Filmele de(spre) artă se văd la Bucharest Art Film Festival 2017
7 December 2017
Irina Margareta Nistor a fost invitata Elenei Vlădăreanu la Scena şi ecranul.
7 December 2017

Întâmpinăm sărbătorile de iarnă cu o comedie în premieră absolută la Teatrul Naţional Radiofonic, Doaga de Doru Moţoc, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu

În distribuţie: Gabriela Popescu, Ioana Calotă, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu, Daniel Badale, Mihai Dinvale, Dan Aştilean, Ionuţ Kivu, Vasile Manta.

Doaga de Doru Moţoc este o comedie de moravuri în două părţi, o oglindă teatrală fidelă a profilurilor morale contemporane, o cavalcadă de situaţii şi caractere comice, construite în buna tradiţie a comediilor lui Teodor Mazilu, Ion Băieşu, Dumitru Solomon. Cu un umor agreabil, lipsit de vulgaritate, dar acid şi necruţător, personajele lui Doru Moţoc se întrec în a-şi demonstra reciproc inadaptarea la vremurile noi. Pretextul doagei pierdute (sau sărite) face trimitere la pierderea echilibrului, a raţiunii, a normalităţii, a armoniei şi firescului relaţiilor interumane în societatea românească de după 1989. Situaţiile hilare, bine conduse şi structurate, prezintă în tuşe caricaturale un eşantion al umanităţii adunate întâmplător într-o staţie de autobuz. Locul devine o veritabilă scenă de teatru prin care trec tipologiile lumii de azi cu poveştile caracteristice tranziţiei româneşti. Piesa este o comedie binevenită în repertoriul Teatrului Naţional Radiofonic, care printr-o distribuţie bine aleasă şi atent echilibrată oferă ascultătorilor plăcerea unei comedii de „modă nouă” cu personaje fără epocă: şeful, femeia uşoară, angajatul slugarnic, întreprinzătorul interlop.

Doru Moţoc este un autor dramatic cu piese montate în ţară şi străinătate, apreciat pentru piese ca „Zborul – ce fericire” „Undeva o lumină” sau „La Colorado, aproape de stele”. Dramaturgul este creatorul conceptului de „teatru imaginativ”, adică teatru fără didascalii, dar şi un consecvent susţinător al dramaturgiei contemporane ca organizator a 15 ediţii ale Festivalului bienal de dramatrugie „Goana după fluturi” din Tetoiu (jud. Vîlcea). Piesa „Zborul – ce fericire”, montată la Teatrul Naţional Radiofonic cu titlul Provocare a fost recompensată cu premiul UNITER în 2002, la secţiunea teatru radiofonic în regia artistică semnată de Mihai Lungeanu.

Premiera radiofonică va avea loc marţi, 12 decembrie, ora 20.00, la Radio România Cultural.

Regia de montaj, Monica Wilhelm şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia muzicală: Patricia Prundea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihai Lungeanu.