Hoteluri inedite la vederea cărora rămânem fără cuvinte
2 August 2017
Bilet de îmbarcare spre… Băile Herculane şi apoi către Arabia Saudită, spre Djeddah …
5 August 2017

Peru – Huacachina

Huacachina este un sătuc în Sud-Estul țării Peru construit ca o oază înconjurată de dune de nisip. Numărul de locuitori este foarte mic, nu depășește o sută de rezidenți. Ceea ce este impresionant la Huacachina este că, atunci când călătorești prin deșert  nu te aștepți să gasești apă, dar mai ales o astfel de localitate liniștitoare, care este o atracție pentru vizitatori și aventurieri.

În anii  `40  acest loc era popular în rândul oamenilor înstăriți din Lima, care îl frecventau pentru  beneiciile oferite de acesta. În anii `50, popularitatea locului a scăzut, iar oaza din mijlocul deșertului a înflorit abia în anii `90.

Huacachina este foarte apreciată de locuitorii țării, astfel că o imagine a locului este prezentă pe una dintre bancnotele Peruului, cea de 50 nuevos soles.

Totodată, adepții protecției mediului sunt îngrijorați de supraviețuirea acestui loc pe termen lung din cauza diminuării resurselor de apă. Potrivit Peruvian Times, proprietarii de terenuri în Huacachina au instalat mai multe fântâni în zonă, reducând drastic nivelul de apă al oazei, ceea ce afectează considerabil abilitatea de a se reumple în mod natural, astfel că este nevoie de suplimente de apă din exterior.  Institutul National de Cultură din Peru a declarat patrimoniu cultural oaza din Huacachina, ceea ce înseamnă că își doresc să păstreze intactă această zonă atât de admirată și plină de mister.

Se spune că oaza a fost creată atunci când un vânător curios  a deranjat o frumoasă prințesă în timp ce aceasta se îmbăia acolo, iar prințesa, atunci când l-a văzut a fugit, lăsând în urmă apa în care se îmbăiase, iar din această apă s-a format laguna. Tot localnicii spun că prințesa se află încă în apa lacului sub forma unei sirene.

Potrivit legendelor locale, se spune că atât apa cât și nămolul din Huacachina au efecte curative asupra corpului uman. Astfel că, atât localnicii, cât și vizitatorii fac baie în apă și folosesc nămolul pentru a scăpa de afecțiuni precum artrită, astm sau reumatism.

Huacachina este situată destul de aproape de orașul Ica, mai exact la zece minute de mers cu mașina. Turiștii aleg acest loc  datorita faptului că se poate practica foarte ușor sandboarding pe dunele de nisip dar și pentru călătoriile care se pot organiza pe dunele înalte de nisip.

Priveliștea este, cu siguranță, uluitoare, totul în jur fiind înconjurat de dune înalte de nisip, iar noaptea locul capătă o aură misterioasă dacă este privit de sus.

Confortul este asigurat de hotelurile și restaurantele construite în jurul oazei Huacachina, unde te poti relaxa și poți avea o vacanță de neuitat. Palmierii completează peisajul salbatic, însă în Huacachina există chiar și o bibliotecă publică.

Așadar, daca doriți să vizitați Peru, nu ezitați să treceți și prin acest colț de rai numit Huacachina!

Emanuela Pîrvu