Ediţia a V-a a Proiectului „Radio Fiction Desk” debutează la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”
6 May 2019
Ecranele cinematografelor În flăcări, din 17 mai – thriller-ul psihologic coreean în regia lui Lee Chang-Dong se lansează în România–
7 May 2019

PROGRAMUL LUNILOR MAI-IUNIE LA MINIREACTOR

Stagiunea 2018/2018 e aproape de final: doar câteva întâlniri mai despart MiniREACTOR și tânărul lui public de vacanța de vară. Cele câteva întâlniri sunt însă memorabile și includ spectacole proprii, spectacole invitate și o avanpremieră!

Luna mai începe cu nelipsita Madame Pové, care spune de această dată Povestea Turtiței Rumenite și a aventurilor ei prin pădure. Urmează două spectacole invitate: Iedul cu trei capre, o poveste interactivă despre independență și altruism, și Strada baloanelor de săpun nr. 10. De Ziua Copilului, pătrundem în Bucătăria Familiei Balaur, unde ni se va răspunde la cele mai diverse înntrebări prin cântece și jocuri. Penultimul spectacol din această stagiune va fi Harababura roz-albastră, o călătorie într-o lume în care orice dorință se poate îndeplini dacă e auzită de cine trebuie.

Încheiem stagiunea cu avanpremiera spectacolului Despre stele, o poveste despre toleranță și prietenie rezultată în urma unui proces de documentare care a implicat părinți și copii.

Spectacolul Despre stele face parte din proiectul Dramaturgie contemporană în teatrul pentru copii, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

PROGRAMUL DETALIAT AL LUNILOR MAI-IUNIE

MADAME POVÉ SPUNE POVESTEA TURTIȚA RUMENITĂ

Sâmbătă, 11 mai ora 11:00

Cu: Oana Mardare

Regia și dramatugia: Delia Gavlițchi

Zglobie și carismatică, Madame Pové îi invită pe cei mici într-o călătorie magică și plină de învățături împreună cu năzdrăvana ei prietenă Turtița Rumenită.

Haideți să învățăm împreună să ne purtăm frumos și să descoperim cum micile obrăznicii nu sunt bine venite în lumea prieteniei.

Turtița Rumenită vă așteaptă, cu drag!

Recomandat copiilor: 2+

Producție a MiniREACTOR

IEDUL CU TREI CAPRE | spectacol invitat

Sâmbătă, 18 mai, ora 11:00

De: Octav Pancu Iaşi

Dramatizarea: Adrian Balcău

Regizor: Enikő Takács

Cu: Lucian Rad, Andreea Ajtai

Iedul cu trei capre este un spectacol de teatru de păpuşi interactiv care se adresează copiilor cu vârste curpinse între 4 şi 10 ani. Textul este o adaptare după povestea omonimă de Octav Pancu Iaşi, îmbogăţit cu poezii şi cântece originale. O poveste despre un ieduţ răsfăţat de cele trei capre ale sale, Capra Mamă, Capra Mătuşă, Capra Bunică şi tachinat de o musculiţă pofticioasă îndrăgostită de dulceaţă. Iedul învaţă o lecţie foarte valoroasă despre independenţă şi altruism cu ajutorul interacţiunilor sale tensionate cu Madam Vulpe, Ursul Doarme şi Lupul Miki Suru. Totul se întâmplă într-o scenografie de poveste cu iz de colaje colorate ale copilăriei. Muzica tradiţională românească completează acest spectacol, aducându-i un plus de autenticitate. Fără a fi incisiv moralizatoare, povestea îi invită pe cei mici să reflecteze asupra unor aspecte cum ar fi relaţiile din familie şi relaţiile în societate.

Recomandat copiilor: 4+

O producție a Asociației CEALALTĂ

STRADA BALOANELOR DE SĂPUN NR. 10 | spectacol invitat

Sâmbătă, 25 mai, ora 11:00

Cu și de: Andreea Ajtai

Într-o lume agitată, gălăgioasă și mereu pe fugă, iau naștere cele mai fragile, cele mai jucăușe și cele mai misterioase baloane de săpun.

Pe o stradă.

Ca oricare alta,

Între blocuri,

La numărul 10,

Puf!

Și iar

Pufff!

Apar și dispar cât ai clipi.

