Ascultă Radio România Cultural Live

Interviu cu Achim von Borries, co-scenarist şi regizor al serialului BABYLON BERLIN, al cărui sezon 3 începe în această seară!

28 Ianuarie 2021, 06:18

Astăzi, 28 ianuarie, ora 22, la Epic Drama începe sezonul 3 din multipremiata serie BABYLON BERLIN., un policier neo-noire cu acţiunea centrată în perioada Republicii de la Waimar, în Germania anilor 1920-1933. Interviul acesta cu Achim von Borries (pe care l-am avut invitat în ediţia trecută la Scena şi Ecranul) vine cu amănunte şi destăinuiri inedite, dar şi cu imagini în exclusivitate obţinute prin amabilitatea Epic Drama-Viasat World.

Michaela Platon: Bine ai venit, Achim, Sunt onorată să te am invitat la Scena şi Ecranul de la România Cultural.

Achim von Borries: Bună, Michaela! Îţi mulţumesc pentru invitaţie, e o onoare şi pentru mine.

MP: Premiera noului sezon este în curând- pe 28 ianuarie. Cât de nerăbdător şi emoţionat eşti să revii cu acest al treilea sezon, pentru că fanii cu siguranţă sunt, dacă ne gândim la imensul succes de care s-a bucurat serialul.

Achim von Borries: Este un mare test pentru noi. Am emoţii întrebându-mă dacă publicului o să îi placă, dacă va aprecia noile povestiri, dacă va rezona la fel ca până acum. Sunt întrebări importante ale căror răspunsuri nu le ştiu acum. Şi eu şi colegii mei, Tom Tykwer şi Hendrik Handloegten, am muncit din greu şi am pus mult suflet, efort şi creativitate în acest serial. Am făcut tot ce depinde de noi, iar dacă am reuşit sau nu, asta publicul va decide.

MP: Fiecare nou sezon este o provocare pentru creatorii lui - să nu coboare stacheta, să reinventeze personajele, să schimbe paradigmă sau să înnoiască acţiunea. Eşti deopotrivă regizor şi scenarist al serialului, spune-ne ce ne aşteaptă în sezonul 3 al seriei Babylon Berlin. Nu îți cer să spui mai mult decât poţi să o faci, dar, hai, tentează-ne, spune-ne ceva....

Achim von Borries: Ok! Evident că niciodată nu vrem să ne repetăm, nu? Şi pentru că nu am vrut nici acum - asta a reprezentat adevărata provocare. Pe de altă parte avem atâtea poveşti de spus. Aşa că să vă aşteptaţi să intrăm mai adânc în dramă şi să fiți mai aproape de personajele noastre. Acum nu trebuie să le mai inventăm, să vă mai facem cunoştinţă cu ele. Vom aduce în prim plan suişurile şi coborâşurile relaţiei dintre Gereon şi Charlotte- şi este şi o surpriză legată de asta, dar pot să vă spun deja că nu se termină cum v-aţi închipui. Şi ştiu că toată lumea se astepata că ei să devină un cuplu, dar asta nu e totul. Este un fel de dramă a eliberării de tot ce a fost în primele două sezoane şi o emancipare a personajelor faţă de părinţii lor. Că Nyssen, că Gereon şi Helga care acum trebuie să se împace cu această situaţie, dar şi cu o mulţime de întrebări şi istorii care au survenit în sezoanele precedente şi care probabil că nu sevor termina, aşa că le vom valorifica în episoade noi. Şi pot să vă spun că or să apară câteva personaje noi, că vom păşi în lumea cinemaului care era la vremea aceea foarte popular. Vom intra şi în lumea presei, care era şi ea foarte interesantă, şi sper că spectatorilor o să le placă la fel de mult precum le-au plăcut sezoanele 1 şi 2.

MP : Serialul a început acum trei ani şi vorbeşte de evenimente din secolul trecut, dar nu pot să nu observ similitudinile unor situaţii descriese în film cu multe dintre realităţile zilelor noastre. Lumea se luptă acum nu doar cu pandemia dar şi cu mişcările sociale, brutalitatea poliţiei, corupţie şi injustiţie. Este Babilon Berlin o parabolă a realităţii actuale sau doar istoria care se repetă?

