Bilet de îmbarcare spre… comuna Aurel Vlaicu, iar apoi către Cuba, la Havana…
21 October 2018
Cum ne pregătim pentru o drumeţie pe cel mai înalt vârf de la noi din ţară
23 October 2018

ILUSTRATE DIN CUBA:  Turnul La Chorrera

Datorită poziţiei geografice şi favorizată de condiţiile naturale ale golfului său, Havana a fost unul dintre cele mai importante puncte ale traficului comercial din Lumea Nouă, în oraş fiind concentrate (când insula a fost colonie spaniolă), bogăţiile pe care navele ancorate în port, le aduceau din restul coloniilor americane, pentru ca mai apoi ele să fie transportate în Spania. O atât de mare bogăţie, a stârnit de-a lungul timpului lăcomia piraţilor şi flibustierilor francezi, englezi şi olandezi, care alături de corsari, bântuiau Marea Antilelor.

De exemplu, în 1555, corsarul francez Jacques de Sores, originar din Normandia (a cărui poreclă era „Îngerul Exterminator”), a devastat şi jefuit Havana, oraşul suferind cu acea ocazie, unul dintre atacurile cele mai dezastruoase din istoria sa. Cu un an înainte, acelaşi corsar cucerise şi Santiago de Cuba.

Confruntându-se cu această realitate, Coroana spaniolă a fost forţată ca pe la mijlocul secolului al XVI lea să intensifice construirea de fortăreţe în zonă. Una dintre ele este El Torreón de la Chorrera, ce a făcut parte din sistemul defensiv al oraşului Havana, a cărei poveste o vom dezvălui în continuare.

 

* * *

Oraşul Havana, oferă vizitatorului impresionante fortăreţe militare, construite în perioada în care insula era colonie spaniolă. Pe ţărmul capitalei cubaneze, pot fi văzute, ca o veşnică provocare în faţa timpului, a mării şi a vânturilor vijelioase ce lovesc cu putere Caraibele, aceste minuni arhitecturale ale ingineriei militare, ridicate pentru a apăra aşezarea de atacurile corsarilor, ale piraţilor şi ale ​​armatelor străine. Acesta este motivul pentru care, aproape de capătul bulevardului El Malecón, nu departe de intrarea în tunelul Quinta Avenida (numit şi Tunelul Calzada, care leagă zonele de est şi de vest ale Havanei), se poate vedea un mic fort, cu doar două nivele, care a fost construit în prima jumătate a secolului al XVII lea, cunoscut sub numele de „El Torreón de la Chorrera” (adică Turnul La Chorerra). Principala misiune a acestui fort a fost aceea de a proteja aşezarea care a devenit oraşul Havana de astăzi. Coroana spaniolă a investit în construirea unui sistema de fortificaţii care urma să asigure paza punctelor nevralgice ale zonei de coastă. Astfel, că o sarcină importantă a  Turnului La Chorerra, era de a împiedica navele ostile Spaniei să ajungă la gurile râului Almendares. Această apă curgătoare cu debit nestatornic, s-a numit cândva „La Chorrera” (cuvânt ce se poate traduce prin repeziş de apă sau porţiune a unui râu unde apa curge foarte repede). De la această denumire a râului, derivă numele fortificaţiei botezate iniţial „Santa Dorotea de la Luna de la Chorrera”. Cât despre cealaltă îndatorire a fortăreţei, ea consta în a veghea ca potenţialii atacatori să nu se poată aproviziona cu apă potabilă.

 

* * *

 

Turnul La Chorrera (la origini rotund – nota red.), a fost construit în anul 1646 şi este opera lui Giovanni Battista Antonelli, descendent al renumitului inginer care a construit fortăreţele San Salvador de la Punta şi El Morro.

 

* * *

 

Turnul La Chorerra, şi-a îndeplinit foarte bine misiunea de apărare până când a fost dărâmat, în 1762, atunci când englezii au cucerit Havana. La începutul acelui an, Carlos al III lea declarase război Marii Britanii. În consecinţă, flota engleză, alcătuită din numeroase vase de război, aproximativ 150 de ambarcaţiuni de transport şi mai multe mii de oameni, a ajuns în faţa portului din Havana, pe 6 iunie.

