Născut în Romania: invitat, Cristian Presură, dr. în fizică
28 July 2020
Născut în România: Invitat, Liviu Giosan cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution în Statele Unite
30 July 2020

Nu poți avea învățământ de calitate fără oameni pregătiți, spune Daniel Funeriu, invitatul emisiunii Născut în România

Pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro. De la ora 16.00 la 16.30, realizator Corina Negrea

A reprezentat România la competiţii internaţionale de chimie, a fugit singur din România comunistă în 1988 la 17 ani, în Franța, unde a absolvit ca şef de promoţie Universitatea din Strasbourg, și şi-a luat doctoratul magna cum laude cu  un laureat Nobel.

A condus cercetări ştiinţifice în California, Japonia şi Germania, publicate în cele mai importante reviste de ştiinţă, iar în 2006 a obţinut unul dintre cele mai importante granturi europene, Marie Curie Excellence, pentru a fonda un grup de cercetare la Universitatea Tehnică din Munchen.

Europarlamentar în 2009, ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului între 2009 şi 2012, consilier prezidenţial între 2012 şi 2014, a promovat o lege a educaţiei care îi poartă numele şi care a fost oficial lăudată de Comisia Europeană.

Cunoscut pentru organizarea primului bacalaureat cu camere de luat vederi, pentru introducerea clasei pregătitoare, a învăţământului profesional dual pe model german, pentru laserul de la Măgurele dar şi pentru cruciada antiplagiat din universităţi, actualmente Înalt consilier al Uniunii Europene pe lângă Guvernul Republicii Moldova, Daniel Funeriu nu a fost scutit de controverse : acuzat pe baza unor documente contrafăcute că nu ar avea bacalaureatul deşi cu o carieră ştiinţifică briliantă, imaginea sa publică este cea a omului care polarizează, spune clar şi direct ceea ce are de spus şi perseverează până la a-şi exaspera adversarii atunci când are ceva de făcut.

Iubit sau detestat, Daniel Funeriu şi-a pus amprenta pe aspecte importante din educaţia şi cercetarea din România.