Achim von Borries: Bună întrebare! Se zice că istoria care se repeată este ceva de domeniul fanteziei. Şi uneori când mă uit la ştiri pe internet chiar am sentimentul că se derulează ceva ireal. Din păcate suntem nevoiţi să luăm totul ca atare, nu este vina noastră ce se întâmplă, sau că lucrurile stau aşa. Noi nu încercam să comentăm politica actuală, pentru că îţi dai seama că şi dacă o facem, când apare serialul peste doi ani, lucrurile sunt deja vechi. Uneori însă este ca şi cum am ilustra istoria şi politica de astăzi, aşa cum ai spus, cu toate mişcările sociale de acum. Ceea ce pot să îţi spun este că noi ne facem treaba temeinic şi luăm istoria foarte în serios.

Germania a traversat evenimentele acestea în anii ‘20 din secolul trecut şi toată lumea ştie la ce au dus. Şi poate că nu putem controla similitudinile- dar să zicem că am putea-o face- asta nu însemna că vrem să dăm lectii, noi vrem doar să întreţinem publicul. Nu vrem să facem declaraţii.

Încercam să fim și noi, ca artişti şi scriitori, dar şi personajele noastre, cât mai detaşaţi de abordările politice.

MP: Este ştiut că romanele lui Volker Kutscher sunt primele romane poliţiste a căror acţiune se petrece în anii ‘20 ai secolului trecut. A fost acest detaliu important sau decisiv atunci când aţi hotărât să transformaţi cărţile într-un serial?

Achim von Borries: Cred că unul dintre atuurile pe care le au aceste cărţi, este că te iau de mână atunci când le citeşti şi îţi arată Berlinul acelor ani. Mergi pe vechile străzi distruse apoi de război, sau mai târziu de perioada comunistă, sau în vremurile noastre de cea capitalist - şi ţi se arată un oraş care a fost distrus. Iar ceea ce ne-am dorit a fost să înviem acest oraş şi să celebrăm Berlinul drept capitală a viitorului, aşa cum fusese odată în anii ‘20. Iar această perioadă de la începutul anilor 1900, până în 1933 a fost foarte puţin ilustrată în cărţi. Şi nici filme nu prea s-au făcut, abia dacă îmi vin în minte unul sau două. Cabaret (regizat de Bob Fosse n.r.) cred că este cel mai important dintre toate, sau cel puţin cel mai cunoscut. Dar perioada asta a însemnat şi extraordinarele lucruri noi de atunci - de la artă și teatru la muzică, expresionismul - toate s-au întâmplat atunci. Şi aşa cum a spus Albert Einstein- trebuie să fi fost un loc extraordinar în care să fii. Iar asta este parte a călătoriei prin acest Berlin în care poţi să te afunzi într-o perioadă a istoriei care s-a scufundat ea însăşi, după cum ştim cu toţii.

MP: Printre atâţia actori germani înzestrați- mulţi dintre ei aproape necunoscuţi publicului din Romania- l-ai distribuit în 12 episoade pe tânărul actor şi compositor român Sabin Tambrea, care trăieşte de mulţi ani în Germania. E atât de special şi talentat! L-am avut invitat în emisiunea mea şi atunci mi-a vorbit cu entuziasm, bucurie şi satisfacţie despre experienţa lui cu Babylon Belin. Cum ai lucrat cu Sabin?

Achim von Borries: Sabin este un tip într-adevăr extraordinar Mă bucur că l-ai avut invitat în emisiune. A jucat rolul lui Tristan Roth , un actor exentric a cărui porecla era Plumpe. Şi apropo, asta era porecla celebrului regizor expresionist Friedrich Murnau – căruia i-a fost furat craniul din mormânt la fel ca în Nosferatu, filmul lui din ‘22.. Cu Sabin a fost doar o glumă.

Nostim e ca înainte de perioada în care a filmat Babylon Belin a lucrat la un alt film german în care juca rolul unui călugăr, aşa că avea o tunsoare ...călugărească! Când am început noi filmările cred că a fost nevoit să poarte o perucă pentru o vreme. Dar a intrat perfect în personaj şi este foarte talentat, dăruit şi special aşa cum spuneai.

MP: Mă bucur să aud asta! Momentele musicale din sezoanele precedente au fost excepţionale. Vom avea unele similare în sezonul 3?

