Bilet de îmbarcare spre… Parcul Natural Porţile de Fier şi mai apoi… către Libia, unde vom vizita Sabratha
23 September 2018
Bilet de îmbarcare spre… Tulcea, iar apoi către Cuba pentru o întâlnire sonoră cu cele mai reprezentative monumente din Habana Vieja…
29 September 2018

LIBIA: SABRATHA

Din bogatele oferte ale agenţiilor de turism, nordul Africii se bucură de un interes deosebit din partea turiştilor români, atraşi de mirajul Orientului arab. Alături de Egipt, Libia se mândreşte şi ea cu o istorie milenară, teritoriul său întinzându-se peste pământurile, care au format în trecut Fenicia. Aici veţi găsi Sabratha, este cel mai bine conservat oraş roman din lume, al cărui sit arheologic a fost înscris din anul 1982 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Înfruntând timpul, Sabratha se află într-o luptă permanentă cu furtunile, solul mult prea moale şi nu în ultimul rând cu atacurile teroriste, ce îi pun în pericol integritatea monumentelor. Stă însă mândră în faţa istoriei şi îşi aşteaptă în linişte vizitatorii, gata oricând să le dezvăluie din tainele sale.

 

* * *

 

Sabratha (Sabratah ori Siburata) este, fără îndoială, unul dintre locurile pe care trebuie să le vizitaţi, dacă v-aţi decis să vă petreceţi vacanţa în Libia. Aflat în apropiere de Tripoli (capitala ţării), cam la aproximativ o oră distanţă cu maşina, oraşul se găseşte pe coasta mediteraneană.

 

* * *

 

Oraşul Sabratha, a fost înfiinţat probabil, atunci când fenicienii au ales această regiune pentru a construi un port. Datorită poziţiei sale strategice, aşezarea a cunoscut o rapidă dezvoltare. Unii istorici sunt însă de părere că numele dat de aceştia oraşului (Lybico-Berber), sugerează faptul că aici ar fi existat deja o aşezare nativă, construită înainte de venirea fenicienilor.

De-a lungul timpului, structura oraşului Sabratha, a suferit o serie de modificări. Pentru început a căzut sub controlul Cartaginei, iar mai apoi a devenit pentru o scurtă perioadă parte a Numidiei (un vechi regat berber). Preluată în cele din urmă de romani, aşezarea a fost complet reconstruită şi înfrumuseţată. Această schimbare, s-a datorat în primul rând împăratului Lucius Septimius Severus Augustus, ce s-a născut în apropiere, la Leptis Magna.

* * *

 

Sabratha a cunoscut apogeul dezvoltării sale în timpul Dinastiei Severilor, atunci când populaţia sa a ajuns la un număr de aproximativ 20.000 de locuitori, iar majoritatea clădirilor publice au fost acoperite cu marmură preţioasă. Cam tot din această perioadă datează şi monumentalul său teatru

Odată cu declinul treptat al Imperiului roman, Sabratha a început să-şi piardă şi ea din strălucire, atât ca urmare a condiţiilor economice cât şi a unor evenimente naturale, cum ar fi de exemplu marele cutremur din anul 365.

Valul creştin care a luat cu asalt nordul Africii nu a readus faima portului din Sabratha. Multe temple au ajuns în paragină, iar altele chiar au fost distruse, piatra lor fiind folosită la construcţia de locuinţe.

 

* * *

 

În perioada bizantină, Sabratha a renăscut timid, împăratul Iustinian iniţiind o reconstrucţie parţială a oraşului. Astfel au fost ridicate biserici, un port nou şi alte structuri de bază, inclusiv un zid al oraşului. Treptat însă, după cucerirea arabă, aşezarea a ajuns să fie părăsită şi acoperită de nisip, până în prima jumătate a secolului XX, când arheologii italieni (conduşi de Renato Bartoccini) au început să facă aici primele săpături.

 

* * *

 

Desigur, unii dintre dumneavoastră poate că se întreabă de ce am ales ca destinaţie Sabratha ? Are cu adevărat ce oferi acest oraş antic, celor ce se încumetă să ajungă până aici ? Ei bine, vă garantăm că efortul merită cu prisosinţă, mai ales în cazul iubitorilor de istorie, ce vor fi de-a dreptul încântaţi de ceea ce vor găsi în Sabratha.

* * *

 

Ajunşi în Sabratha, există mai multe obiective istorice de interes pe care trebuie să le vizitaţi. În privinţa explicaţiilor nu trebuie să vă faceţi griji, fiindcă peste tot veţi găsi explicaţii minime, nu doar în arabă, ci şi în limba engleză.

