Vacanță în FM, vineri 2 septembrie – Drumuri spectaculoase: Le Passage du Gois (Franța), Sa Calobra (Mallorca, Spania), Drumul Trolilor (Norvegia)
2 September 2022
ILUSTRATE DIN CUBA Guanabacoa, un loc de neuitat
11 September 2022

ILUSTRATE DIN CUBA: Santiago de Cuba – „ţinutul fierbinte”

 

Santiago de Cuba aşa-numitul „ţinut fierbinte” este a doua cea mai populată provincie a ţării, fiind întrecută doar de Havana, capitală şi provincie a Cubei. Se află în partea cea mai estică a insulei, principalul oraş purtând acelaşi nume: Santiago de Cuba.

 

* * *

 

Este Santiago de Cuba, să nu vă miraţi de nimic”, aşa a grăit poetul şi tot aşa spun şi cei care vizitează acest oraş vesel şi plin de culoare, cel mai caraibian din Cuba, un loc de excepţie, care a lăsat o amprentă de neşters în istoria naţiunii cubaneze.

 

 

Santiago de Cuba este considerat Oraşul Erou al Republicii Cuba, un titlu care i-a fost conferit pentru sprijinul acordat de locuitorii săi curajoaselor lupte pentru independenţă ale cubanezilor. În acest loc a fost proclamat triumful definitiv al Revoluţiei Cubaneze.

Oraşul a luat naştere în anul 1515 şi este unul dintre cele şapte oraşe fondate de Diego Velázquez. A fost prima capitală a Cubei, şi aceasta tocmai datorită condiţiilor sale geografice excepţionale. Prin golful său au intrat pe teritoriul cubanez primii sclavi negri şi zeci de emigranţi francezi care fugeau de Revoluţia haitiană. Ei au fost cei ce au introdus cafeaua în Cuba, aducându-şi totodată şi cultura, punând astfel o amprentă importantă asupra acestei regiuni a ţării.

 

 

Santiago de Cuba se caracterizează printr-o căldură intensă, motiv pentru care toţi cubanezii îl numesc „la tierra caliente”  (ţinutul fierbinte). Un loc cu multe comori istorice: prima casă din America Latină, prima catedrală din Cuba, cea dintâi mină de cupru de suprafaţă din Lumea Nouă şi primul muzeu al ţării. Rămăşiţele pământeşti ale lui José Martí, considerat Eroul Naţional al Cubei, se află şi ele tot aici.  Toate acestea vă aşteaptă, dacă vă decideţi să vizitaţi Santiago de Cuba.

 

 

Oraşul Erou, Santiago de Cuba, se distinge printr-un fel aparte de a fi, care îi face pe locuitorii de aici să se deosebească de cei din partea de vest a ţării prin modul de a vorbi, prin obiceiurile şi ospitalitatea lor. Fiindcă trebuie spus că oamenii din Santiago de Cuba au un puternic sentiment de apartenenţă şi sunt mândri de atracţiile oraşului, cum ar fi parcurile cu arbori, străzile cu trepte şi clădirile coloniale cu ferestre imense şi balcoane strâmte. În plus, metaforic vorbind, în Santiago de Cuba se convieţuieşte cu marea şi cu munţii, deoarece oraşul este așezat în jurul imensului golf scăldat de Marea Caraibilor şi are ca fundal Sierra Maestra, unde se află cel mai înalt vârf din arhipelagul cubanez, Vârful Turquino (Pico Turquino). Toate acestea se răsfrâng asupra climatului cald şi umed al regiunii, care, nu se poate nega, îl oboseşte uneori pe vizitatorul venit din ţinuturi mai reci, dar care, la sfârşitul călătoriei, se simte răsplătit de naturaleţea, sinceritatea şi afecţiunea oamenilor din Santiago de Cuba.

 

 

Dacă vreţi să ajungeţi în Santiago de Cuba şi doriţi să vizitaţi această urbe sufocantă, vă sugerăm să vă îndreptaţi paşii spre centrul istoric, declarat Monument Naţional la 10 octombrie 1978. Mergeţi apoi în Parcul Céspedes (Parque Céspedes) care este piaţa principală a oraşului. În jurul ei se găsesc clădiri remarcabile, cum ar fi Primăria şi Casa lui Diego Velázquez, care a fost construită între anii 1516 şi 1530. În perioada cuceririi spaniole, aceasta era casa guvernatorului Cubei.

