Născut în România: Invitat: psihoterapeutul jungian Monalisa Teodorescu
1 July 2020
Născut în România: Arheologie antică şi pasiune contemporană. Invitat, arheolog Alexandra Dolea
3 July 2020

Născut în România: Invitat: psihoterapeut Violeta Mancaş

Realizator Valentin Protopopescu

Joi, 2.07.2020, ora 16

Sănătatea mentală la vreme de pandemie

În contextul actualei pandemii generate de infectarea cu noul coronavirus şi al crizei cu care întreaga omenire se confruntă, a-i înţelege acesteia mecanismele de funcţionare şi antecedentele epidemiologice devine cumva un gest necesar. Dar, în plus, a desluşi consecinţele în plan psihic ale comportamentelor de adaptare individuală şi colectivă reprezintă un gest vital pentru conservarea unui anumit standard de normalitate sufletească.

Căci nu e de joacă starea de carantină, nu e o glumă izolarea la domiciliu sau internarea în spital, nu e bagatelă păstrarea distanţei fizice în raport cu semenii, fie ei apropiaţi sau străini. Cumva, umanitatea noastră se vede pusă la grea încercare, chiar anulată pe anumite segmente, în acest efort general de combatere a efectelor medicale provocate de pandemia. Dintr-un anumit punct de vedere, a supravieţui neinfectat cu Covid-19 echivalează cu a subvieţui în plan psihic. Fireşte, această afirmaţie se susţine în măsură în care îi dăm dreptate lui Aristotel, căci Stagiritul susţinea că omul este un animal politic, aşadar o fiinţă socială. Practic, este imposibil ca saltul abrupt de la globalitatea relaţiilor interumane la Ersatzul socializării pe internet să nu genereze crize sufleteşti, conflicte intra- şi inter- psihice, tulburări mai mult sau mai puţin grave de comportament.

În acest context, rolul psihologului clinician, al psihoterapeutului devine unul unul foarte important. El ne poate ajuta să înţelegem ce se petrece cu noi, care sînt căile de a ne păstra armonia lăuntrică şi mai ales cum arată soluţiile de pus în practică pentru o depăşire cît mai senină a acestei perioade extrem de complicate.

Violeta Mancaş, invitata ediţiei de joi, 2 iulie a.c., a emisiunii Născut în România, este psihoterapeut psihanalitic cu mare experienţă. Domnia sa ne va vorbi despre partea plină a paharului în pandemia care ne asaltează limitele şi răbdarea. În orice rău e şi un bine, spune Violeta Mancaş. Dacă e rău să stăm închişi în casă sau să ne cenzurăm contactele sociale, atunci e bine că avem un răgaz pentru noi înşine, pentru sufletul şi identitatea noastră personală, răstimp în care ne putem redescoperi pe noi înşine, ne putem ameliora şi reaşeza sentimentele şi trăirile.

Foto a invitatei (prin bunăvoinţa acesteia).