Ascultă Radio România Cultural Live

Laurențiu Mihai, realizatorul podcastului BANII VORBESC, la Radio România Cultural: Banii nu aduc fericirea, ei doar pot ajuta la liniștea sufletească și la eliberarea stresului

13 Iulie 2021, 11:30

Podcasturile pe care Radio România Cultural le difuzează în această vară, de luni până vineri, de la ora 16:00, aduc în atenția dumneavoastră câteva dintre cele mai ascultate înregistrări online ale producătorilor independenți de la noi. După seriile Mind Architect – despre dezvoltare personală și știință, Știința Club și Mame – parenting, săptămâna aceasta, la Podcasturile RRC vorbim despre bani. Pe parcursul a cinci episoade, realizatorul podcastului BANII VORBESC, Laurențiu Mihai, vine cu teme interesante legate de educația financiară.

Cum a reușit el să facă primii bani, de ce nu a fost angajat niciodată, cum l-au schimbat banii și ce a învățat, pe parcursul anilor despre ei, dar și despre ce anume ne va învăța, săptămâna asta, la BANII VORBESC, povestește chiar LAURENȚIU MIHAI, în cele ce urmează:

Saptămâna aceasta, ascultătorii Radio România Cultural află informații interesante despre bani, în cele cinci podcasturi de educație financiară realizate de tine, sub titlul BANII VORBESC, ce vor fi difuzate în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 16:00. Despre ce anume vei vorbi exact și cine sunt invitații tăi?

Am ales cinci podcasturi, printre cele mai noi, care sper să atingă întregul interes. Podcasturile sunt pe diferite paliere ale educației financiare: „Cum educăm financiar un copil:” cu Anamaria Ciuhuta (educator financiar cu multă experiență), „Cum să faci pași mici către o gestiune mai bună a banilor” cu Natalia Dabija (expertă în gestionarea bugetelor de familie), „Cum să te adaptezi financiar” cu Daniel Tănase (un educator financiar cu multă experiență în psihologie), „Adevărurile despre veniturile pasive” cu Sorin Amzu (colegul meu și cofondator al podcastului “Banii Vorbesc”) și „Cum să investești pe timp de criză” cu Bogdan Dinu (un investitor cu mare experiență de la care avem de învățat foarte multe lucruri).

Cred că toate cinci sunt extrem de importante și le recomand tuturor să intre și să le asculte. Cine dorește mai mult, poate să intre pe www.laurentiumihai.ro și să asculte toate episoadele pentru că sunt peste 100 în cei cinci ani de activitate.

Podcasturile tale pe teme financiare sunt printre cele mai apreciate ale momentului. Ai, de asemenea, și un blog, cu informaţii utile de educaţie financiară şi antreprenoriat. Când și cum ai devenit pasionat de bani?

Pasionat de bani am fost de când sunt mic. Fără studii exacte, părinții mi-au transmis idei foarte bune de educație financiară. Ulterior, am citit primele cărți de educație financiară pe la 18 ani și de atunci viața s-a schimbat. S-a făcut un click în mintea mea și mi-am dat seama ce este de făcut. Sper ca acest click să-l facă tot mai mulți oameni și să înceapă să pună accentul pe educația financiară cât mai repede posibil.

Spui că nu ai fost angajat niciodată. De ce? Cum ai început să câștigi bani?

Din facultalte am deschis Agenția The Pharmacy unde lucrez și acum, așa am început. Am avut noroc cu părinții în primii doi ani, pentru că nu mi-au cerut bani în casă și m-au susținut moral, însă am început direct cu viața antreprenorială. Lucram și învățam în același timp. Acum, că mă gândesc bine, a fost o nebunie totală, însă a fost o nebunie care s-a concretizat într-un lucru bine făcut.

Trebuie doar să privim banii ca pe o unealtă sau chiar ca pe un ”prieten”

Care este primul lucru și cel mai important pe care l-ai învățat, din proprie experiență, în legătură cu banii?

Banii trebuie să circule - mereu și mereu. Cu cât îi ții prea mult cu atât riști să rămâi fără ei. Dar de aici, trebuie să știi ce să faci cu ei, unde să plantezi semințele ca ei să producă și mai mult.

Ce reprezintă banii pentru tine? Ce ar trebui să reprezinte pentru fiecare dintre noi?

Pentru mine banii sunt un instrumente care mă pot ajuta să fac ceea ce îmi doresc. Este ca benzina pentru mașină: te ajuta să mergi cu mașina din punctul A în punctul B. Așa sunt și banii pentru mine: mă ajută să merg de unde sunt acum și să ajung acolo unde îmi doresc.

Dar aici este nevoie de obiective clare pentru noi și să știm ce ne dorim cu adevărat și cum putem înfluența banii să lucreze pentru noi.

Trebuie să respecți banul, pentru ca el să vină spre tine” spune o vorbă. E valabilă? Respectă românii banul?

Este o vorbă bună, dar prea puțini o respectă. Din fericire pentru mine, văd că tot mai mulți fac asta. Tot mai mulți se uită la câștigurile lor, economisesc și, după, investesc. Dar încă mai este mult de muncit până departe.

Ce ai făcut cu primii bani pe care i-ai câștigat?

Fără să mint, am fost la mare și cred că i-am băut. Asta recomand tinerilor care sunt acum la primul lor salariu - mergi și te distrezi. Dar, de la al doilea, deja lucrurile se schimbă. Când ești tânăr recomand ca banii câștigați să meargă către zona de educație. Evoluezi și vei ajunge să câștigi mai mult. Cu cât câștigi mai mult, cu atât după aceea te poți ocupa de investiții și pe termen scurt. Rețeta e simplă: crești venitul activ și după investești pe termen lung.

Banii aduc fericirea? Ce altceva mai aduc ei?

Banii nu aduc fericirea, ei doar pot ajuta la liniștea sufletească și la eliberarea stresului. Sunt doar o unealtă pentru noi și trebuie să o folosim cum trebuie. Sunt oameni cu mulți bani care nu sunt fericiți și alții cu bani puțini care sunt. Banii nu cred că aduc fericirea, în schimb, ei pot aduce supărări și depresii. Și toate acestea apar de la modul nostru de gândire și de raportare în societate. Noi trebuie doar să privim banii ca pe o unealtă sau chiar ca pe un ”prieten”.

Te-au schimbat banii? Cum ne pot schimba ei?

Banii ne schimbă pe noi toți în fiecare zi. Trăim într-o lume în care banii dictează și cred că doar noi putem fi responsabili dacă ei ne influențează în bine sau în rău.Cu cât accepți importanța banilor mai repede și cu cât înveți să-i gestionezi, cu atât influența va fi una pozitivă. Cu cât suntem mai pasivi și nu ne interesează prea mult acest subiect, cu atât pe termen lung va avea un impact negativ. Totul depinde de comportamentul nostru și de modul în care îl putem controla, prin educație.

Ai pierdut vreodată mulți bani? Cum ai reacționat? Ce ar fi corect să facem, dacă vreodată, în viață, ni se întâmplă asta?

Nu pot spune că am pierdut foarte mulți bani, însă am pierdut bani în investiții. Pe moment am fost puțin dezamăgit pentru că planul nu a fost dus până la capăt, însă nu m-a afectat. De aici și toate sfaturile pe care le ofer tuturor:

1. Investește doar în instrumentele pe care le înțelegi și în care ai încredere

2. Începe cu sume mici și crește pe măsură ce înveți

3. Nu investi banii care îți asigură traiul zilnic

4. Economisește și, după, investește

5. Investește în instrumentele în funcție de gradul tău de risc.

Mă consider un om simplu care muncește din greu pentru viitorului lui

Ești pasionat de investiții, își place online-ul, să scrii, să călătorești și să vorbești despre bani, să faci voluntariat și să interacționezi cu oamenii. Când nu faci nimic din toate astea, ce îți place să faci?

