Bilet de îmbarcare spre… Barajul Vidraru iar apoi către Italia, la Milano…
15 April 2018
Bilet de îmbarcare spre… Iaşi şi mai apoi către Italia, la Florenţa
21 April 2018

ITALIA: MILANO – DOMUL

Catedrala Santa Maria Nascente, cunoscută şi sub numele de Domul din Milano, se găseşte în Piazza del Duomo, fiind una dintre cele mai impozante monumente ale creştinătăţii. Cât despre ridicarea sa, cu toate că  mai toate elementele cheie erau la locul lor în anul 1391, construcţia completă a durat sute de ani.

Duomo di Milano a fost iniţial ridicat din cărămidă, apoi s-a trecut la marmură adusă de la Condoglia, deoarece arhitecţii au înţeles grandoarea proiectului. De-a lungul timpului, a fost decorat cu spirale gotice şi o mulţime de statui. Iar controversele despre cele mai bune metode de a duce la bun sfârşit acest proiect enorm, au fost benefice şi au condus la o îmbinare extraordinară de stiluri.

La intrarea în catedrală, pe pardoseală, se poate vedea un disc solar, amplasat în Dom în anul 1768. După aproape 250 de ani, este surprinzător de exact şi se spune că îţi poţi fixa ceasul după el.

* * *

 

Construcţia Domului din Milano a început în anul 1386, din ordinul Episcopului Antonio da Saluzzo. Sfinţită în anul 1418, catedrala a rămas neterminata însă, pentru mai multe secole. Politica, mărimea proiectului, lipsa banilor precum şi alte cauze au dus la stagnarea lucrărilor. Într-un final, la începutul secolului XIX, faţada a fost terminată la ordinul lui Napoleon Bonaparte, care a  demarat paşii finali ai construcţiei Domului chiar înainte de a se încorona Rege al Italiei, în 1805.

* * *

Statuile ce decorează Domul din Milano, sunt într-un număr impresionant. Cele mai vechi dintre ele au fost făcute între anii 1386 – 1447, iar altele au fost adăugate între secolele XV – XVIII. Faţada este în stil baroc până la primul rând de ferestre iar apoi în stil neo-gotic. Iar fiecare dintre cele cinci uşi ale sale de bronz, au fost sculptate de mai mulţi artişti, având teme diferite.

Pentru a putea aprecia pe deplin statuile şi cele 135 de turle, cel mai bine ar fi să luaţi liftul (ce se află în spatele Domului) până pe acoperiş. Astfel, vă veţi afla mai aproape şi de emblema a oraşului Milano: Madonnina – figura poleita cu aur a Fecioarei Maria, ce se găseşte pe cea mai înaltă turlă a catedralei şi care are o înălţime de 4,16 metri.

Interiorul oarecum întunecat al Domului, este contrastant cu exteriorul strălucitor, dar nu este cu nimic mai puţin impresionant. Cea mai faimoasă statuie de aici, este cea a Sfântului Bartolomeu, sculptată în anul 1562. La rândul lor, coloane şi vitraliile naosului, lasă, prin mărimea lor, o impresie puternică asupra vizitatorilor.

Şi tot în interior, deasupra absidei (zona arcuită de deasupra altarului), se poate vedea o mică lumină roşie. Aceasta marchează locul unde se păstrează, după cum se spune, unul din cuiele folosite la răstignirea lui Christos. În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de ziua de 14 septembrie, arhiepiscopul din Milano urcă într-un coş din lemn (ce datează din anul 1577) decorat cu îngeri pentru a lua cuiul şi a-l expune publicului în timpul unei celebrări numite „Rito della Nivola”. Cuiul rămâne expus până a doua zi seara, când este din nou urcat la locul lui.