Născut în România, duminică, 28 februarie 2021, ora 16 – Invitat: Ionuț Marineață, președintele Asociației „Ai Voință, Ai Putere!”
26 February 2021
Născut în România: Invitat, scriitorul Alexandru Roşu
7 March 2021

Născut în România: invitat dr. Anna Maria Tănase – Cum s-a adaptat un chirurg pasionat, la rigorile pandemiei de Covid-19, sâmbătă, 6 martie 2021, ora 16.00

 

Invitata ediţiei de sâmbătă, 6 martie 2021, de la ora 16.00, a emisiunii Născut în România, este medicul primar specializat în chirurgie generală Anna Maria Tănase. Domnia sa îşi exercită profesiunea la Spitalul Clinic Colentina şi în cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti. O profesiune pur şi simplu vocaţională, căci nu poţi să fii chirurg fără să beneficiezi de har, dedicaţie şi pasiune. Chirurgia, indiferent de ramura sa, reprezintă poate cea mai dificilă specializare din arealul larg al medicinei, căci responsabilitatea este una imensă, iar rezultatele intervenţiilor chirurgicale sunt observabile imediat, hic et nunc. Dar pentru că România – în ciuda frumoasei sale tradiţii de care s-a bucurat şi (încă) se bucură şcoala de medicină, indiferent că vorbim de Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu-Mureş şi Timişoara – a fost (şi continuă, din păcate, să fie…) marcată de amprenta autoritară a unui patriahalism chirurgical puternic asumat, la noi nu a fost niciodată uşor, simplu şi confortabil pentru femeile dornice să apuce pe această cale, cea a artei chirurgicale. Despre dificultăţile pe care le întâmpină un medic-femeie de a deveni chirurg, dar şi despre cum s-a adaptat un chirurg pasionat la rigorile particulare presupuse de pandemia de SARS-Cov 19 vom afla din foarte interesantul dialog pe care l-am purtat cu doamna doctor Anna Maria Tănase, o personalitate aparte a chirurgiei noastre de elită, dar şi un personaj de o modestie incredibilă şi foarte sanitară într-un prezent în care terorismul curricular ajunge să substituie conţinutul experienţial, de fapt singurul criteriu relevant pentru a oglindi realitatea valorii.

Foto: Anna Maria Tănase (arhiva personală), Spitalul Colentina şi CDT „Dr. Victor Babeş” .

Realizator Valentin Protopopescu