Băiatul cu șosete roz – O nouă piesă din Concursul NEW DRAMA devine spectacol pe scena Teatrului EXCELSIOR
17 April 2019
Celebrarea culturii franceze la TIFF 2019
18 April 2019

PREMIERĂ la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova CASA CU SURICATE

Casa cu Suricate de David Drabek, regia Radu Afrim are premiera națională în zilele de sâmbătă, 20 aprilie 2019, de la ora 20.00 și duminică, 21 aprilie 2019, de la ora 19.00, la Teatrul Național “Marin Sorescu”, sala Amza Pellea.

Într-o casă plină cu suricate, pe lângă păsări sabot și o cârtiță moartă, viețuiesc trei surori. Sora cea mică este bântuită de amintirea unei mame nebune și nu a mai părăsit suricatele de un an de la moartea subită a tatălui. Cea MARE s-a cuibărit în fața televizorului și a mâncat până la imobilizare. Sora mijlocie este singura care muncește pentru a întreține casa cu suricate.
Peste tot și toate guvernează spiritul unui fake Budha. Fetele sunt captive în acest univers extravagant.
Trei bărbați apar în viața lor și le zbuciumă existența.

Radu Afrim este unul dintre cei mai importanţi regizori români ai momentului. A câștigat de trei ori Premiul UNITER pentru regie și este considerat de critica de specialitate ca având un demers performativ țesut mai degrabă din atmosferă și personaje decât din narațiune.

În anul 2008 i s-a decernat Premiul Coup de Coeur de la Prese la Festivalul de la Avignon (Off), pentru spectacolul „Mansarde a Paris ou les detours Cioran” montat la Luxemburg.

Casa cu Suricate este al doilea spectacol pus în scena craioveană de către Radu Afrim. În anul 2017, acesta a semnat regia spectacolului Dacă am gândi cu voce tare, de scriitorul bosniac Adnan Lugonić.

Scriitorul și regizorul de teatru de origine cehă David Drábek  a fost în nenumărate rânduri distins cu Premiul Alfred Radok.

În piesele sale, Drábek critică societatea contemporană, în special materialismul și consumerismul, lucrările lui având un conținut mare de elemente suprarealiste. Personajele lui sunt, în principal, anti-eroi ce suferă de fobii și deviații de comportament. Aproape fiecare personaj creat de David Drabek este o victimă a societății putrede.

În Casa cu Suricate îi vedem pe actorii Raluca Păun, Romanița Ionescu, Iulia Lazăr, Ramona Drăgulescu, Constantin Cicort, Alex Calangiu, Claudiu Mihail și Vlad Udrescu.

Traducerea textului a fost realizată de Mircea Dan Duță, scenografia și costumele sunt semnate de Irina Moscu, universul sonor îi aparține regizorului Radu Afrim, iar echipa de creație este completată de Călin Țopa– sound design, Cosmin Florea– afiș, Cătălin Miculeasa– asistent regie, Minela Popa și Mihaela Guran– make-up design și Filomela Salahoru– consultant limbaj mimico-gestual.

Următoarea reprezentație este programată pe 4 mai 2019.

*Spectacolul este recomandat publicului peste 16 ani.
** Informaţii privind preţul biletelor şi modalitatea de achiziţie a acestora se pot obţine la Agenţia teatrală, telefon 0251413677 şi pe platforma online de bilete: https://ebilet.tncms.ro/ebilet