ARABIA SAUDITĂ: MEDINA
6 August 2017
Fericirea se află în Fuerteventura
10 August 2017

Jiuzhaigou – un tărâm de basm

Jiuzhaigou  este un parc național situat  în Sud-Vestul Republicii China. Jiuzhaigou  este, cu siguranță mai mult decât un peisaj spectaculos, fiind adăpostul a nouă sate tibetane și a peste 200 de specii de păsări dar și a multor plante și animale pe cale de dispariție, inclusiv a ursului Panda Uriaș.

Jiuzhaigou  este renumit pentru peisajele mirifice, multitudinea cascadelor impresionante,  pentru albastrul cristalin al lacurilor și pentru coloritul faunei în perioada tomnatică. Totul este parcă rupt dintr-un basm, imaginile vorbind de la sine.

Valea Jiuzhaigou face parte din Munții Min pe marginea Platoului Tibetan și se întinde peste aproximativ 72,000 de hectare.  În trecut regiunea aceasta era mai puțin cunoscută lumii, ea fiind locuita timp de secole de tibetani. Din păcate, până în 1979, au avut loc defrișări masive în zonă, când guvernul chinez a interzis această activitate și a făcut din Jiuzhaigou parc național. De când a fost deschis, locul a fost vizitat de un numar din ce în ce mai mare de turiști cu fiecare an ce a trecut de la deschidere.

Jiuzhaigou poate fi considerat un loc al extravaganței minunilor lumii, un loc sacru, nepătat, unde gasești numeroase cascade ce-ți fură ochii, lacuri montane, totul este parcă dintr-o poveste fantastică. Până când nu ajungi să vizitezi acest loc minunat, această bucată de rai, nu vei crede în frumusețea de basm a locului.

Valea Jiuzhaigou  este pitorească mai ales toamna, când munții, văile și lacurile sunt acoperite într-un mod splendid în culorile toamnei. Zilele calduroase, nopțile răcoroase și priveliști minunate în tonuri de galben, roșu și de verde oglindindu-se toate în albastrul lacurilor  din împrejurimi sunt tipice pentru perioada tomnatică din Jiuzhaigou .

Având în vedere că Jiuzhaigou este destul de departe de orașe, probabilitatea de a avea dificultăți în ceea ce privește transportul și comunicațiile este destul de crescută.  Este recomandat să călătoriți însoțiți de un ghid deoarece parcul are numeroase puncte de atracție, iar dacă te hotărăști să călătorești singur îți poate lua mai mult de două zile să vizitezi principalele puncte turistice.

O legendă frumoasă din partea locului spune că, acum foarte mult timp, în partea de Est a văii Jiuzhaigou locuia o zeiță de o bunătate nemărginită, iar în partea de Vest a văii locuia un zeu curajos și puternic. Odată cu trecerea timpului, cei doi s-au îndrăgostit unul de celălalt. Într-o zi zeul curajos i-a adus zeiței drept simbol al iubirii ce-i purta o oglindă minunată și strălucitoare.  Zeița s-a grăbit din prea mult zel să ia oglinda din mâna zeului, iar aceasta a căzut deasupra văii și s-a spart în 108 bucăți.  Cele 108 bucăți din oglindă s-au prefăcut in 108 lacuri strălucitoare de cristal, acoperind toată Valea Jiuzhaigou .

Jiuzhaigou  este un loc minunat, plin de poveste, într-un fundal desprins parcă dintr-un tablou. Pare ireal totul când privești în jur, ceea ce face ca locul să merite toate eforturile depuse de turiști pentru a-l putea vizita.

Emanuela Pîrvu