4 echipe din cadrul INCD pentru Inginerie Electrica ICPE-CA s-au calificat la concursurile internationale de proiecte de cercetare Intel ISEF (SUA) si I-FEST (TUNISIA).
22 January 2018
Bucharest Gaming Week
23 January 2018

Primul studiu paleontologic al urșilor de cavernă

Timp de aproape 10 ani, speologul Marius Robu a studiat relicvele de urs de cavernă din Peștera Urșilor din Munții Apuseni.
În perioada Pleistocen, o dată la 50 de ani se întâmpla un accident, un urs de cavernă se prăbușea în canalul vertical, adânc de aproape 20 de metri, din Peștera Urșilor. Statistica făcută de cercetătorul Marius Robu arată că până în prezent au fost găsite și inventariate în Peștera Urșilor, fosilele a peste 100 de exemplare de urși de cavernă. Raportat la cei aproape 5 –  7.000 de ani, perioadă în care peștera cu pricina a fost populată de urși, rezultă că, din când în când, destul de rar, un urs își găsea sfârșitul alunecând pe pantele alunecoase, în acestă capcană carstică naturală.
Studiul făcut de cercetătorul Marius Robu pe fosilele din Peștera Urșilor  a fost laureat cu premiul Academiei Române – Grigore Cobălcescu, la sfărșitul anului 2017. Este prima teză de doctorat, din România, dedicată studiului paleontologic al urșilor, iar în continuare, se urmărește scanarea peșterii și a urmelor lăsate de animale în interiorul ei.
Interviu cu Marius Robu dr. în paleontologie la Institutul de Speologie Emil Racoviță, București
Realizator Mihaela Ghiță