Calatorie in jurul lumii
29 October 2016
Bilet de îmbarcare spre… Petrila la Muzeul Mamei iar apoi către Italia, la Roma…
30 October 2016

ROMA

Situată pe malurile fluviului Tibru, Roma are o istorie bogată, de-a lungul secolelor fiind pe rând capitala Regatului iar mai apoi a Republicii romane, a Imperiului roman, a Bisericii Romano – Catolice şi în cele din urmă a Italiei moderne.

Conform legendei, oraşul a fost întemeiat de gemenii Romulus şi Remus, în data de 21 aprilie 753 îen. O teorie susţinută din plin de dovezile arheologice, ce demonstrează că Roma s-a dezvoltat pornind de la aşezări pastorale ridicate în zona viitorului Forum roman în secolul VIII îen.

* * *

Lordul Byron a numit Roma drept „Oraşul sufletului”. Mai puţin eficientă şi sofisticată decât Milano, mai puţin pitorească dar mai bine conservată decât Florenţa sau Veneţia, metropola este considerată de mulţi dintre cei care au străbătut-o, ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Milioane de turişti aleg ca destinaţie de vacanţă Roma, pentru a-i admira comorile de artă şi arhitectura. Cele mai multe dintre obiective pot fi văzute mergând pe jos, însă pentru o deplasare mai rapidă, se poate apela la metrou sau la reţeaua de autobuze.

* * *

O zonă cu o semnificaţie anume pentru Roma, este considerată Colina Palatinului (una dintre cele şapte ale aşezării), despre care anticii afirmau că reprezintă leagănul fondatorului legendar al oraşului, Romulus. Se spune că acesta ar fi tras o brazdă adâncă dimprejurul colinei, pentru a marca astfel graniţa iniţială a oraşului.

Ajunşi în apropierea Colinei Palatine, turiştii pot vedea şi ruinele templelor închinate lui Apollo şi Zeiţei Cybele, o divinitate orientală a fertilităţii, cunoscută şi sub numele Magna Mater („Marea Mamă a Zeilor”).

Numele „Palatinus”, care se pare că derivă de la Palas (Zeiţa Păstorilor), este totodată şi rădăcina cuvântului „palat”. În perioada romană, colina era vestită pentru splendoarea aşezărilor ei princiare. Prima şi cea mai simplă dintre acestea a fost Domus Augustana. O porţiune din aceasta (în mod eronat numită Casa di Livia), este renumită pentru picturile sale murale.

* * *

Pe Colina Palatinului mai pot fi admirate Domus Flavia (a lui Domiţian), termele lui Septimus Severus, Casa Grifonilor (ai cărei pereţi sunt împodobiţi cu fresce ce înfăţişează animale mitologice), Orti Farnesiani (nişte grădini luxuriante amenajate asimetric, ce oferă o panoramă minunată asupra Romei) şi Loggia Mattei (un admirabil palat de secol XV unde sunt expuse vestigiile arheologice descoperite pe colină).

* * *

italia-roma-2La Forumul Roman, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Roma, se ajunge de la Colina Palatinului de-a lungul drumului Clivus Palatinus. În trecut, aici s-a aflat inima oraşului şi creierul Imperiului roman, în prezent peisajul poate părea ca o colecţie dezordonată de ruine şi pietre.

Principala stradă ce traversează Forumul, Via Sacra (pe unde odată treceau generalii întorşi victorioşi din lupte, încărcaţi cu prăzi şi urmaţi de prizonieri), duce la Colina Capitoliului. De-o parte şi de alta a sa pot fi zărite arce triumfale, temple şi bazilici.

La capătul de vest al Forumului Roman, se înalţă faimoasa Rostra, de unde marele orator Cicero obişnuia să se adreseze maselor. După moartea sa, în timpul proscrierilor antirepublicane din vremea lui Octavian, mâinile şi capul lui Cicero au fost expuse aici.

De partea cealaltă se ridică incomparabila Colonna di Foca din marmură albă (ultimul monument onorific din Forum). Iar la capătul Viei Sacra, în umbra Colinei Capitoliului, se zăresc cele opt coloane ionice ale Templului lui Saturn.

Cât despre cele mai recente săpături arheologice efectuate în zonă, acestea au scos la iveală o fostă închisoare unde au fost ţinuţi cei mai faimoşi prizonieri romani. Printre ei s-a aflat şi Sf. Petru, care potrivit legendei, i-ar fi convertit pe cei care îl păzeau. În mod miraculos, o fântână a izvorât din pământ, astfel putând fi botezaţi noii creştini.

* * *

Ajunşi la Roma, nu trebuie să rataţi a merge pe Dealul Capitoliului, situat între Forumul Roman şi Campus Martius. Este una dintre zonele cele mai timpuriu locuite din oraş. În Antichitate, pe acest deal se afla Templul lui Jupiter (unul dintre cele mai importante temple romane) şi Triada Capitoliană (un statuar constând în reprezentările sculptate ale lui Jupiter, Iunonei şi Minervei). Vestigiile care au supravieţuit din templu pot fi în prezent văzute la Muzeele Capitoliului (ce deţin un număr impresionant de exponate).

* * *

De-a lungul istoriei Romei, speranţele locuitorilor pentru un viitor mai bun, par a se fi concentrat pe Colina Capitoliului. Astfel, în anul 1300 Petrarca a fost desemnat în acest loc drept poet laureat, în 1347 Cola di Rienzo a adunat aici populaţia romană pentru a-l susţine în încercarea sa de scurtă durată de a reînvia Republica, iar în secolul XVI Michelangelo a ridicat pe aceste locuri Piazza del Campidoglio, readucând Capitoliul la stadiul de cel mai important centru arhitectural al Romei. Şi tot aici, se spune că i-ar fi venit ideea istoricului Edward Gibbon (Edward Gibbin) de a scrie „Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiului Roman”.

* * *

În prezent, Colina Capitoliului se mândreşte din punct de vedere turistic, cu deja amintita Piazza del Campidoglio, delimitată de faţadele a trei palate: Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori şi Nuovo Palazzo (acestea două din urmă găzduind expoziţii cu colecţii de artă).

Alegeţi să intraţi în Piazza del Campidoglio prin Cordonata, o scară proiectată de Michelangelo şi realizată anume pentru împăratul Carol al V lea. Aceasta este flancată la capătul de jos de către doi lei de granit, iar la partea de sus de impozantele statui ale lui  Castor şi Pollux, stând alături de caii lor.

În pavajul pieţei, dalele de marmură au fost aşezate în formă de stea, în mijlocul căreia acelaşi Michelangelo a plasat soclul pentru statuia ecvestră a lui Marc Aureliu.

* * *

Ne aflăm la Roma, aşa că nu putem ocoli Fontana di Trevi, cea mai mare fântână barocă din oraş şi una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume, faima sa datorându-se în mare parte filmului „La dolce vita” (regizat de Frederico Fellini, ai căror protagonişti au fost Anita Ekberg şi Marcello Mastroianni).

* * *

Unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice ale Romei, Fontana di Trevi îl înfăţişează pe Neptun care călătoreşte într-un car sub formă de scoică, tras de cai de mare, mânaţi de tritoni uriaşi.

Puneţi-vă o dorinţă şi aruncaţi peste umăr două monede. Se spune că astfel veţi face posibilă o nouă călătorie la Roma, iar ce v-aţi dorit se va împlini.