Bilet de îmbarcare spre… Iordania, la Amman iar mai apoi către Bethania
26 September 2020
Bilet de îmbarcare spre… Iordania, la Petra – oraşul trandafiriu… de la 13,44
27 September 2020

IORDANIA – BETHANIA

La circa 60 de kilometri de Amman, la nord de Marea Moartă şi la vest da Valea Iordanului, în mijlocul unui teren arid, este locul unde se crede (conform părerii mai multor cercetători) că Sfântul Ioan l-ar fi botezat pe Isus. Aici puteţi ajunge fie închiriind o maşină, fie aranjând la hotelul unde v-aţi cazat un tur de o zi prin Bethania.

* * *

Cu toate că în primele secole după Hristos pelerinii organizau numeroase procesiuni la tărâmul sfânt  unde acesta a fost botezat şi chiar dacă în zonă au fost ridicate numeroase biserici, odată cu invazia musulmană locul a fost dat uitării pentru multă vreme. Abia după anul 1994, la iniţiativa regalităţii iordaniene (mai precis a prinţului Ghazi), zona a intrat în atenţia arheologilor. La scurt timp au apărut şi primii turişti, iar cu trecerea timpului numărul acestora s-a mărit considerabil, mai ales că din 2015 sit-ul a fost  inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

* * *

Cu siguranţă în cei peste 2.000 de ani râul Iordan şi-a schimbat de mai multe ori cursul, iar spusele celor patru Apostoli din Noul Testament, stabilesc fiecare câte un alt loc de botez al lui Isus. În cele din urmă cercetătorii au mers pe varianta Bethania, mai ales că ea apare menţionată în relatările după Sfântul Ioan.

* * *

Astăzi, Iordanul s-a retras cu câteva sute de metri şi vechiul loc de botez al lui Isus, este de fapt o apă mică apă în jurul căreia au fost amenajate nişte trepte  şi un adăpost ce te fereşte de arşiţa soarelui. Ajunşi în acest loc, cu siguranţă veţi simţi încărcătura istorică şi veţi fi impresionaţi de farmecul împrejurimilor care fac să merite din plin o vizită aici.

Vasilescu Gabriela