Bilet de îmbarcare spre… Ţinutul Neamţului şi mai apoi… către Turcia, pentru a gusta din mirodenii mediteraneene
5 August 2018
Un spațiu mitic care merită o viață nouă – Băile Culturale Herculane
9 August 2018

Nessebar-bilet dus în trecutul medieval

Nessebar este un oraș aflat pe teritoriul Bulgariei, pe o peninsulă, înconjurat de Marea Neagră, ce a intrat în patrimoniul UNESCO de 35 de ani datorită bogăției sale istorice, având o vechime de peste 3000 de ani.

Nessebar este învecinat cu Sunny Beach, despre care putem spune că este una dintre cele mai vizitate stațiuni de pe teritoriul Bulgariei, cu peste 100 de hoteluri, pe o suprafața relativ redusă ca întindere. Cu toate acestea, diferența de peisaj este izbitoare. Pe de o parte, în Sunny Beach avem parte de una dintre cele mai moderne porțiuni ale Bulgariei, unde predomină hotelurile luxoase, plajele amenajate elegant și terasele atrăgătoare de pe faleza, iar la polul opus este așa numitul Oraș Antic-Nessebar. Odată ce traversezi istmul spre orașul-peninsulă, poți spune că pășesti într-o lume paralelă, ruptă de realitatea urbană, aglomerată și comună.

Tot ce pot spune despre acest orășel este că mi-a transmis un sentiment incredibil de întoarcere în timp, în medieval. Străzile înguste sunt pietruite de-a lungul întregii peninsule și regăsim case vechi, din piatră și susținute de grinzi de lemn. În ciuda legii patrimoniului cultural, acesta a fost restaurat, construindu-se hoteluri, case, terase, care ar fi putut deforma armonia orașului, însă a fost păstrat cadrul arhaic.

De asemenea, există numeroase biserici medievale cu o arhitectură deosebită, unele dintre ele putând încă fi vizitate, iar altele necesită reparații, însă chiar și acestea contribuie la atmosfera unică a orăselului. Ruinele orașului datează din perioada Elenistică și cuprind un templu închinat lui Apollo, acropola și agora coloniei grecești de care a aparținut Nessebar.

Așadar, orașul Nessebar se bucură de o unicitate ieșită din tipar, iar starea trăită acolo este de neegalat. Cuvintele sunt de prisos atunci cand vorbim de această peninsulă care poate fi apreciată la adevărata ei valoare numai printr-o vizită. Dacă vă doriți o escapadă în trecut, în perioada medievala, acesta este locul pe care îl puteți trece pe lista de priorități.

Surse:

  1. https://whc.unesco.org/en/list/217 (accesat la data de 20 mai, ora 18:30)

Fotografiile fac parte din arhiva personală. (Dumitriu Anca Ștefania, Teoria și practica editării, Anul I)