Bilet de îmbarcare spre… Iaşi şi mai apoi… către Arhipelagul Insulelor Baleare (Spania), unde vom vizita Palma de Mallorca
22 April 2017
Bilet de îmbarcare spre… Iaşi şi mai apoi… către Spania,  unde vom vizita Valencia
23 April 2017

PALMA DE MALLORCA – GIUVAERUL BALEARELOR

Oraşul Palma de Mallorca este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă din Spania şi una dintre cele mai căutate din Europa. Odată ce aţi ales să ajungeţi aici, vacanţa o puteţi îmbina cu vizitarea unor obiective turistice deosebit de atractive, cum ar fi: Muzeul Diocezan, Palatul regelui Sancho, Mânăstirea Lluc, Biserica Sfânta Eulalia, Grădinile Episcopale, Palatul March sau Parcul Acvatic Aqualand El Arenal.

În trecut, locuitorii oraşului Palma de Mallorca trăiau din comerţ şi din desenarea de hărţi maritime (care erau nu numai precise, dar şi foarte îngrijite din punct de vedere al graficii). În prezent, cea mai mare parte a veniturilor oraşului o reprezintă încasările din turism, şi pe drept cuvânt, fiindcă nici un alt oraş din Baleare nu dispune de o gamă atât de largă de produse destinate vizitatorilor. Cât despre portul din Palma de Mallorca (în Evul Mediu unul dintre cele mai mari centre de schimburi comerciale din partea vestică a Mării Mediterane), acesta este împânzit de ambarcaţiuni cu pânze şi de iahturi de lux.

* * *

În apropiere de Palma de Mallorca (la aproximativ doi kilometri de partea istorică a oraşului), se găseşte sediul Fundaţiei Pilar şi Juan Miro (construit pe o colină), dar şi Castelul Bellver, ridicat pe ruinele unei foste aşezări musulmane, la peste 100 de metri faţă de nivelul mării, într-o pădure de pini. Aici şi-a avut reşedinţa de vară regele Jaime al II lea de Aragon.

Construcţia se spune că ar fi început în jurul anului 1300 şi a fost finalizată în 1314. Vizitatorul va găsi aici o arhitectură deosebită. Apartamentele regale sunt împodobite cu bolţi impunătoare şi au fost ridicate în jurul curţii interioare a castelului, pe cele două nivele ale galeriei cu arcade. Arhitectul, Pedro de Salva, a conceput galeria de la primul nivel cu arcuri rotunjite şi pe cea de deasupra cu arcuri gotice ascuţite. Într-un foişor separat s-au aflat Cartierul militar şi închisoare. Unul dintre cei mai vestiţi prizonieri de aici a fost Gaspar Melchior de Jovellanos (scriitor şi iluminist, jurist şi politician ilustru, închis pentru convingerile sale liberale).

* * *

În Palma de Mallorca, în încurcătura de străduţe înguste din cartierul istoric, numit Rambla, turiştii sunt aşteptaţi de o mulţime de magazine mici şi de ateliere de artizanat, amplasate sub arcadele caselor burgheze, cu faţade maiestuoase. Arhitectura multor colţuri ale oraşului, trădează influenţe maure, ceea ce nu trebuie să ne mire, deoarece din anul 902 până la începutul secolului XIII, Mallorca a fost stăpânită de arabi.

La fel ca în regiunea Andaluciei, multe clădiri din Palma de Mallorca au fost ridicate pe fundaţiile fostelor construcţii musulmane. Cel mai bun exemplu în acest sens este Catedrala La Seu  – Catedrala Gotică, construită în urma unei promisiuni făcute de regele Jaime I Fecioarei Maria, când acesta a pornit să recupereze Mallorca de sub stăpânirea arabilor. Construcţia lăcaşului de cult a început în secolul XIII şi a durat până în secolul XVII şi este realizată din calcar aurit, în stilul gotic francez. În spatele interiorului vast se află Capela Regala. Coloanele de aici sunt ornate de către cunoscutul arhitect Antoni Gaudi, cu candelabre de fier forjat, prinse ca nişte inele în jurul lor. Tot el a conceput şi „Coroana de Spini”, făcută din carton şi plută, ce se află suspendată deasupra altarului.

* * *

În apropierea Catedralei La Seu se găseşte Palatul Almudaina, pe care vă sfătuim să-l vizitaţi, fără să staţi prea mult pe gânduri. Şi el a fost locuit de vizirii musulmani, înainte ca acesta să devină proprietatea regilor din Mallorca. În ziua de astăzi, clădirea găzduieşte familia regală spaniolă, în timpul vizitelor sale în Baleare.

Palatul Almudaina a funcţionat iniţial ca o fortăreaţă arabă, iar mai apoi după ocupaţia spaniolă el a fost reconstruit şi transformat într-o reşedinţă pentru regii Insulei Mallorca. O vreme aici şi-au avut sediul vice-regi şi guvernatori, iar o parte din clădire găzduieşte Comandamentul militar al Insulelor Baleare.

Construit pe locul unei aşezări romane, Palatul Almudaina se prezintă printr-o formă dreptunghiulară şi este închis de ziduri înalte, flancate de turnuri. Dintre acestea, cel mai impresionant este Turnul Îngerului, denumit aşa din cauza sculpturii din cupru ce-l înfăţişează pe Arhanghelul Mihail.

În interiorul zidurilor cetăţii se remarcă „Curtea Regelui”, unde se află Capela regală, realizată în stil gotic, al cărei interior beneficiază de o serie de picturi murale executate de către artistul Rafael Mojer, în anul 1465.

Palatul Almudaina dispune şi de o a doua curte, „Curtea Reginei”, mult mai mică, prevăzută cu o galerie exterioară de coloane, unde se găseşte Capela Sfântului Jaime şi câteva băi arabe, destul de bine conservate.

* * *

Una dintre atracţiile turistice din Palma de Mallorca este şi „Pueblo español”, un muzeu conceput sub forma unui orăşel în miniatură, cu replici ale unor celebre clădiri din Spania, realizat în 1967.

De asemenea mai merită văzute şi Băile Arabe (construite în secolul X) ori Muzeul Spaniol de Artă Contemporană (cu o colecţie permanentă de peste 70 de piese realizate de artişti precum Pablo Picasso, Juan Miro, Juan Gris şi Salvador Dali)

* * *

Ajunşi în Palma de Mallorca, veţi afla că printre numeroasele personalităţi care au poposit aici de-a lungul timpului, s-a aflat şi Frederic Chopin (unul dintre cei mai de seamă muzicieni din istorie), care a venit în aceste locuri în toamna anului 1838, împreună cu scriitoarea George Sand, pentru a-şi petrece iarna. Din scrisorile expediate de acesta, putem constata cu uşurinţă impactul deosebit de plăcut ce l-au avut locurile asupra compozitorului: „Cer de turcoaz, mare de azur, munţi de smarald, aer ca în paradis.”