Azi la Radio România Cultural: Calatorie in jurul lumii Sambata 15 Februarie ora 19
15 February 2020
Insulele Azore (Portugalia) – un altfel de paradis exotic
21 February 2020

ILUSTRATE DIN CUBA – Muzeul Romului Havana Club

Băutura naţională a Cubei, este Ron (adică în traducere din spaniolă, rom). Cultura insulei este pătrunsă de el. Romul se face din sucul fermentat al trestiei de zahăr sau din amestec de suc de trestie şi melasă. Bază pentru aproape orice cocktail din insulă, romul este uimitor de versatil şi are o gamă largă de culori şi arome. (nota red.)

Se spune că majoritatea celor care ajung în Cuba vor să ia cu ei, la plecare, o sticlă de rom, cadou sau suvenir al sejurului petrecut aici. Mulţi, probabil că nu cunosc întreaga poveste a elaborării acestei băuturi. De aceea, la Ilustrate din Cuba colegii noştri de la Radio Taíno s-au gândit să vă invite să vizitaţi Muzeul Romului Havana Club.

* * *

Când ne gândim la Cuba, ne vin în minte mai multe lucruri, printre care plaje de vis, soare de-a lungul întregului an, muzică, veselie, ţigări de foi şi, de asemenea, romul excelent, băutura tipică a Cubei, celebră în lumea întreagă. Ei bine, acestei băuturi i-a fost dedicat un muzeu: Muzeul Romului Havana Club (Museo del Ron Havana Club), în care sunt prezentate toate etapele prin care trece romul, pornind de pe plantaţia de trestie de zahăr şi terminând cu savurarea băuturii.

Muzeul Romului Havana Club este unul dintre cele mai vizitate locuri ale capitalei cubaneze, mai ales de către turiştii europeni. În fiecare zi îi trec pragul aproximativ 500 de persoane dornice să cunoască procesul de elaborare, fermentare şi amestecare al unuia dintre cele mai bune romuri din lume şi, de ce nu, pentru a degusta renumitele mărci de rom cubanez.

* * *

Romul Havana Club a apărut în anul 1878 şi este considerat unul dintre cele mai bune o sută de mărci de rom din lume. De aceea, în anul 2000 a fost inaugurat un muzeu care îi poartă numele. Este situat pe Avenida del Puerto, în Havana Veche (Habana Vieja) şi ocupă un conac restaurat, o clădire colonială din secolul al XVIII-lea, în trecut Casa Contelui de La Mortera. Reşedinţa a fost construită între anii 1772 – 1780 şi a aparţinut unei puternice familii a societăţii din Havana acelor vremuri. Se spune că moştenitorul respectivei familii, un bogat plantator de cafea, a înfrumuseţat clădirea, care, graţie lui, a căpătat o splendoare aparte, fiind abundent ornamentată şi îmbogăţită cu cele mai frumoase picturi murale din întregul oraş.

Juan José Díaz de Espada y Fernández de Landa, cunoscut ca Episcopul Espada, care a fost al doilea episcop al capitalei Havana, când a ajuns în oraş, la începutul secolului al XIX-lea, s-a interesat de impunătoarea construcţie pentru a o transforma în Palat Episcopal. A închiriat-o aşadar şi a efectuat o serie de modificări.

Odată cu trecerea timpului, în anul 1892, don Ramón de Herrera, un bogat peninsular care deţinea titlul de al Treilea Conte de La Mortera, a cumpărat fostul Palat Episcopal pentru a instala acolo birourile companiei sale navale. După triumful Revoluţiei cubaneze, casa a avut mai multe destinaţii: a fost ocupată de o companie de navigaţie, apoi de Academia de Ştiinţe, iar în 1968 a fost preluată de Consiliul Naţional al Culturii. Câţiva ani mai târziu a devenit Casa Tânărului Creator, până s-a transformat în ceea ce este astăzi, un muzeu pe care, chiar dacă nu obişnuiţi să beţi alcool, îl puteţi vizita pentru că în el veţi găsi o parte a culturii cubaneze.

* * *

Odată ajunşi la Muzeul Romul Havana Club, primul lucru pe care îl veţi remarca este aroma trestiei de zahăr. Iar apoi, la dispoziţia dumneavoastră va fi pus un ghid, care vă va explica în mai multe limbi, în mod amănunţit, traiectoria istorică a celebrului rom cubanez. Sună un clopoţel şi… vizita începe. O călătorie de aproximativ 40 de minute, care debutează cu semănarea trestiei de zahăr, introdusă de Cristofor Columb în anul 1493, şi merge până la faza finală a maturării şi comercializării produsului.

* * *

La Muzeul Romul Havana Club vizita începe dintr-o curte interioară mare, plină de plante ornamentale, care duce spre o scară de piatră. La primul etaj se află atelierul de dogărie, unde sunt expuse instrumentele necesare pentru construirea şi pregătirea butoaielor de stejar în care se lasă romul la maturat. Mai departe poate fi zărită o veche şi autentică moară pentru trestie de zahăr, care în primele rafinării de zahăr era pusă în mişcare cu ajutorul catârilor. În moară, vizitatorul poate afla mai multe despre munca forţată depusă de sclavii negri, timp de secole, pe câmp şi în morile unde se zdrobea trestia de zahăr pentru a stoarce sucul.

Modelul la scară redusă al unei locomotive cu aburi, reproducere precisă din punct de vedere istoric, aminteşte celor ce trec pragul Muzeului Romul Havana Club că prima ţară din America Latină care a utilizat calea ferată pentru a transporta trestia de zahăr a fost Cuba. Sunt expuse, de asemenea, şi modele ale vechilor fabrici şi distilerii de rom, unde ies în evidenţă imediat coşurile mari şi morile.

Există în acest Muzeul al Romului Havana Club o zonă foarte atractivă, şi anume cea legată de fermentare şi distilare. Cei care nu au văzut şi nu cunosc cum se desfăşoară un asemenea proces, vor rămâne cu siguranţă uimiţi la vederea butoaielor de fermentare din lemn, a coloanelor de distilare din cupru strălucitor şi a tuburilor care transportă alcoolul spre mai multe rezervoare.

Un alt loc demn de toată atenţia îl reprezintă şi beciurile destinate maturării, unde se odihnesc butoaiele de stejar. Aici romurile îmbătrânesc răbdătoare, aşteptând să vină „maestro ronero”, expertul care îşi va da, cu înţelepciune, aprobarea.

* * *

Înainte de a ajunge în sala de degustare vă sugerăm să zăboviţi puţin lângă macheta care reproduce o fabrică de zahăr din anul 1930, numită „La Esperanza”. Autorul său este realizatorul cubanez de machete Lázaro García Driggs, iar în această creaţie a sa găsim detalii extraordinare precum tăierea şi transportarea trestiei de zahăr, intrarea în atelierul de maşini, dispecerul feroviar în biroul său sau controlorul de trafic şi desigur, spre surprinderea multora, micul tren cu aburi, pe care îl porneşte ghidul, scăzând intensitatea luminii pentru a crea o atmosferă pe care o veţi găsi, cu siguranţă, captivantă. Turul muzeului se încheie cu o degustare a romului Havana Club vechi de şapte ani, produs reprezentativ al romului cubanez, pe care aproape toţi vizitatorii doresc să îl savureze.

* * *

Cam atât despre Muzeul Romului Havana Club ce se găseşte în capitala cubaneză, un muzeu pe care jurnalista Teresa Valenzuela l-a definit astfel: „Muzeul Romului Havana Club este un templu în care se venerează această emblematică băutură cubaneză. Şi ce ritual poate fi mai bun decât degustarea aromei unice a celui mai autentic dintre romurile cubaneze, atât de strâns legat de cultura acestei  ţări şi a cărui calitate este garantată de importante premii internaţionale”.

* * *

Înainte de a încheia povestea noastră prin Muzeul Romului Havana Club, trebuie să vă mai spunem că acesta are şi un mic magazin în care, pe lângă mărcile de rom, puteţi achiziţiona şi articole legate în mod tradiţional de această băutură, cum ar fi tutun, pahare, beţişoare pentru amestecat cocktailuri şi brichete marca Havana Club. Şi dacă sunteţi interesaţi de arta pregătirii cocktailurilor, puteţi participa la cursurile oferite şi puteţi afla cum se prepară, printre altele, un „mojito” sau un „cuba libre”. De asemenea  veţi avea ocazia să savuraţi şi cocktailul tipic al muzeului, numit „Guarabana”, care se face cu rom Havana Club Añejo Blanco, suc de trestie de zahăr şi suc de portocale tropicale.

Şi încă o precizare: în Muzeul Romului Havana Club, vă puteţi bucura în direct şi de muzică de calitate.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)