Născut în Romania – invitat istoricul Constantin Corneanu
2 February 2019
Muzicianul Paul Prisada, membru fondator al trupei de rock progresiv Accent vine la Născut în România
9 February 2019

Născut în Romania – invitat scriitorul Bogdan Ghiu

Bogdan Ghiu este unul dintre poeții și eseiștii cei mai pregnanți ai generației 1980. Afirmați în ultimul deceniu al epocii comuniste, cel mai dur din perioada dictaturii ceaușiste, scriitorii optzecisti au publicat greu, încorsetați de regulile și interdicțiile cenzurii și ale autocenzurii inevitabile. Nici Bogdan Ghiu nu a publicat ce și-a dorit, prin urmare a publicat puțin, nu s-a putut afirmă liber. Ce a însemnat libertatea pentru el,  pentru generația din care face parte, ce orizonturi i s-au deschis după 1990, ce alegeri a reușit să facă, cît de liber se consideră astăzi,  ce înseamnă că “totul trebuie tradus”  în era media și a globalizării ne povestește la Născut in România.

‘’Eram încă tineri, împlinisem de 30 de ani în 1989, știam încă din anii 80 că voi supraviețui,  cumva   biologic trebuie să mă mențin ca să mă bucur de această libertate. Nu știam cât de mult, până unde și când. S-a schimbat să spunem  la timp, cât încă nu apucasem să mă acresc, să îmbătrânesc… ne obișnuiserăm să nu disperăm. 

Am zis: nu voi scrie niciodată ce așteaptă ei de la mine! Nu voi pronunța nici măcar critic, nici măcar în însemnările mele numele dușmanului . De mâna mea, numele Ceaușescu nu va fi scris nici de bine, nici de rău.

Era o libertate negativă, i-am cenzurat și eu lui prezența, așa cum el mi-a cenzurat-o  pe a mea. Mi-am creat în același timp, de fapt cu toții ne-am creat, un soi de libertate în condițiile de cenzură. Cu toții știm că poezia se scrie la vârstele tinere și atunci cum să împaci capra cu varza, cumva trebuie să o faci, și așa din  întâlnirea asta dintre epocă și dorință, dintre viața proprie si viața națiunii,  a ieșit ce-a ieșit… în cazul meu,  un scris care include tăcerea, care se luptă non-stop cu tăcerea,  într-un fel care o acceptă și care încearcă să o  facă să vorbească.’’ (Bogdan Ghiu)

Fragment din emisiunea Născut in România, 3 februarie, ora 16.00. Realizator Georgeta Drăghici