Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA: Santiago de Cuba – „ţinutul fierbinte”

10 Septembrie 2022, 07:10

 

Santiago de Cuba aşa-numitul „ţinut fierbinte” este a doua cea mai populată provincie a ţării, fiind întrecută doar de Havana, capitală şi provincie a Cubei. Se află în partea cea mai estică a insulei, principalul oraş purtând acelaşi nume: Santiago de Cuba.

 

* * *

Este Santiago de Cuba, să nu vă miraţi de nimic”, aşa a grăit poetul şi tot aşa spun şi cei care vizitează acest oraş vesel şi plin de culoare, cel mai caraibian din Cuba, un loc de excepţie, care a lăsat o amprentă de neşters în istoria naţiunii cubaneze.

 

Santiago de Cuba este considerat Oraşul Erou al Republicii Cuba, un titlu care i-a fost conferit pentru sprijinul acordat de locuitorii săi curajoaselor lupte pentru independenţă ale cubanezilor. În acest loc a fost proclamat triumful definitiv al Revoluţiei Cubaneze.

Oraşul a luat naştere în anul 1515 şi este unul dintre cele şapte oraşe fondate de Diego Velázquez. A fost prima capitală a Cubei, şi aceasta tocmai datorită condiţiilor sale geografice excepţionale. Prin golful său au intrat pe teritoriul cubanez primii sclavi negri şi zeci de emigranţi francezi care fugeau de Revoluţia haitiană. Ei au fost cei ce au introdus cafeaua în Cuba, aducându-şi totodată şi cultura, punând astfel o amprentă importantă asupra acestei regiuni a ţării.

Santiago de Cuba se caracterizează printr-o căldură intensă, motiv pentru care toţi cubanezii îl numesc „la tierra caliente"  (ţinutul fierbinte). Un loc cu multe comori istorice: prima casă din America Latină, prima catedrală din Cuba, cea dintâi mină de cupru de suprafaţă din Lumea Nouă şi primul muzeu al ţării. Rămăşiţele pământeşti ale lui José Martí, considerat Eroul Naţional al Cubei, se află şi ele tot aici.  Toate acestea vă aşteaptă, dacă vă decideţi să vizitaţi Santiago de Cuba.

 

 

Oraşul Erou, Santiago de Cuba, se distinge printr-un fel aparte de a fi, care îi face pe locuitorii de aici să se deosebească de cei din partea de vest a ţării prin modul de a vorbi, prin obiceiurile şi ospitalitatea lor. Fiindcă trebuie spus că oamenii din Santiago de Cuba au un puternic sentiment de apartenenţă şi sunt mândri de atracţiile oraşului, cum ar fi parcurile cu arbori, străzile cu trepte şi clădirile coloniale cu ferestre imense şi balcoane strâmte. În plus, metaforic vorbind, în Santiago de Cuba se convieţuieşte cu marea şi cu munţii, deoarece oraşul este așezat în jurul imensului golf scăldat de Marea Caraibilor şi are ca fundal Sierra Maestra, unde se află cel mai înalt vârf din arhipelagul cubanez, Vârful Turquino (Pico Turquino). Toate acestea se răsfrâng asupra climatului cald şi umed al regiunii, care, nu se poate nega, îl oboseşte uneori pe vizitatorul venit din ţinuturi mai reci, dar care, la sfârşitul călătoriei, se simte răsplătit de naturaleţea, sinceritatea şi afecţiunea oamenilor din Santiago de Cuba.

 

Dacă vreţi să ajungeţi în Santiago de Cuba şi doriţi să vizitaţi această urbe sufocantă, vă sugerăm să vă îndreptaţi paşii spre centrul istoric, declarat Monument Naţional la 10 octombrie 1978. Mergeţi apoi în Parcul Céspedes (Parque Céspedes) care este piaţa principală a oraşului. În jurul ei se găsesc clădiri remarcabile, cum ar fi Primăria şi Casa lui Diego Velázquez, care a fost construită între anii 1516 şi 1530. În perioada cuceririi spaniole, aceasta era casa guvernatorului Cubei.

