Anatomia Adevărului – Right Between Your Ears la Astra Film Cinema
27 February 2017
Se împlinesc 100 de ani de când Igor Strawinsky tot spune Povestea soldatului…
27 February 2017

Oleg Loevski, regizor rus: Laboratorul de Teatru DENS, O formă de stres creativ

Teatrul Nottara a anunțat cea de-a II-a ediție a Laboratorului de Teatru DENS, care va avea loc în perioada 16-24 august 2017. Inițiat de Oleg Loevski, regizor rus, laboratorul își propune să reîmprospăteze trupele de actori din teatrele de repertoriu, într-un atelier intens, menit să le ofere artiștilor provocări inedite. Ediția din acest an va fi dedicată dramaturgiei clasice românești, urmând a se lucra pe piese de Mihail Sebastian, Camil Petrescu și Aurel Baraga.

Prezent la premiera spectacolului Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavki, regia: Evghenia Berkovici, primul spectacol montat în urma laboratorului din 2016, Oleg Loevski spunea, în cadrul discuției ce a avut loc după eveniment: ‘Imediat după fiecare laborator, actorii spun că nu vor mai face parte niciodată din așa ceva, iar după o lună sună și spun că mai vor să repete experiența.

Efectul acestui laborator are legătură cu această formă de stres creativ, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu actorul care se întreabă ce poate face în aceste patru zile, ajungând să spună ‘Fie, fac ceea ce îmi iese !’. Iar asta înseamnă libertate ! Pentru că libertatea se întâlnește foarte rar în teatru. În mare parte, în ceea ce privește alegerea pieselor, distribuțiile, repetițiile fără sfârșit, sunt lucruri care îl încorsetează pe actor și nu îi mai permit să fie liber. Ceea ce în limbajul profesional se numește clișeu. Noi oferim posibilitatea actorilor să se descopere pe sine într-un astfel de laborator, repede și eficient. Acest laborator presupune un spectacol montat în patru zile. E un fel de schiță. Iar schița ne permite să înțelegem dacă regizorul are o viziune. Și în tot acest timp am înțeles că nu există actori proști. Există doar regizori de proastă calitate. Există actori bețivi, există actori leneși, dar nu există actori proști.’

Piesa Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavki a montată în România aproape simultan în trei orașe din țară (Sibiu, Arad și București — Teatrul Nottara), precum și în multe țări din întreaga lume. Venit în România ca să asiste la premiera Teatrului Nottara, Bogoslavski a avut ocazia să vadă și montările din țară. În timpul discuției de după spectacol, el spunea: ‘Îmi place foarte mult că în aceste spectacole, pe care le-am văzut în România, există o parte din mine. Și asta înseamnă că practic noi gândim în aceeași limbă.’

Următoarea reprezentație a spectacolului Iubirea la oameni va avea loc joi, 9 martie, de la ora 19:30. Mai multe informații despre spectacol și bilete online pe www.nottara.ro.