Ada Solomon: „Așa cum avem nevoie de educație, avem nevoie de cultură. Vorbesc de Cultură, nu de divertisment”
9 October 2020
Octombrie Roz la Teatrul Gong din Sibiu
10 October 2020

Patru spectacole vor avea premiera la TNRS, în luna octombrie

Maternal”, de Alexandra Badea, premiera la Sala Mare, în acest weekend

După ce a fost prezentat, în luna august, în premieră absolută pe TNRS – Scena Digitală, spectacolul „Maternal”, de Alexandra Badea, regia Radu Nica, va avea prima întâlnire cu publicul live, la TNRS – Sala Mare, pe 10 și 11 octombrie 2020. Alături de „Maternal”, TNRS va prezenta în această lună alte trei spectacole în premieră: „Jocuri de scenă”, un spectacol de Mariana Mihu-Plier și Serenela Mureșan (14 octombrie), „Văzduh”, regia Victor Olăhuț (15 octombrie), „Tom și Jerry”, de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr. (17, 18 octombrie). 

Maternal”, de Alexandra Badea, regia Radu Nica – o radiografie dureroasă a realităților din orfelinatele românești. 

Care este sensul actului de a da naștere unui copil? Este o formă de egoism sau de altruism? Viața chiar merită trăită, în ciuda tuturor obstacolelor? Chiar și atunci când sentimentul abandonului devine copleșitor? Te mai poți încrede în bunătatea celorlalți când întregul sistem din care faci parte e o anomalie? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care spectacolul „Maternal” le adresează publicului, în încercarea de a surprinde o realitate dură, actuală și incomodă de care ar trebui să fim conștienți. Spectacolul îi are în distribuție pe actorii TNRS Raluca Iani, Iustinian Turcu, Ciprian Scurtea, Ali Deac, Iulian Buzuloiu, Andrada Oltean. 

« Maternal » e un proiect născut din nevoia de a înțelege și îndrepta o realitate mai mult decât îngrijorătoare din societatea noastră: la ora actuală, România are în evidență un număr de aproximativ 53.000 de copii instituționalizați, adică echivalentul populației unui oraș de dimensiuni medii. În contextul în care îmbătrânirea demografică este un fenomen real și îngrijorător al secolului XXI, faptul că noi nu suntem capabili să asigurăm un viitor decent și util societății acestor tineri face ca realitatea să fie cu atât mai inexplicabilă și problema – acută. Textul este povestea unei femei care încearcă să demanteleze ideile preconcepute, nepăsarea colectivă și structurile administrative corupte care fac posibilă perpetuarea endemică a acestei probleme, dar surprinde, în aceeași măsură, confruntarea individului cu propriile limite, greșeli, exasperări de moment în lupta cu o stare de inerție comunitară aproape dezarmantă. După cum o sugerează și titlul, tema maternității individuale versus cea colectivă este dezvoltată într-un dialog viu, nuanțat, textul surprinzând o felie de viață autentică, problematică, dar nu cu totul lipsită de speranță a societății românești actuale.” Radu Nica, regizor

MATERNAL

De Alexandra Badea 

REGIA: Radu Nica 

DIRECTOR DE IMAGINE și MONTAJ: Alexandru Condurache 

SCENOGRAFIA: Iulia Gherghescu 

MUZICA ORIGINALĂ: Claudiu Urse 

ASISTENT REGIE și SUFLEOR: Sanda Anastasof 

MANAGER PROIECT: Claudia Maior 

DISTRIBUȚIE: Raluca Iani, Iustinian Turcu, Ciprian Scurtea, Ali Deac, Iulian Buzuloiu, Andrada Oltean. 

DURATA APROXIMATIVĂ: 1H 40 min