Atacul cel mai puternic a fost prin est. Circa 2.000 de soldați au debarcat, în partea dinspre La Chorrera şi, în focul luptelor, fortul a fost distrus. Astfel, oraşul Havana a trebuit să se predea şi timp de aproape un an a rămas sub dominaţie britanică. Mai târziu, pe insuliţa unde a fost turnul, spaniolii au construit un fort, sub forma unui mic castel dreptunghiular (cu două etaje – nota red.), pe al cărui acoperiş plan, au fost amplasate mai multe tunuri. De atunci şi până la începutul secolului al XX, acesta a funcţionat ca centru militar. Mai târziu, în anii ’30 ai secolului trecut, a intrat în posesia Marinei de Război din Cuba.

 

* * *

În prezent, La Chorerra are o formă pătrată. La jumătatea înălţimii sale, sunt cinci ferestre, de unde odată ieşeau cinci tunuri, tunuri care de altfel (aşa cum am mai amintit) se puteau întâlni şi pe acoperiş. În partea cea mai înaltă a Fortului La Chorerra, poate fi zărit un turnuleţ, care era folosit drept punct de observaţie. Scara de piatră din exterior (a fortului), duce, prin intermediul unui pod mobil, în partea superioară. Aici se găseau magazii, depozite şi cazarma, capabilă să adăpostească o garnizoană de 50 de oameni.

 

* * *

 

Astăzi, în mijlocul vieţii moderne şi agitate care se trăieşte în Havana, acest loc fortificat, Turnul La Chorrera, ce a stat drept şi a fost mereu vigilent, martor al istoriei capitalei, ni se înfăţişează ca un element de contrast. Fiindcă în interiorul lui, nu ne aşteaptă un bastion înarmat şi pregătit de război, ci un loc în care savuroasa mâncare tradiţională cubaneză, se serveşte într-un cadru aparte, decorat cu armuri şi tunuri ornamentale. În ciuda anilor care s-au scurs şi a ravagiilor pe care în mod inevitabil le-au făcut clima şi marea, Turnul La Chorerra este bine conservat, ca o amintire scumpă. În prezent, el s-a transformat într-un restaurant cunoscut sub numele de Mesón de La Chorrera (mesón însemnând „local”) unde se serveşte mâncare şi băutură tradiţională. Aici, puteţi savura specialităţi cubaneze tipice, pregătite conform exigențelor bucătăriei din Antile. Specialitatea casei este deliciosul „Orez cu pui à La Chorrera”, însoţit desigur de o atmosfera animată, în permanenţă, de muzică. Printre numeroasele acorduri, le veţi auzi şi pe cele spaniole, ca un demn omagiu adus, originii poporului cubanez.

 

* * *

 

Turnul La Chorerra, vă invită să petreceţi momente de neuitat. După o lungă plimbare pe Bulevardul El Malecón, când se apropie înserarea la Havana, acesta este locul ideal unde îndrăgostiţii şi boemii se pot bucura de apusul soarelui, admirându-l din înaltul turnului. Mirosul pătrunzător al mării, alături de impresionanta panorama a oraşului modern,  sunt alte câteva dintre aspectele fermecătoare pe care le oferă acest loc. Şi, adăugând un plus de savoare, nu departe de aici se găsește şi clasicul Restaurant 1830, renumit pentru elegantul său Piano Bar.

 

* * *

 

Aşadar, pe El Malecón din Havana, unde se întâlnesc cartierele Vedado şi Miramar, se înalţă, Turnul La Chorerra, o fostă fortăreață militară care, din 1646, străjuieşte locul în care Marea Caraibelor  îşi uneşte apele cu ale râul Almendares, o fortificaţie transformată acum în spaţiu de recreere. Invitaţia a fost făcută, iar capitala cubaneză vă aşteaptă.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

 

​​