Ai cam menționat toate lucrurile pe care le fac cu plăcere. :) Îmi place să citesc și încerc să învăț ceva nou în fiecare zi. Pe lângă toate acestea, îmi place sportul - să-l privesc, dar, în special, să-l practic.

Care sunt hobby-urile tale, acele activități care te relaxează după o zi complicată?

Îmi place sportul - alergare, crossfit, fotbal - cât mai mult posibil, pentru a-mi menține sănătatea bună. Îmi place să-mi petrec timpul cu familia, de aici și faptul că seara nu mai este vorba despre muncă. Las tot când plec de la birou și încerc să nu combin viața profesională cu cea de familie.

Îmi mai place să citesc și să mă uit mult la competiții sportive. De la sportivi putem învăța foarte multe lucruri precum: munca aduce răsplata, lucrurile nu se întâmplă peste noapte, dar și cât de important este să ai un mental foarte bun.

Care sunt lucrurile pe care le-ai făcut până acum de care ești mândru tare?

Sunt mândru de familia mea, de firma pe care o conduc de mai bine de zece ani, de blogul meu care este citit de peste 100.000 de oameni în fiecare lună și de toți oamenii care vin la mine cu probleme financiare și care ajung apoi să înțeleagă ce au de făcut pentru a trece peste acel hop. Sunt mândru de toate lucrurile pe care le fac pentru că sunt de părere că ofer tot ce este mai bun în fiecare moment.

Cum ești tu, Laurențiu Mihai cel de toate zilele?

Mă consider un om simplu care muncește din greu pentru viitorului lui. Sunt un tată de fetiță care dorește ce este mai bun pentru familia lui și care nu uită niciodată de unde a plecat. Îmi place să fac sport mult, să fiu mereu la curent cu ce se întâmplă în jurul meu și mă gândesc mereu cum pot ajuta la rândul meu comunitatea.

www.laurentiumihai.ro, site-ul tău, a luat naştere din dorinţa de a oferi informaţii de calitate şi adevărate despre cum circulă banii în viaţa noastră. Dacă ar fi să îmi dai trei sfaturi simple, scurte, dar foarte importante, legate de bani, care ar fi acelea?

laurentiumihai.ro a luat naștere din dorința mea a de oferi mai departe ce am învățat și aplicat. Aș recomanda începătorilor:

- Fii mereu conștient ce se întâmplă cu banii tăi - un buget personal este ideal pentru fiecare familie

- Mereu cu viziune pe termen lung - gândește-te la viitor și planificăți finanțele în funcție de el

- Focus pe dezvoltarea mai multor surse de venit și pentru educație. Educația are cel mai mare randament pentru fiecare dintre noi

De ce să ascultăm, săptămâna aceasta, BANII VORBESC, la Radio România Cultural?

Pentru că o să aflați informații care o să vă ajute atât pe timp de criză, cât și pe termen foarte lung. Să știm să ne gestionăm banii este o abilitate pe care cu toții ar trebui să o învățăm și să o aplicăm. Banii sunt parte din viața noastră, însă prea puțini suntem cei care se interesează să învețe despre ei. Episoadele selectate vă vor ajuta să înțelegeți mersul lor și să aveți o perspectivă mai bună pentru viitor.

interviu realizat de Anca Nicoleanu

Leyah: „Pentru mine acest concert este un moment cheie, fiind și un vis din copilărie, dar și un nou început”
Produs de Radio România 09 Mai 2025, 13:22

Leyah: „Pentru mine acest concert este un moment cheie, fiind și un vis din copilărie, dar și un nou început”

Pe 25 mai , la Sala Radio va avea loc un eveniment fără precedent în peisajul muzical românesc „ Cinestezia...

Leyah: „Pentru mine acest concert este un moment cheie, fiind și un vis din copilărie, dar și un nou început”
„Arhitectura face parte din viața mea, trăiesc arhitectură, respir arhitectură”, artistul Vlad Nancă, la Bienala de la Veneția
Produs de Radio România 09 Mai 2025, 12:41

„Arhitectura face parte din viața mea, trăiesc arhitectură, respir arhitectură”, artistul Vlad Nancă, la Bienala de la Veneția

Artist vizual și explorator urban,  Vlad Nancă  a construit o carieră la granița dintre artă, arhitectură și...

