Dana Bunescu, invitat special al Caravanei Zilele Filmului Românesc la Bacău
25 June 2019
Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – cel mai amplu eveniment dedicat artelor spectacolului din Sezonul România-Franța
25 June 2019

„Paznicul frontierei”

​Luni 24 iunie a debutat la cinematograful Unionfestivalul de film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de al și negru”. În a doua zi a evenimentului, astăzi marți 25 iunie, de la ora 20.00 va fi proiectat „Paznicul frontierei”(subtitrări în limbile română și engleză), primul film sloven regizat de o femeie. Acesta va fi prezentat în limba engleză de profesoara Universității din Hull, Catherine Baker.

​Regizoarea Maja Weiss descrie filmul astfel: ”„Paznicul frontierei” este ceva ciudat. Este un film de aventuri și o fantezie. Este un basm musical și vizual despre dragoste și politică, despre femei și bărbați, despre granițe. Povestea este bazată pe experiențe personale, dar doar până la anumit punct. Apoi a existat acea frontieră. Mi-a luat șase ani să depășesc toate granițele pentru a reuși să realizez în sfârșit acest film.”

​Filmul este povestea călătoriei a trei studente pe râul Kolpa care separă Slovenia de Croația și conflictul dintre valorile lor determinate de viziuni alternative asupra tradiției sau societății și conservatorismul unui politician local naționalist. Filmul pune accentul pe fluiditatea identităților și fragmentările, fizice și simbolice, ale post-comunismului. O temă aparte în această poveste este accentul pus pe traficul de imigranți chinezi spre Uniunea Europeană. Spațiul intermediar de migrație reprezentat de râul dintre Slovenia și Croația este simultan și cadrul pentru evidențierea antagonismele și dilemelor societății post-iugoslave. Imigranții chinezi devin simbolul pentru schimbările radicale care au avut loc înregiune. Filmul arată cum, în discursul tradiționalist, alteritatea acestora este asociată unor identități alternative, considerate deviante.

​Coloana sonoră a filmului are o istorie aparte: ea combină muzică creată special pentru acesta de către artiști precum Peter Braatz, Stewart Dunlop, Peter Kember și Aldo Ivancic; cântece ale unor formații punk din fosta Iugoslavie; dar și muzică tradițională interpretată de formația Vesele Stajerke.

Vă remintim că festivalul va proiecta miercuri, 26 iunie începând cu ora 20.00, două filmele ale renumitului regizor Abderrahmane Sissako, „Octombrie” și „Rostov-Luanda”, iar joi, 27 iunie, începând cu ora 19.00, scurt-metrajul angolez „Monangambé” și, începând cu ora 19.40, documentarul „Cuba: O odisee africană”. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina de facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/335109267183644/.