echilibru uimitor.

* * *

Designul modern şi decorul rafinat, împreună cu vegetaţia bine iluminată, confereau acestui loc un aer exotic şi senzual, iar mobilierul, construit pe baza de trestie şi fibre vegetale imitând răchita, creau o atmosferă rustică extrem de atrăgătoare. În timpul epocii republicane nota caracteristică a acestui loc o dădeau jocurile de noroc, băutura şi femeile aproape goale, iar acolo veneau politicieni, mafioţi, staruri de la Hollywood şi marinari americani.

* * *

La 31 decembrie 1939 se inaugurează localul sub numele de „BeauSite” (Frumosul Loc), aşa cum voia Víctor de Correa să îl numească iniţial, având o capacitate de aproximativ trei sute de oameni şi o mică sală de jocuri, care s-a dovedit a fi pe placul celor care veneau acolo. Cântecul „Tropicana”, compus de Alfredo Brito la cererea lui Correa, a fost folosit ca tema muzicală la începutul spectacolelor. Brito l-a intitulat astfel datorită vegetației tropicale a locului şi numărului mare de palmieri din jur, palmieri din specia numită în Cuba „palma cana”. Alăturarea celor două cuvinte a dat titlul „Tropicana”. Coregraful şi regizorul Sergio Orta este cel care a sugerat folosirea acestui nume, astfel că la 31 decembrie 1940 cabaretul a fost redenumit „Tropicana”.

 

* * *

Cabaretul Tropicana, renumit în întreaga lume pentru spectacolele sale muzicale, a ajuns şi unul dintre cele mai cunoscute produse cubaneze alături de  rom şi tutun. El  şi-a extras seva din balet, din circ şi carnaval, din bolerouri şi Cha-cha-cha, reuşind să realizeze un spectacol artistic creativ, a cărui faimă a străbătut întreaga lume datorită unor coregrafi, dintre care îi amintim pe Roderico Neyra, Rodney şi Tomas Morales. Reprezentaţiile sale au fost aclamate peste tot în lume. În locuri atât de diverse precum Royal Albert Hall din Londra, Sporting Club din Monte Carlo Monaco, şi Beacon Theatre Broadway din New York.

În anul 1992 Cabaretul Tropicana a fost distins de către Academia Americana a Industriei Restaurantelor cu unul dintre cele mai râvnite premii: „Best of the Best Five Star Diamond”. Pe scena sa au evoluat nenumărate staruri cubaneze şi internaţionale, cum ar fi: Joséphine Baker, Bola de Nieve, Libertad Lamarque, Nat King Cole, Rita Montaner, Alejandra Guzmán şi mulţi alţii.

Cât despre marele simbol al Cabaretului Tropicana, acesta este o  sculptură a unei balerine, realizată de artista cubaneză Rita Longa în anul 1950.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)