Bilet de îmbarcare spre… Covasna şi mai apoi către Italia, unde vom vizita Lucca
3 June 2017
Bilet de îmbarcare spre… Covasna şi apoi către Italia, la Padova
4 June 2017

LUCCA – UN MUZEU ÎN AER LIBER

Despre Lucca (cândva un important centru comercial, care şi-a păstrat caracterul medieval mai bine decât oricare altă aşezare din zonă), localnicii spun cu mândrie, că este giuvaerul cel mai strălucitor al Toscanei. Este un oraş încântător, energic, tipic italienesc. Străduţele întortocheate te îmbie la plimbare, iar dacă intri în joc şi te hotărăşti să le străbaţi, efortul îţi va fi răsplătit. Aproape la fiecare colţ se găseşte câte ceva de admirat: o basilică, un monument sau o statuie.

* * *

O vizită prin oraş, cel mai bine ar fi să fie începută din Piaţa Mercato, unde se afla cândva un amfiteatru, simbol al arhitecturii romane. Acesta a fost construit în secolele I – II, cu pardoseala din marmură şi cu coloane impresionante, putând adăposti până la 10.000 de oameni. Însă în timpul invaziilor barbare, a cunoscut importante distrugeri. De asemenea în zonă au existat şi câteva băi romane, cărora li s-a dus vestea pentru apele lor minerale şi termale vindecătoare. În prezent, rămăşiţele acestor băi se află în subteranele basilicilor San Giovanni şi Reparata, din zona Piazza Duomo. Aici veţi găsi un amestec de mai multe stiluri, ce se regăsesc în clădirile din diferite epoci, atât laice cât şi religioase.

* * *

Cartierul vechi din Lucca, împrejmuit de ziduri de apărare (aproape neatinse de trecerea vremii), ce datează din secolul XVI, este cel mai îndrăgit de turişti. Însă trebuie spus de la început, că în ultimii ani, în faţa zidurilor medievale, a luat naştere o zonă, în întregime modernă. De altfel, oraşul Lucca a devenit faimos într-o oarecare măsură şi datorită zidurilor sale medievale (cu Poarta San Pietro, prin care se pătrunde în dreapta spre catedrală şi inima micii aşezări), dar şi pentru cele aproximativ 100 de biserici.
O plimbare pe străzile înguste ale Cartierului Vechi din Lucca, te cucereşte imediat. Multe dintre case, bogat decorate, au fost locuite acum câteva sute de ani, de cei mai înstăriţi localnici, care îşi câştigau banii din comerţul cu brocarturi, catifea şi damasc. Tot aici, mai pot fi văzute şi câteva edificii în stil romanic, cum ar fi de exemplu Duomo Sant Martin (a cărei construcţie a început în primii ani ai secolului XI), unde se află Crucifixul Volto Santa – simbolul oraşului (un obiect de cult, căruia locuitorii aşezării îi atribuie puteri magice). Crucifixul este din lemn şi îl înfăţişează pe Isus Christos. Legenda ne spune că el ar fi fost sculptat de un ucenic al acestuia pe nume Nicodim, în momentul răstignirii pe cruce. În Lucca ar fi ajuns după unii în secolul VIII, după alţii în secolul XIII. Este venerat de localnici şi face obiectul procesiunilor religioase ale oraşului în special de ziua Sfântului Martin.
În Duomo Sant Martin altarul este reprezentat printr-o lucrare de excepţie din secolul XV a lui Domenico Ghirlandaio (un celebru făuritor de şcoală de pictură). Naosul este şi el interesant, în formă de cruce şi foarte înalt. Poarta din stânga de la Duomo Sant Martin are şi ea o valoare deosebită, dată de sculpturile lui Nicola Pisano, reprezentând „Drumul Magilor” şi „Punerea în Mormânt”. Catedrala dispune şi de un muzeu, unde pot fi admirate câteva obiecte deosebite, cum ar fi de exemplu un cap sculptat din piatră al unui rege din secolul XI.

* * *

Palatul Pretorio (fosta reşedinţă a conducătorilor din Lucca), Basilica San Frediano, Pinoteca Naţională şi Muzeul Palatului Mansi ori Basilica San Giusto, sunt de asemenea obiective istorice şi turistice, ce nu trebuie ratate odată ce vă aflaţi în Lucca.
Cei ce doresc să revină acasă cu suveniruri de vacanţă, este de ajuns să treacă pe strada principală a oraşului, Via Fillungo, unde vor găsi o mulţime de magazine cu preţuri pentru toate buzunarele.

* * *

Lucca nu este însă doar un muzeu viu în aer liber, ci şi capitala muzicală a Toscanei, din acest oraş provenind doi celebri compozitori italieni: Luigi Boccherini şi Giacomo Puccini.
Luigi Boccherini şi-a câştigat faima de compozitor la Curţile regale din Spania şi Prusia. Multe din cele peste 300 de compoziţii ale sale (puternic influenţate de muzica de cameră a timpului) sunt triouri, cvartete şi cvintete de coarde, ce se remarcă prin eleganţa stilului şi printr-un farmec muzical deosebit. Pe Via Buia, se află casa în care s-a născut în anul 1743, Luigi Boccherini (considerat la vremea sa, un magician al violoncelului).
Cât despre Giacomo Puccini (unul dintre principalii creatori italieni de operă), acesta a văzut lumina zilei în anul 1858. În Lucca poate fi vizitată casa sa memorială, construită în secolul XV. Ea se află pe Via di Poggia. Dacă alegeţi să îi treceţi pragul, veţi găsi aici obiecte personale ale marelui compozitor, portretele sale precum şi pianul la care se spune că ar fi compus Turandot.

* * *

Şi înainte de a părăsi Lucca, să nu uităm să vă mai spunem ceva: pentru că părintele lui Pinocchio – Carlo Collodi – este originar din împrejurimi, la aproximativ 30 km depărtare de oraş, se află un parc de distracţii pentru copii cu tematica legată de mica păpuşa din lemn, ce apela adesea la minciuni.