În piaţa principală din Santiago de Cuba se află şi Catedrala Nuestra Señora de la Asunción, chiar pe locul unde, în anul 1528, a fost ridicată prima biserică din Cuba. După ce aceasta a avut de suferit în urma uraganelor şi a jafurilor piraţilor, s-a decis construirea unui nou lăcaş de cult în anul 1766, actuala catedrală.

O altă clădire emblematică ce o puteţi găsi în Parque Céspedes, este Hotelul Casa Granda, în stil colonial, construit în anul 1911. Una dintre atracţiile sale este terasa de la ultimul etaj, de unde se poate admira oraşul şi unde vă propunem să degustaţi marea varietate de cocktailuri, din care nu poate lipsi celebrul daiquiri.

 

 

Cei care doresc să afle mai multe despre originile oraşului Santiago de Cuba, sunt invitaţi să treacă pragul Muzeul Municipal Emilio Bacardí, primul muzeu de pe insulă. Iar dacă cumva sunteţi adepţii cunoaşterii istoriei prin intermediul oamenilor locului, puteţi merge în cartierul Tivoli, situat în zona din spatele catedralei, care a fost construit pentru a-i găzdui pe coloniştii francezi şi pe sclavii care au fugit de Revoluţia haitiană. Şi nu cumva să rataţi plimbarea în sus sau în jos pe faimoasele trepte ale străzii Padre Pico, ce oferă una din imaginile specifice ale oraşului, locul preferat de întâlnire al artiştilor, între care şi foarte cunoscutul Compay Segundo.

În apropiere de Santiago de Cuba, la 27 kilometri distanţă, se găseşte un tărâm despre care se crede că este plin de magie şi puteri de tot felul, un loc ce merită să-l vizitaţi: Sanctuarul Fecioarei Carităţii, Virgen de la Caridad del Cobre, situat în localitatea El Cobre, unde există o mină cu acelaşi nume. (Cuvântul „cobre” însemnând „cupru”). Este un loc de pelerinaj constant, o destinaţie obligatorie pentru credincioşii sfintei ocrotitoare a Cubei. În această biserică sunt păstrate cele mai diverse ofrande aduse de cei veniţi  să îşi îndeplinească promisiunile făcute Fecioarei Carităţii. Printre aceste ofrande se remarcă medalia de aur acordată scriitorului american Ernest Hemingway odată cu Premiul Nobel pentru Literatură.

Fecioara Carităţii din El Cobre a fost declarată Sfânta Patroană a Cubei în anul 1916 şi a fost încoronată canonic de Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale în Cuba în 1998. De atunci, oamenii vin la această biserică în căutare de refugiu spiritual, de miracole şi, de asemenea, de pietre care conţin cupru, pentru că, potrivit celor care sunt cunoscători ai religiei Yoruba, aceste pietre aduc dragoste şi prosperitate economică celor care le posedă.

 

 

Santiago de Cuba, recunoscut ca leagăn al genurilor son şi bolero, are multe locuri de o mare frumusețe naturală şi câteva bijuterii arhitectonice, pe care le puteţi vizita. Între obiectivele interesante care figurează pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se numără Castelul San Pedro de la Roca şi ruinele plantaţiilor de cafea, care au fost incluse Patrimoniul Mondial în anul 1997, respectiv în 2000. Lor li se adaugă şi Parcul Baconao, înscris în 1987 de UNESCO în Reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei.

Datorită tradiţiei sale culturale, oraşul Santiago de Cuba găzduieşte adesea importante evenimente culturale naţionale şi internaţionale. Dar, fără îndoială, dintre toate festivităţile cel mai important loc îi revine Carnavalului, sărbătoarea cel mai adânc înrădăcinată în tradiţiile acestei localităţi. El are loc în jurul datei de 25 iulie, când este prăznuit Sfântul Apostol Iacob, patronul oraşului. Festivitatea datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, când, pentru a sărbători aceasta zi, se organiza o procesiune în jurul catedralei.

În zilele noastre, carnavalurile sunt un spectacol plin de culoare, cu impunătoare care alegorice, dansatori, trupe şi instrumente de percuţie de influenţă africană. Iar ingredientul principal este conga.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)