„Arhitectura face parte din viața mea, trăiesc arhitectură, respir arhitectură”, artistul Vlad Nancă, la Bienala de la Veneția
Cristian Luca: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția își datorează existența inițiativei marelui istoric român Nicolae Iorga”
Produs de Radio România 08 Mai 2025, 18:47

Cristian Luca: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția își datorează existența inițiativei marelui istoric român Nicolae Iorga”

Într-un colț elegant al Veneției, într-un palat renascentist care respiră istorie, România își...

Cristian Luca: „Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția își datorează existența inițiativei marelui istoric român Nicolae Iorga”
Cosmina Goagea: „Spațiul poate fi modelat foarte frumos după conformația și după gesturile corpului uman”
Produs de Radio România 08 Mai 2025, 15:52

Cosmina Goagea: „Spațiul poate fi modelat foarte frumos după conformația și după gesturile corpului uman”

România este prezentă la cea de-a 19-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia...

Cosmina Goagea: „Spațiul poate fi modelat foarte frumos după conformația și după gesturile corpului uman”
Veneția: arhitectură vie, memorie și identitate
Produs de Radio România 08 Mai 2025, 13:17

Veneția: arhitectură vie, memorie și identitate

Într-o ediție specială a emisiunii  Orașul vorbește ,  Daria Ghiu  deschide seria de interviuri dedicate...

Veneția: arhitectură vie, memorie și identitate
Dan Mircea Cipariu: „Pentru a face atractivă literatura română, trebuie schimbat modul în care se studiază literatura română”
Produs de Radio România 07 Mai 2025, 12:35

Dan Mircea Cipariu: „Pentru a face atractivă literatura română, trebuie schimbat modul în care se studiază literatura română”

Într-o epocă în care lectura pare tot mai marginalizată, iar scrisul este amenințat de șabloane și inteligență...

Dan Mircea Cipariu: „Pentru a face atractivă literatura română, trebuie schimbat modul în care se studiază literatura română”
Florentina Olar-Spânu: „Să joci în Anglia, pe Wembley, cu stadionul arhiplin – cred că nu există ceva mai frumos”
Produs de Radio România 07 Mai 2025, 11:00

Florentina Olar-Spânu: „Să joci în Anglia, pe Wembley, cu stadionul arhiplin – cred că nu există ceva mai frumos”

Florentina Olar-Spânu  este o legendă a fotbalului feminin românesc. Atacantă la Fortuna Hjørring din...

Florentina Olar-Spânu: „Să joci în Anglia, pe Wembley, cu stadionul arhiplin – cred că nu există ceva mai frumos”
„The Ages of Jazz”, o călătorie sonoră prin istoria jazzului alături de Christiana Uikiza și Big Bandul Radio
Produs de Radio România 07 Mai 2025, 08:19

„The Ages of Jazz”, o călătorie sonoră prin istoria jazzului alături de Christiana Uikiza și Big Bandul Radio

Pe 8 mai , Sala Radio va găzdui concertul The Ages of Jazz , un eveniment dedicat evoluției unuia dintre cele mai influente...

„The Ages of Jazz”, o călătorie sonoră prin istoria jazzului alături de Christiana Uikiza și Big Bandul Radio
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
15:05 - 18:00
CA PE ROATE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
17:00 - 17:56
Deutsch 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
17:00 - 18:00
DEPARTE DE ACASĂ (preluare Antena Satelor)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
17:00 - 17:26
Italiano 1
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:00 - 18:00
DEPARTE DE ACASĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
16:00 - 18:03
Știri
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
16:03 - 18:30
Sens unic
Ascultă live Radio România Timișoara FM
16:30 - 18:00
Emisiune in lb. slovacă
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru