Bilet de îmbarcare.. la malul Mării Negre şi propuneri pentru o altfel de vacanță decât cea de la plajă… şi apoi către Italia, la Florenţa…
17 September 2016
Bilet de îmbarcare spre… malul mării şi apoi către Japonia, la Tokyo unde vom vizita Centrului de Arte Marţiale Shiseikan Dojo
18 September 2016

FLORENŢA – ORAŞUL FAMILIEI MEDICI

Florenţa – unul dintre cele mai mari centre artistice ce şi-a câştigat faima universală pentru multitudinea de comori de artă din Evul mediu şi Renaştere, probabil unice în istoria omenirii, este considerat locul de naştere al Renaşterii şi este recunoscut ca fiind unul dintre leagănele de artă ale culturii mondiale, de la pictură la sculptură şi arhitectură, literatură şi muzică.

* * *

Florenţa – capitala Toscanei (situată aproape de centrul Peninsulei italiene, pe malurile râului Arno şi înconjurată de plantaţii de măslini şi viţă-de-vie), este cunoscută şi ca oraşul familiei Medici (fiindcă nici una dintre dinastiile care au guvernat aici, nu a influenţat atât soarta oraşului. Chiar dacă, de-a lungul timpului, aici au mai trăit şi alte importante personalităţi, cum ar fi de exemplu: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Dante, Machiavelli, Filippo Brunelleschi sau Galileo.

Însă Florenţa, este renumită în primul rând datorită clădirilor sale de-a dreptul fascinante, câştigându-şi faima internaţională pentru multitudinea de comori de artă din perioada Evului mediu şi a Renaşterii. Cele mai interesante pot fi văzute în dreptunghiul delimitat de Catedrală, Piaţa Signoria şi Bisericile Santa Croce şi Santa Maria Novella, dar se găsesc în mare măsură şi pe celălalt mal al râului Arno, în cartierul Oltrano.

* * *

Fondat în sec I î.e.n., drept colonie militară romană, oraşul Florenţa a fost controlat succesiv de goţi, bizantini şi longobarzi. Pe parcursul istoriei, Florenţa a fost Republică, reşedinţă a Ducatului Toscanei şi capitală a Italiei.

Aşa după cum am afirmat deja, splendoarea Florenţei ca oraş al artei se leagă în mare măsură de numele familiei Medici, care şi în ziua de astăzi, se bucură de respectul cuvenit. Despre această dinastie influentă, putem spune că a condus oraşul, sporindu-i atât bogăţia materială cât şi pe cea culturală, încă din anul 1434, când Casimo de Medici a preluat puterea în Florenţa. Datorită averii sale uriaşe, el a ajuns în scurt timp conducătorul de necon­testat al oraşului, cu toate că nu a îndeplinit niciodată o funcţie oficială. La rândul lor şi cei ce i-au urmat, au adoptat roluri de „mari mecena”. Unii au susţinut cultura, iar alţii, au introdus în oraş obiceiul Carnavalului.

În se­colul al XVI lea, familia Medici ajunsese cu adevărat, cea mai puternică din Italia. Din rândurile sale au fost aleşi chiar şi doi Papi ai Bisericii catolice, care însă din păcate, au devenit mai degrabă un simbol al luxului şi risipei, decât al modestiei şi al toleranţei. Drept pentru care, la moartea ultimului reprezentant al familiei, numele de Medicini mai avea doar puţin din strălu­cirea vechilor timpuri.

italia-florenta-orasul-familiei-medici-2

* * *

Pentru a admira farmecul Florenţei, cel mai indicat loc unde trebuie să mergeţi, este Piaţa Michelangelo, aflată pe malul sudic al râului Arno. De aici se poate surprinde întreaga panoramă a zonei, care cuprinde Domul, Palatul Vechi, Palatul Bargello şi clopotniţa octogonală a Fiorentinei Badia sau frumoasele poduri pe care le etalează oraşul. Ponte Vechio (în spatele căruia se înalţă culmile Apeninilor), este cel mai cunoscut dintre ele, datorită suprastructurii sale bizare.

Piaţa a fost construită la sfârşitul secolului XIX şi este dedicată marelui sculptor renascentist Michelangelo Buonarroti, drept pentru care aici puteţi admira câteva copii ale unora dintre lucrările sale.

* * *

Printre numeroasele atracţii ale oraşului Florenţa, mai merită amintite şi Muzeul de Arheologie (care adăposteşte o colecţie de exponate din perioada etruscă), Poarta Romană (ce datează din secolul XIV), Biserica San Lorenzo, Palatul Pitti, Grădina Trandafirilor (un parc construit în secolul XIX de către arhitectul Giuseppe Poggi), Teatrul Pergola (considerat primul din lume dintre teatrele dotate cu loji, în prezent princi­pala scenă a oraşului), Capela Magilor (ce include un ciclu de fresce celebre realizate de maestrul renascentist Benozzo Gozzoli), Palatul Strozzi (o construcţie renascentistă tipică flo­rentină) sau Galeria Uffizi (unul dintre cele mai celebre mu­zee din lume, care deţine opere ale lui Leonardo da Vinci, Titzian, Botticelli, Rafael şi Caravaggio).

Şi să nu uităm de Basilica di Santa Maria del Fiore (Domul din Florenţa), care este principala catedrală a oraşului, realizată din marmură policromă (verde din Prado, albă din Carrara şi roşie din Maremma). Construcţia sa a început în ultimii ani ai secolului XIII, sub îndrumarea lui Arnolfo di Cambio. Ulterior, planul Domului a fost completat de Filippo Brunelleschi. Complexul arhitectonic (constituit din Dom, clopotniţa şi baptisteriu) se găseşte aproape de Piaţa Signoria şi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

* * *

Oraşul Florenţa surprinde plăcut vizitatorul, prin îmbinarea pe care a in­staurat-o, între ceea ce înseamnă trecut şi prezent. Alături de turism, in­dustria uşoară (în special atelierele sale de confecţii de lux şi artizanat), oferă Florenţei bazele unei economii moderne şi dinamice, fapt ce ne face să ape­lăm la memorie şi să ne reamintim că aici au fost deschise primele bănci, încă din secolul III, iar moneda de aur (florinul), bătură în 1252, a ajuns să fie cunoscută şi folosită în întreaga lume.

De asemenea, aşezarea este cunoscută şi pentru felul în care a reuşit să combine într-un mod original arta şi ştiinţa, în Florenţa existând veche o universitate, care astăzi include mai multe specialităţi. Colecţiile sale vaste sunt păstrate în Biblioteca Naţională şi alte biblioteci celebre (Laurentian, Riccardiana, Marucelliana) sau în arhivele de stat şi municipale.

* * *

Pe parcursul anului, oraşul este gazda şi unor numeroase evenimente importante, cum ar fi de exemplu cele muzicale din „Maggio Musicale Florentino” sau prezentările de modă italiană.