În piaţa principală din Santiago de Cuba se află şi Catedrala Nuestra Señora de la Asunción, chiar pe locul unde, în anul 1528, a fost ridicată prima biserică din Cuba. După ce aceasta a avut de suferit în urma uraganelor şi a jafurilor piraţilor, s-a decis construirea unui nou lăcaş de cult în anul 1766, actuala catedrală.

O altă clădire emblematică ce o puteţi găsi în Parque Céspedes, este Hotelul Casa Granda, în stil colonial, construit în anul 1911. Una dintre atracţiile sale este terasa de la ultimul etaj, de unde se poate admira oraşul şi unde vă propunem să degustaţi marea varietate de cocktailuri, din care nu poate lipsi celebrul daiquiri.

 

Cei care doresc să afle mai multe despre originile oraşului Santiago de Cuba, sunt invitaţi să treacă pragul Muzeul Municipal Emilio Bacardí, primul muzeu de pe insulă. Iar dacă cumva sunteţi adepţii cunoaşterii istoriei prin intermediul oamenilor locului, puteţi merge în cartierul Tivoli, situat în zona din spatele catedralei, care a fost construit pentru a-i găzdui pe coloniştii francezi şi pe sclavii care au fugit de Revoluţia haitiană. Şi nu cumva să rataţi plimbarea în sus sau în jos pe faimoasele trepte ale străzii Padre Pico, ce oferă una din imaginile specifice ale oraşului, locul preferat de întâlnire al artiştilor, între care şi foarte cunoscutul Compay Segundo.

În apropiere de Santiago de Cuba, la 27 kilometri distanţă, se găseşte un tărâm despre care se crede că este plin de magie şi puteri de tot felul, un loc ce merită să-l vizitaţi: Sanctuarul Fecioarei Carităţii, Virgen de la Caridad del Cobre, situat în localitatea El Cobre, unde există o mină cu acelaşi nume. (Cuvântul „cobre” însemnând „cupru”). Este un loc de pelerinaj constant, o destinaţie obligatorie pentru credincioşii sfintei ocrotitoare a Cubei. În această biserică sunt păstrate cele mai diverse ofrande aduse de cei veniţi  să îşi îndeplinească promisiunile făcute Fecioarei Carităţii. Printre aceste ofrande se remarcă medalia de aur acordată scriitorului american Ernest Hemingway odată cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Fecioara Carităţii din El Cobre a fost declarată Sfânta Patroană a Cubei în anul 1916 şi a fost încoronată canonic de Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale în Cuba în 1998. De atunci, oamenii vin la această biserică în căutare de refugiu spiritual, de miracole şi, de asemenea, de pietre care conţin cupru, pentru că, potrivit celor care sunt cunoscători ai religiei Yoruba, aceste pietre aduc dragoste şi prosperitate economică celor care le posedă.

Santiago de Cuba, recunoscut ca leagăn al genurilor son şi bolero, are multe locuri de o mare frumusețe naturală şi câteva bijuterii arhitectonice, pe care le puteţi vizita. Între obiectivele interesante care figurează pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se numără Castelul San Pedro de la Roca şi ruinele plantaţiilor de cafea, care au fost incluse Patrimoniul Mondial în anul 1997, respectiv în 2000. Lor li se adaugă şi Parcul Baconao, înscris în 1987 de UNESCO în Reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei.

Datorită tradiţiei sale culturale, oraşul Santiago de Cuba găzduieşte adesea importante evenimente culturale naţionale şi internaţionale. Dar, fără îndoială, dintre toate festivităţile cel mai important loc îi revine Carnavalului, sărbătoarea cel mai adânc înrădăcinată în tradiţiile acestei localităţi. El are loc în jurul datei de 25 iulie, când este prăznuit Sfântul Apostol Iacob, patronul oraşului. Festivitatea datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, când, pentru a sărbători aceasta zi, se organiza o procesiune în jurul catedralei.

În zilele noastre, carnavalurile sunt un spectacol plin de culoare, cu impunătoare care alegorice, dansatori, trupe şi instrumente de percuţie de influenţă africană. Iar ingredientul principal este conga.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Călătorii 01 Martie 2024, 09:50

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST

În prima jumătate a secolului trecut, capitala regiunii Occitania din sudul Franței s-a îmbogățit de pe urma...

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Dimineața Crossover (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru