Născut în Romania – invitat scriitorul Bogdan Ghiu
3 February 2019
Dan Perjovschi despre libertatea de expresie,în dialog cu Luana Pleșea la Născut în România
10 February 2019

Muzicianul Paul Prisada, membru fondator al trupei de rock progresiv Accent vine la Născut în România

La microfonul Radio România Cultural vine muzicianul Paul Prisada, membru fondator al trupei de rock progresiv Accent de la Tulcea. Pe urmele sale s-au aflat, timp de 15 ani, 29 de turnători și 28 de ofițeri de Securitate. Vom afla povestea unui muzician care s-a confruntat din plin cu cenzura și aspecte din dosarul său de la securitate.
Am fost chemat la opt dimineața în anul 1986, se strânge cureaua din ce în ce mai mult, direct la securistul care era șeful cercetărilor penale. Dacă el hotăra că nu mai pleci, nu mai plecai.  Mi-a pus Constituția  pe masă, mi-a scos câteva file din turnătoriile respective, mi le-a dat să le citesc și și m-a întrebat ce părere am. ”Proastă, am spus eu, eu nu sunt acesta care sunt descris aici.”
Scria că sunt element dușmănos, împotriva partidului, că nu mă încadrez din punct de vedere artistic în ceea ce recomandă documentele de partid și de stat în legătură cu actul cultural,  ascultam Europa liberă și înjuram partidul și statul.  Asta legată si de una dintre compozițiile mele: Oul dogmatic.  Securistul mi-a reproșat că această compoziție nu se încadrează linia partidului: ”E dat acestui trist norod/ Si oul sterp ca de mancare. Adică ce vrei să zici tovarășul,  că noi nu dăm de mâncare ouă oamenilor?”( Fragment din emisiunea Născut în Romania, 9 februarie, realizator Anamaria Spătaru)