Născut în România – Invitată: Ana Dumitran, coordonatoarea primului muzeu de artă sacră din România – Museikon – sâmbătă, 24 aprilie, ora 16  
24 April 2021
Născut în România: Invitată, scriitoarea şi jurnalista Crisula Ştefănescu – duminică, 2 mai ora 16,00
29 April 2021

Născut în România: 1 mai muncitoresc şi starea actuală a ideologiei de stînga. Invitat, eseistul Alexandru Racu – sâmbătă, 1 mai ora 16,00

Realizator Valentin Protopopescu

 

Data de 1 mai apare pentru prima dată în legătură cu întrunirea din anul 1886 a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei. Atunci, George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tîmplarilor, a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula: „opt ore să constituie durata zilei legale de muncă de la 1 mai 1886”, sugerîndu-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia. Pe 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 000 de muncitori, din care aproximativ 40 000 se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 000 de muncitori şi-au cîștigat dreptul la ziua de muncă de opt ore, fără reducerea salariului.

Ideologia de stînga a fost intim legată de situaţia clasei proletare. Evoluţia socio-economică de după cel de-al Doilea război mondial a antrenat însă schimbări radicale în structura proletariatului internaţional. Înalta tehnologie şi progresul comunicării, concentrarea capitalului şi globalizarea acestuia au generat modificări de esenţă în ideologia stîngii. Iată de ce noua condiţie a discursului de stînga reclamă o analiză punctuală, indiferent că vorbim despre România sau despre contextul internaţional.

Invitatul emisiunii Născut în România din 1 mai 2021 este domnul Alexandru Racu, eseist şi analist politic. Domnia sa este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, are un masterat în Studii Sud-Est Europene la Universitatea din Atena şi este doctor în filosofie politică al Universităţii din Ottawa. Alexandru Racu a publicat volumul Apostolatul antisocial. Teologie și neoliberalism în România postcomunistă, apărut la Editura Tact de la Cluj în anul  2017.

Foto a invitatului, foto coperte  (prin bunăvoinţa acestuia), foto a unei Manifestaţii de 1 mai 1990 la Barcelona (sursa: wikipedia), Manifestaţia din Haymarket-Chicago de 1 mai 1886 (sursa: wikipedia).