Puteţi începe de exemplu cu Muzeul Roman, unde sunt expuse o serie de obiecte din mormintele din zonă, dar şi mozaicuri ori statui (cum ar fi bustul lui Jupiter), ce au fost aduse din situl arheologic. În imediata sa apropiere se află Muzeul Punic, care încearcă să răspundă curiozităţii celor pasionaţi de istoria timpurie a oraşului Sabratha. Aici poate fi admirată de exemplu statuia Zeului Bes (ocrotitorul familiilor şi al oamenilor contra duhurilor rele şi animalelor primejdioase).

 

* * *

 

Ceea ce atrage însă cu adevărat atenţia în Sabratha, este Teatrul roman, situat în partea de est a sitului arheologic, considerat de către specialişti cel mai important monument al aşezării şi totodată simbolul său. Se crede că a piatra de temelie a fost pusă în anul 190 în vremea lui Comodus, lucrările fiind finalizate în timpul domniei lui Septimius Severus.

Teatrul roman a fost reconstruit de arheologii italieni Giacomo Guidi şi Giacomo Caputo (în prima parte a secolului al XX lea) şi respectă cu fidelitate, detaliile originalului, chiar dacă ceea ce putem vedea astăzi (în urma restaurărilor), are jumătate din mărimea iniţială.

Partea cea mai spectaculoasă a Teatrului roman o reprezintă zidul scenei, care este alcătuit din trei etaje cu coloane corintice suprapuse, ce depăşesc 20 de metri înălţime. Scara este destul de bine conservată, cât despre numărul de spectatori pe care îl putea găzdui, s-a estimat că aceştia ajungeau până la 5.000 de persoane, aşezate de-a lungul a 11 nivele.

O deosebită atenţie a fost acordată şi scenei teatrului, partea sa de jos fiind extrem de elaborată, având trei nişe înfrumuseţate cu basoreliefuri. Nişa centrală înfăţişează cetăţile Roma şi Sabratha, întruchipate de două femei susţinute de oameni înarmaţi. Nişa din stânga a fost dedicată celor nouă muze, iar cea din dreapta celor trei graţii şi judecăţii lui Paris.

 

* * *

În partea de vest a oraşului antic Sabratha, există Forumul (considerat punctul 0 al aşezării), ce a avut rol de piaţă şi loc de întâlnire pentru dezbateri şi negocieri. Coloanele sale care încă se mai pot vedea, au fost construite folosindu-se granit adus din Egipt. În apropierea Forumului există Templul lui Antonius Pius şi Templul lui Jupiter, dar şi basilica creştină ridicată în vreme lui Iustinian (a cărei podea poate fi admirată în Muzeul Roman),

 

* * *

 

În partea de vest a Sabrathei, la marginea zidurilor bizantine ce înconjura Forumul şi templele romane, se ridica maiestuos Mausoleul Bes (cu o arhitectură punic-elenistică), din care arheologii libieni au reuşit să reconstruiască pilonul central, cu o înălţime de 24 de metri. Baza sa este triunghiulară, iar în partea de sus are o structură cu o formă piramidală încărcată cu statuile unor lei şi basoreliefuri reprezentându-i de Zeii Bes şi Hercule.

 

* * *

 

La mai puţin de un kilometru distanţă de Mausoleul lui Bes, către vest, la periferia oraşului antic Sabratha, vizitatorii vor găsi rămăşiţele Amfiteatrului roman, construit în secolul II, în care se puteau aduna în jur de 10.000 de spectatori. La o privire mai atentă, veţi distinge tunelurile subterane folosite pentru a introduce animalele ce participau la spectacolele cu gladiatori.

 

* * *

 

Alte monumente interesante ce mai pot fi văzute în oraşul antic Sabratha, ar mai fi Băile publice, rămăşiţele unor podele din mozaic ce împodobeau locuinţele cetăţenilor de elită din zonă, Templul lui Serapis (un zeu greco-egiptean), Templul lui Liber Pater (un zeu al rodniciei, vinului şi viciilor), Templul lui Jupiter (cunoscut şi sub numele de Capitoleum) sau Templul lui Isis (ridicat în secolul I). Despre Templul lui Isis, trebuie să vă spunem însă că se află la o distanţă considerabilă de centrul sitului arheologic (aproape de mare) şi este unul dintre cele mai impresionante şi mai bine păstrate vestigii ale aşezării. Coloanele sale uriaşe, vă vor ajuta să vă faceţi o ideea asupra grandorii ce caracteriza odată această construcţie