Bucharest Art Film Festival I ediția V I 24-26 septembrie, la Palatul Mogoșoaia
21 September 2020
Premiul UNITER pentru critică de Teatru: Oana Cristea Grigorescu
22 September 2020

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: “Hamlet”


• “Hamlet” de William Shakespeare, adaptarea radiofonică şi regia artistică Mihai Lungeanu
Traducerea: Nina Cassian
În distribuție: Ion Caramitru, Marcel Iureș, Mariana Mihuț, Ion Cocieru, Mircea Rusu, Dorin Andone, Răzvan Popa, Mihai Verbițchi, Silvana Mihai, Mihai Constantin, Liviu Lucaci, Alexandru Potocean, Gavriil Pătru, Tamara Crețulescu, Marius Bodochi
Redactor: Crenguța Manea
Regia de studio: Janina Dicu
Regia de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Bogdan Golovei, Robert Vasiliță
Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu
Regia tehnică: Codrin Lazăr
Spectacol realizat in memoriam Alexandru Tocilescu
La pian, maestrul Dan Grigore, asemenea montării Teatrului “Lucia Sturza Bulandra” (1985) producție a Societății Române de Radiodifuziune

Capodoperă a literaturii dramatice universale, piesa Hamlet a generat spectacole antologice în multe culturi teatrale, atât în epoci trecute, cât și în teatrul contemporan. Un astfel de spectacol de referință a fost montarea de la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” (premieră 1985), în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Ion Caramitru în rolul Prințului Danemarcei. Printre performanțele acelui spectacol era și distribuția – aparținea unei trupe remarcabile, în acea perioadă, iar creația lui Ion Caramitru a fost una apreciată de specialiști și, în egală măsură, de public. Actorul s-a dovedit o prezență scenică electrizantă și a transmis, într-o perioadă de dictatură politică și control ideologic, tot dramatismul unui personaj supus dictaturii, asemenea oamenilor din România acelor ani.

Premiera radiofonică Hamlet propune „revizitarea” spectacolului de la „Bulandra” – in memoriam Alexandru Tocilescu, actualizată atât din perspectiva partiturilor actoricești, cât şi a privirii lucide asupra societăţii românești de astăzi. Spectacolul radiofonic valorizează și experiențele scenice asumate de o parte dintre actorii care au făcut posibilă acea montare – Ion Caramitru, Marcel Iureș, Ion Cocieru, Sandu Mihai Gruia, Doru Ana, montare care s-a impus în prim-planul istoriei noastre teatrale. În premiera TNR, regizorul Mihai Lungeanu folosește un limbaj sonor subtil – care l-a și consacrat, de altfel, limbaj teatral împlinit prin personalitățile creative ale actorilor, distribuția fiind una fin articulată.

În interpretarea unică a lui Dan Grigore, spațiul sonor al premierei Hamlet include pasaje din Rachmaninov și Bach; el se deschide către o interpretare profund metafizică a tragediei damnatului Prinț care poate intra în dialog, și acum, cu fiecare om. În acest context, o contribuție majoră au avut-o și regizorii muzicali Patricia Prundea și Stelică Muscalu, din redacția Teatru a SRR.

Trebuie subliniat și faptul că premiera Hamlet a TNR oferă posibilitatea prezentării unui eveniment artistic care reflectă parte din cultura teatrală românească și implicit vorbește și despre identitatea românească.

Luni, 21 septembrie 2020, a avut loc cea de a XXVIII -a Gală a premiilor UNITER, la Craiova, sub cupola protectoare a Teatrului de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu”.

Juriul final al Galei format din Radu Apostol (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf), Doru Mareș (critic de teatru), Crina Mureșan (actriță), Cristina Rusiecki (critic de teatru) au decis câștigătorii celor 11 categorii de premii. 

La Gală a fost prezent și juriul de nominalizări, format din Călin Ciobotari, Ludmila Patlanjoglu și Maria Zărnescu.