Un dialog cu scriitorul Levente Csender la “Drept de autor”
24 February 2018
Născut în România – Invitat, scriitorul şi redactorul Adina Kenereş, director al Editurii Compania
25 February 2018

Povestiri din studioul artelor – Invitat special poeta Magda Carneci

 Sambata 24 februarie 2018 de la ora 21.00
Realizator Magdalena Tara
Invitat special poeta Magda Carneci

Magda Cârneci  este  poetă, critic de artă și publicistă română. A utilizat și pseudonimul Magdalena Ghica, până în anul 1989.

Poet, eseist, critic și teoretician de artă român. Este fiica lui Radu Cârneci, poet, publicist și traducător, și a Emiliei Cârneci (născută Romaniuc), inginer silvic. A absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din București în 1979. În 1997 a obținut un doctorat în istoria artei la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A obținut de asemenea numeroase burse de cercetare pre și postdoctorale în străinătate. În epoca studenției a frecventat cenaclurile literale Amfiteatru și Cenaclul de luni din București, condus de criticul Nicolae Manolescu. A activat ca cercetător științific la Institutul de Istoria Artei din București și ca președintă a boardului Centrului Internațional pentru Artă Contemporană (CIAC) din București. A fost și co-director al revistei de arte vizuale Artelier. Între 2001-2005 a fost lector invitat la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris.

Între 2007-2010 a condus Institutul Cultural Român din Paris. Profesor asociat la Universitatea Națională de Artă din București, redactor cultural la Revista 22 și redactor-șef al revistei de arte vizuale ARTA din București.

Debutul poetic are loc în 1975 în revista România literară, sub pseudonimul “Magdalena Ghica”, pe care îl va folosi pînă în 1989. Debutul editorial se produce în 1980 cu volumul Hipermateria, apărut la Cartea Românească. A publicat numeroase grupaje de versuri în revistele literare din țară și în diferite reviste din străinătate.

  • Membră fondatoare și actualul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS)
  • Membră și președinte actual al PEN Club România
  • Membră în diferite asociații internaționale de istoria artei și de critică de artă
  • Membră a Uniunii Scriitorilor din România (din 1990) și membră fondatoare a Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO).
  • Membră a Uniunii artiștilor Plastici din România (UAP)
  • Membră a CIRET (Centre international de recherches et etudes transdisciplinaires), Paris