Tapiserie, 5 decenii
6 April 2017
Explozie gestuală
20 April 2017

Lisandru Neamțu

Pe pictorul Lisandru Neamtu il cunosc de multa vreme, dar acel moment in care ne-am intalnit chiar prima oara, imi scapa total oricarui control. Ma gandesc ca poate, pe mama pictorului, pe artista decoratoare Cela Neamtu o cunosc inca mai demult. De pictorul Costin Neamtu, tatal lui Lisandru N. cred ca totusi am aflat ulterior cunoasterii celorlalti doi. Este limpede ca aceasta emisiune, realizarea fiecarei editii in parte, imi trezeste tot felul de intrebari si in plus, s-ar zice ca ma mobilizeaza nostalgic.
Cand? In ce imprejurari? La o personala, poate? La o expunere deosebita intr-un eveniment colectiv?
Cateodata, fotografiile clarifica cel putin o parte dintre intrebari. Dar, de cele mai multe ori, acestea raman fara un raspuns care sa-mi satisfaca strania curiozitate.
Asadar, pe Lisandru Neamtu, nu-mi amintesc sub nicio forma cand si unde l-am intalnit intaia data. Stiu insa, ca de multa vreme, drumurile ni se incruciseaza in imprejurari precise, unele legate de sarbatorile Sectiei de arta monumentala a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, altele prilejuite de evenimentele anuale de tipul: licente, mastere si expozitiile aferente acestora.
De asta data, expozitia personala ‘Blow Up” m-a adus in miezul starilor si cautarilor plastice ale artistului Lisandru Neamtu. O expozitie puternica, diversa in care am surprins, cu placere, sculpturile expresive ale pictorului, o expozitie in care albastrul stralucitor, definitoriu in prezent al artistului determina o cale a parcurgerii evenimentului vizual. Autorul lucrarilor expuse, apoi pictorii Ion Achitenie si Marian Condruz sunt interlocutorii mei, in aceasta editie dedicata lui Lisandru Neamtu.

dr. Roxana Pasculescu, critic de arta