Achim von Borries: Vor fi unele momente, dar, aşa cum spuneam, nu ne dorim să ne repetăm, aşa că mai degrabă în următorul sezon, al patrulea, o să vedeţi iar ceva asemănător cu ce a fost în primele două sezoane. Dar vor exista numere musicale, căci parte din acţiune se întâmplă la Babelsberg, faimosul studiou în care se filmau musicaluri expresioniste, un gen inexistent până atunci. Noi l-am inventat. Erau filme expresioniste şi musicaluri, era perioada trecerii de la filmul mut la cel cu sonor. Şi este acolo în episodul 9– asta trebuie s-o spun- un cântec de dragoste extraordinar cântat de un personaj fotograf, despre care o revistă americană spunea că e cea mai frumoasă scenă turnată în 2020, şi am fost foarte mândru, căci eu am făcut-o! O să o remarci când o să vezi episodul nouă!

MP: Cu siguranţă că da! Potrivit încadrărilor, Babylon Berlin este un policier neo-noire, iar ca gen -dramă istorică . Acoperă încadrarea tot ceea ce reprezintă serialul?

Achim von Borries: Nu ştiu. Am vrut să facem un mix de genuri. Să ne surprindem pe noi înşine ca scenarişti şi regizori, dar şi publicul. Avem şi elemente de comedie, de musical şi încercam să lărgim graniţele. Fritz Lang a făcut celebrele Metropolis şi Dr Mabuse şi aborda genuri diverse. Iar cinematografia germană a ultimilor 50 de ani nu a excelat în abordarea genurilor, așa că noi am încercat să reinventăm asta. Însămi nu am abordat mai mult de 2 genuri înainte de Babylon Berlin, aşa că este o experienţă nouă şi pentru mine. Şi oricare ar fi genul filmului, trebuie să îţi placă ceea ce faci. Iar asta pot să afirm cu certitudine, că iubim şi ne place ceea ce facem.

Michaela Platon: Sunt zvonuri că deja filmaţi pentru sezonul următor. Poţi să ne spui ceva despre asta?

Achim von Borries: Da, ne pregătim. Mă uit la fotografiile a 30 de actori pe care i-am avut în cele 3 sezoane şi încercam să le continuăm poveştile. O să sărim puţin în timp pentru că altminteri n-am mai ajunge în 1933. Deci acţiunea se petrece la un an de unde se termină sezonul 3. E despre anul nou 30-31 şi asta e tot ce mai spun.

Michaela: Va trebui să aşteptăm!

Achim von Borries: Am avut o întâlnire azi cu şeful departamentului şi actorii- majoritatea on line din cauza restricţiilor şi toţi citiseră scenariul şi au zis că le place chiar mai mult decât ce a fost până acum. Dar să batem în lemn şi să avem răbdare!

Michaela: Asta o să facem! Achim, îţi mulţumesc pt interviu şi abia aşteptăm să vedem noul sezon Babylon Berlin la Epic Dramă. Să ai un an profesional minunat şi mult succes!

Achim von Borries: Îţi mulţumesc, vizionare plăcută, îi salut pe toţi fanii noştrii din România. Îţi mulţumesc pentru invitaţie!

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 24 Aprilie 2024, 11:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:10

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu

Teatrul Masca vă invită la sediul său din Bd. Uverturii Nr. 14, cu ocazia avanpremierei și premierei spectacolului outdoor...

AVANPREMIERA și PREMIERA spectacolului outdoor „FARFURIA” de Maria Manolescu, în regia lui David Alexandru Mușoiu
Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 14:00

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere

Într-un studiu publicat în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes , cercetătorii au ajuns la...

Raportul de gardă: Migrena, cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la persoanele tinere
Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 13:05

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize

Anul acesta organizatorii au primit 800 de propuneri din peste 40 de țări europene , publicate inițial în 35 de limbi...

Webdocumentarul Mândrie și Beton. După 10 ani a fost nominalizat la European Press Prize
FOXFINDER de Down King,  o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 11:13

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București

Teatrul EXCELSIOR - singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți – anunță premiera...

FOXFINDER de Down King, o nouă premieră pe țară la Teatrul EXCELSIOR din București
Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:19

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași

Organizatorii festivalului Serile Filmului Românesc (SFR) anunță primul eveniment al ediției aniversare cu numărul 15...

Primul eveniment SFR 15: Spectacolul de teatru „Tatăl” Actorul Victor Rebengiuc revine la Iași
Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei...

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)
Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 06:41

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” se află în competiţia pentru marele premiu.

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Dimineața Crossover (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru