Bilet de îmbarcare spre… Constanţa, iar apoi către Cuba, pentru a ne răcori cu un Daiquiri
23 March 2019
Bilet de îmbarcare spre… Mangalia, iar apoi către Cuba, pentru a ne continua istoria băuturii Daiquiri
24 March 2019

ILUSTRATE DIN CUBA – Daiquiri

Atunci când ajung în Cuba, primul lucru pe care îl cer mulţi dintre cei veniţi din alte colţuri ale lumii este un daiquiri, în special pentru a combate căldura intensă, dar şi pentru a se bucura de această savuroasă băutură făcută din rom alb şi suc de lămâie sau lime. Daiquiri (care în limba spaniolă se pronunță şi „daiquirí”, cu accent pe ultima silabă) a devenit cockteilul naţional cubanez, iar povestea sa o să o dezvăluim în continuare.

* * *

Numele „daiquiri” provine de la o plajă aflată în apropierea oraşului Santiago de Cuba şi de la o mină de fier care exista în zona aceea. Referitor la originea acestei băuturi, legenda ne spune că în respectiva mină de fier lucra, în anul 1896, un inginer din Statele Unite ale Americii numit Jennings Cox. Acestuia îi plăcea să bea gin, iar atunci când nu mai avea, îl înlocuia cu romul care era băutura cel mai uşor de procurat în regiune. La un moment dat, mina a fost vizitată de către Giacomo Pagliuchi, la rândul său inginer miner dar şi căpitan în Armata de Eliberare. După lungi preumblări şi discuţii cu Cox şi cu alţi însoţitori, cu toţii au simţit nevoia să bea ceva rece, aşa că au apelat la ceea ce aveau la îndemână. Au luat rom pe care l-au amestecat cu puţin suc de lămâie şi cu un pic de zahăr. Tot agitând şi amestecând, au obţinut o băutură cu efect răcoritor, care nici nu era peste măsură de alcoolizată.

* * *

Aceeaşi legendă mai susţine, că tocmai inginerul italian care a vizitat  mina, Giacomo Pagliuchi, prietenul lui Jennings Cox,  este cel care a botezat băutura cu numele de „daiquiri”, în cinstea minei în care lucra colegul său. Şi tot ei doi, Pagliuchi şi Cox, sunt cei care au adus această băutură la localul cunoscut drept „Barul American” din oraşul Santiago de Cuba. Ajunşi în local, i-au povestit despre băutura „daiquiri”  barmanului, care a început imediat să o prepare pentru cei prezenţi.

* * *

Dar să mergem mai departe pe urmele cocktailului daiquiri, care pentru pentru prima dată a devenit foarte popular în barurile din Santiago de Cuba, iar mai apoi, în scurtă vreme. a ajuns să fie preparat şi în Havana. Cât despre momentul în care daiquiri a început să fie cu adevărat cunoscut în lume, se spune că ar fi anul 1909, şi acest lucru s-a întâmplat datorită amiralului Lucius W. Johnson, medic din Marina Statelor Unite ale Americii, care l-a gustat şi plăcându-i, l-a introdus în Clubul Armatei şi Marinei din Washington D. C.

* * *

Emilio González, barman de origine spaniolă care lucra la barul Hotel Plaza din Havana prin anul 1913, a vizitat Santiago de Cuba şi aşa a aflat că aici se serveşte o băutură răcoritoare nouă. Fără a sta pe gânduri, a luat cu el reţeta şi astfel, a început să prepare şi să vândă daiquiri la Havana. Dar Emilio a decis să împartă succesul acestei băuturi cu un prieten drag lui, pe nume Constantino Ribalaigua (cunoscut şi drept Constant sau Costance), care pe atunci era proprietarul unuia dintre cele mai renumite baruri din Havana, „El Floridita”.

Constance, proprietarul barului Floridita, a fost atât de entuziasmat de reţetă, încât a început să diversifice cocktailul făcând  diferite combinaţii până când, în cele din urmă, a reuşit să creeze faimosul Daiquirí Frappé, căruia i-a adăugat gheaţă zdrobită mărunt. O băutură savuroasă şi foarte răcoritoare, care face să fie mai uşor de suportat căldura din Cuba, care se întinde în general pe toată durata celor 365 de zile ale anului. Nimeni nu şi-ar fi putut imagina însă pe atunci că barul Floridita va deveni leagănul băuturii daiquiri. Un preparat ce a ajuns să fie preferat şi de celebrul scriitor american Ernest Hemingway. Prin anii ‘30, pe când lucra la manuscrisul cărţii „Pentru cine bat clopotele”, acesta a rămas deosebit de încântat de Floridita. În prezent, în onoarea sa există varianta „Daiquiri Hemingway”.

* * *

Anii au trecut, dar istoria cocktailului daiquiri nu s-a oprit în loc. Astfel, la barul-restaurant Floridita, leagănul emblematicei băuturi cubaneze, a ajuns să fie doborât recordul Guinness Book al celui mai mare cocktail daiquiri din lume, cu un pahar uriaş de 275 de litri. Şi asta nu este tot. Începând din anul 2017, se sărbătoreşte „Ziua Internaţională a cocktailului Daiquiri”, după ce Asociaţia Barmanilor Cubanezi (Asociación de Cantineros de Cuba) l-a declarat reprezentant al Cubei în portofoliul de cocktailuri clasice al Asociaţiei Internaţionale a Barmanilor (IBA), organizaţie înfiinţată pentru a-i reprezenta pe cei mai buni barmani din lume.

* * *

Deşi mulţi au încercat să îşi aroge paternitatea acestei băuturi – şi există tot atât de multe amestecuri câţi barmani care o pregătesc -, daiquiri a depăşit toate testele şi continuă să fie unic, autentic şi original, devenind în cele din urmă băutură tradiţională cubaneză. În versiunea sa mai veche, cocktailul daiquiri se prepară din rom alb şi suc de lămâie sau lime. Astăzi însă dată fiind răspândirea lui la scară largă. se pot întâlni multe combinaţii, cum ar fi daiquiri de căpşuni, de banane sau daiquiri cu fructe asortate. Putem găsi, de asemenea şi alte variante, ca „Daiquiri Floridita”(preparat cu lichior maraschino), „Papa doble” (făcut cu grapefuit), sau „Daiquiri Hemingway” (care conţine atât lichior maraschino cât şi suc de grapefuit).

* * *

Elementele care au fost luate în calcul atunci când daiquiri a fost ales drept „cocktail naţional” al Cubei, sunt multe. S-a analizat importanţa istorică a acestui cocktail în Cuba, popularitatea sa pe plan intern şi internaţional de-a lungul anilor, tendinţele recente şi noile evoluţii din lumea cocktailurilor clasice în cadrul cărora daiquiri fost îmbogăţit cu noi elemente ale mixologiei, (ale artei de a  prepara băuturi mixte), dând naştere unui portofoliu  revizuit, cu varietăţi noi.

* * *

Şi nu putem încheia povestea cocktailului daiquiri, fără să vă dezvăluim reţeta clasică a acestei băuturi, pe care vă propunem să o încercaţi. Ingredientele sunt următoarele: o uncie şi jumătate (aproximativ 42 ml)  de rom cubanez (de preferinţă „Habana Club Carta Blanca 3 Años”),  sucul de la o jumătate de lămaie, o lingură de zahăr alb şi câteva bucăţele de gheaţă. Pentru a prepara cocktailul este suficient să divolvaţi bine zahărul în suc, să amestecaţi apoi totul cu romul într-un shaker şi să îl serviţi într-un pahar cu gheaţă zdrobită. Pentru a-l orna, se foloseşte de obicei o felie de lămâie.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)