Născut în România 18 si 19 decembrie 2021 – Eu am fost un chirurg până în 21 decembrie 1989 și am devenit alt chirurg după 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, când am terminat de operat. Sunt alt chirurg! Din toate punctele de vedere!…
17 December 2021
Născut în România- După 90 (un proiect ARCEN). Invitați: Stelian Tănase și Florin Iaru
21 December 2021

Născut în România- După 90 (un proiect ARCEN). Invitata ediției: scriitoarea Ana Blandiana

În perioada 20 decembrie 2021- 07 ianuarie 2022, Radio România Cultural difuzează, sub genericul “Născut în România’’, o serie de interviuri care fac parte din seria „După ‘90”.

‘’După ‘90’’ este un proiect ARCEN de explorare și documentare a primului deceniu de după Revoluție, o interogație colectivă a trecutului recent într-o țară care pare să nu fi depășit în totalitate trauma tranziției.

Invitata ediției din 20 decembrie, ora 16:00 este scriitoarea Ana Blandiana.

E una dintre figurile proeminente ale României de după 1990. Scriitoarea și activista Ana Blandiana a găsit în anii tranziției, în acel deceniu al exaltărilor, nu doar puterea de a iniția un dialog civic, ci și luciditatea de a construi temeinic. S-a numărat printre co-fondatorii Alianței Civice, pe care a condus-o din 1991 și 2002. În 1993, alături de soțul ei, scriitorul Romulus Rusan, a pus bazele Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, primul și deocamdată singurul muzeu de acest fel din țară. Ca eseistă a cultivat mereu o perspectivă critică asupra trecutului recent – o reflecție în același timp înverșunată și echilibrată asupra comunismului. Interzisă la publicare mulți ani în timpul dictaturii, și-a publicat cea mai consistentă parte a operei după 1990. Am vorbit cu Ana Blandiana despre libertate. Și despre cum se învață democrația. Un interviu în cadrul proiectului de explorare și documentare istorică „După 90” realizat de ARCEN și susținut de Radio România Cultural.