Veneticii – Petra este antropolog, manager cultural, autoare de bandă desenată
9 August 2022
Veneticii – Honza este antropolog și partenerul Petrei Dobrushka
10 August 2022

Orașul vorbește cu Ioana Calen (Modulab), Constantin Goagea (Asociația Zeppelin) și Dragoș Neamu (Rețeaua Națională a Muzeelor din România)

O alianță strategică constituită din 3 entități reprezentative și active în sectorul muzeal, cultural și creativ din România a propus Ministerului Energiei, printr-o scrisoare oficială de intenție adresată Domnului Ministru Virgil-Daniel Popescu, preluarea în administrare a patrimoniului mobil, imobil și a personalului Muzeului Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida”, aflat în Parcul Carol I din București. Este vorba despre Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Asociația Zeppelin și Modulab. Inițiativa ar reprezenta primul exemplu serios și sustenabil din punct de vedere cultural și economic de parteneriat public-privat din România ca soluție de salvare și de reconfigurare a unui muzeu aflat într-un moment critic. S-ar institui totodată un model funcțional de afacere culturală ce s-ar putea permanentiza pentru situații similare în contextul în care cazul acestui muzeu nu este unul singular.

Cele 3 organizații își propun transformarea Muzeului Național Tehnic ”Prof. Ing. Dimitrie Leonida” într-o instituție care să pună România pe harta țărilor cu tradiție tehnologică (atât din punct de vedere istoric, cât și prin branșarea la noile tendințe muzeale ale momentului), o instituție sustenabilă și participativă, cu o pronunțată dimensiune educativă și care să prezinte în cel mai interactiv mod cu putință realizările tehnologice românești. De asemenea, urmărim translatarea muzeului către un management clasic combinat cu cel orientat spre antreprenoriatul cultural.

În ediția de miercuri, 10 august, a „Orașului vorbește”, Daria Ghiu a intrat în dialog cu inițiatorii acestui proiect, Ioana Calen (Modulab), Constantin Goagea (Asociația Zeppelin) și Dragoș Neamu (Rețeaua Națională a Muzeelor din România).