Orientări UE pentru reluarea în siguranță a activităților în sectoarele culturale și creative, dar și pentru redresarea acestor sectoare
3 July 2021
PODCAST: Acțiuni europene pentru un învățământ primar și secundar incluziv și de înaltă calitate
4 September 2021

Preşedinţia slovenă a Consiliului UE: priorităţi şi provocări

rubrică EuranetPlus

autor Luana Pleșea

„Împreună. Rezilientă. Europa”
Este sloganul sub care, la 1 iulie, Slovenia a preluat Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Sub acest slogan, preşedinţia slovenă se angajează: să depună eforturi pentru a facilita redresarea UE și a-i consolida rezilienţa, să reflecteze asupra viitorului Europei, să consolideze statul de drept și valorile europene și să crească securitatea și stabilitatea în vecinătatea europeană.
Mai pe larg, patru mari obiective vizează preşedinţia slovenă pentru aceste şase luni: consolidarea rezilienței și redresarea UE în contextul post-pandemic şi consolidarea autonomiei strategice a UE; o dezbatere aprofundată asupra viitorului UE – Conferința „Viitorul Europei”; o Uniune a modului de viață european, statul de drept și criterii egale pentru toți; o Uniune Europeană credibilă și sigură, capabilă să asigure securitatea și stabilitatea în vecinătatea sa.
Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB, Cluj-Napoca, analizează priorităţile Preşedinţiei slovene a Consiliului UE şi provocările cu care se va confrunta.