MALTA
20 January 2018
Bilet de îmbarcare spre… Horezu şi apoi către Malta…
21 January 2018

MALTA: INSULA GOZO

O destinaţie turistică interesantă din Malta, poate fi Insula Gozo (a doua ca mărime din cele trei insule locuite), unde predomină un peisaj de tip rural. Istoria insulei este în strânsă legătură cu Malta, fiindcă de-a lungul timpului (exceptând perioada 1798 – 1800 când a fost preluată de Napoleon Bonaparte), ea s-a aflat sub guvernarea Maltei.

Turiştii care aleg să o vizite vor rămâne plăcut surprinşi de locurile interesante pe care le pot admira. Peisajul spectaculos te îndeamnă şi el să-l explorezi. De altfel, conform Mitologiei greceşti, se spune că Nimfa Calypso ar fi fost atât de impresionată de aceste locuri, încât a ales să-l ţină aici captiv pe Insula Gozo pe Ulise (de care era îndrăgostit), timp de 10 ani (sau 7 ani după alte surse).

 

* * *

 

În Insula Gozo, dealurile stâncoase şi cele câteva plaje, se îmbină cu siturile arheologice şi forturile impresionante, care desigur, au fiecare câte o poveste. Lor li se adaugă templele, muzeele, galeriile de artă şi bisericile, precum şi o serie de clădiri în jurul cărora planează mai multe mituri şi legende. Cum ar fi de exemplu turnurile cu ceas, deosebit de atractive. Despre ele se spune că ar fi fost construite de către Cavalerii de Malta în vremuri străvechi. Scopul lor a fost acela de a oferi o vedere cât mai bună pe o arie întinsă, din vârf putând fi zărit orice eventual inamic.

* * *

Capitala Insulei Gozo este Victoria (care până în anul 1887 a purtat numele arab de Rabat), un loc ce îşi păstrează şi conservă cu mândrie tradiţiile şi obiectivele istorice. Cel mai bun exemplu în acest sens este „Cittadella”, oraşul antic situat în vârful unui deal (dezvoltat de fenicieni şi finalizat de romani), supranumit şi „Coroana Insulei Gozo”.

Ajunşi în Victoria, nu trebuie să rataţi a vizita Muzeul de Arheologie, Muzeul de Ştiinţe Naturale şi vechea închisoare (folosită între secolele XVI – XX).

Muzeul Jucăriilor (cu exponate din întreaga lume) sau Muzeul Catedralei din Gozo, sunt şi ele demne de luat în seamă. Acesta din urmă, pune la dispoziţie celor ce îi trec pragul, picturi cu adevărat magnifice, semnate de artişti locali. Realizată într-un stil baroc, între anii 1697 – 1711, catedrala a fost construită pe locul unui fost templu păgân, după planul arhitectului maltez Lorenzo Gafa. Podeaua este placată cu marmură, iar tavanul plat pictat tridimensional de către Antonio Manuele din Mesina, ce a creat astfel iluzia optică a unei cupole.

 

* * *

 

Ce altceva mai oferă insula Gozo ? Ei bine, pe lângă o privelişte a Mării Mediterane, mai puteţi face o baie în Golful Nimfei Calypso ori merge în apropiere, la o altă stâncă celebră, denumită Insula Ciupercii. Un loc ce îşi trage denumirea de la faptul că pe vremuri Cavalerii de Malta creşteau aici ciuperci cu proprietăţi curative.

Şi să nu uităm de cele câteva Temple megalitice de cult religios, ce au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt considerate a fi cele mai vechi structuri din lume făcute de om. Cercetările arheologice din împrejurimi au scos la iveală, vase de lut ars decorate prin incizie, precum şi numeroase statui şi statuete din piatră de calcar sau din teracotă.