Cine e Iuk dar și Tanti Maricica aflați în spectacolul Strada Baloanelor de Săpun nr.10.

Recomandat copiilor: 3+

BUCĂTĂRIA FAMILIEI BALAUR

Sâmbătă, 1 iunie ora 11:00

Cu: Lorena Copil, Bianco Erdei

Regia: Delia Gavlițchi

Dramaturgia: Ana Cucu- Popescu

Scenografia: Tomos Tunde

Muzia: Adrian Cimpoeșu

După povești de Adina Rosseti

Ce e aceea o „dragoniţă”? De ce nu mai există balauri cu şapte capete? De ce „trebuie” să facem anumite lucruri? Curiozitatea a fost dintotdeauna o trăsătură a copiilor inteligenţi, dar a devenit şi mai acută odată cu progresul tehnologic al ultimelor decenii. E firesc ca cei mici să aibă o multitudine de întrebări în legătură cu lumea în care trăiesc, iar, de cele mai multe ori, părinţii ocupaţi şi obosiţi după o zi grea de muncă sunt cei care trebuie să găsească răspunsurile.

Vă invităm să păşiţi împreună cu noi în Bucătăria familiei Balaur, unde curiozităţile lui Bălăurel îşi găsesc explicaţii prin jocuri, cântecele şi poveşti din cele mai năstruşnice. Nimeni nu deţine toate răspunsurile din lume, iar asta nu e deloc o problemă, cât timp ne face plăcere să le dăm naștere cu ajutorul imaginației.

Bucătaria Familiei Balaur este o adaptare liberă după textele Adinei Rosetti din cartea ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? … și alte 10 întrebări fantastice” publicată la editura Curtea Veche.

Recomandat copiilor: 3+

O producție MiniReactor

HARABABURA ROZ-ALBASTRĂ

Sâmbătă, 8 iunie,ora 11:00

Dramatizare: Ana Cucu-Popescu, după texte de Dorina-Grațiela Aolăriți

Regia: Palocsay Kisó Kata

Distribuție: Raluca Mara, Cătălin Filip, Bianco Erdei, Paul Sebastian Popa

Harababura Roz-Albastră este un spectacol pentru copii care îi poartă pe micii spectatori într-o lume nu foarte îndepărtată de a lor, dar care e, totuşi, o lume în care şi cele mai neaşteptate dorinţe se împlinesc dacă sunt auzite de cine trebuie, o lume în care greşelile sunt încurajate, şi nu blamate, o lume unde învăţăm importanţa diversităţii. Participând la acest spectacol învăţăm că „important” nu e un cuvânt universal-valabil, că ceea ce e important pentru mine poate fi mai puţin important pentru altcineva, că lumea e plină de milioane de culori frumoase, care aşteaptă să fie descoperite şi că avem nevoie doar de puţină deschidere pentru a le vedea.

Textul spectacolului este adaptat după povestiri din cartea Povești nemaipovestite de Dorina-Grațiela Aolăriți, apărută la editura Didactica Publishing House în 2016.

Recomandat copiilor: 4+

O producție MiniREACTOR

DESPRE STELE | avanpremieră

Sâmbătă, 15 iunie, ora 11:00

De Ana Cucu-Popescu

Regia: Delia Gavlițchi

Scenografia: Tomos Tünde

Cu: Andreea Ajtai și Cătălin Filip

Asistent de regie: Irisz Kovacs

Spectacolul Despre stele este rezultatul unui lung proces de documentare și creaţie, în care MiniREACTOR i-a implicat şi pe spectatori. Aşadar, producţia propriu-zisă a spectacolului a fost prcedată de o serie de ateliere de teatru dedicate echipelor părinte-copil şi au avut ca temă toleranţa.

Spectacolul conturează un univers imaginar, dar care seamănă suficient de mult cu cel familiar copiilor încât să le ofere acestora un liant către lumea reală. Acțiunea se desfășoară printre stele, acolo unde Lampagiii aprind stelele în fiecare noapte una câte una…

Recomandat copiilor: 3+

O producție MiniREACTOR

Spectacolul este realizat în cadrul proiectului Dramaturgie contemporană în teatrul pentru copii, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

—————————-

Bilete online: www.eventbook.ro

Mai multe detalii despre programul Mini Reactor puteți găsi pe pagina noastră de facebook – https://www.facebook.com/mini.reactor sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.