Anul european al tineretului 2022 – un an care să compenseze daunele cauzate de izolare
11 December 2021

Revizuirea Codului frontierelor Schengen

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/security/20180216STO98008/schengen-enlargement-of-europe-s-border-free-area

rubrică EuranetPlus

autor Luana Pleșea

Peste 420 de milioane de persoane din 26 de țări locuiesc în spațiul Schengen. Aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-un stat Schengen și lucrează în altul. Și 3,5 milioane de persoane tranzitează zilnic dintr-un stat Schengen în altul. Totuși, în contextul amenințărilor grave și al provocărilor actuale și în evoluție, Comisia Europeană propune revizuirea Codului frontierelor Schengen. Noile norme ar oferi soluții astfel încât orice reintroducere a controalelor la frontierele interne să rămână o măsură de ultimă instanță.

Despre actualele provocări cu care se confruntă spațiul Schengen și Uniunea Europeană în ansamblul ei, despre noile condiții în care statele membre Schengen își vor putea închide temporar frontierele, dar și despre rolul României, aflată la granița estică a Uniunii Europene, cu Sergiu Mișcoiu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB, Cluj-Napoca.