Noua sală de spectacole în aer liber de la Teatrul Naţional Bucureşti a fost inaugurată
28 May 2018
„Foxtrot” – filmul de deschidere a ediției TIFF 2018, din 8 iunie în cinematografe
28 May 2018

Roman, Moinești, Onești – alte trei orașe de pe harta Centenarului Filmului Românesc

 

„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, „România, la 100 de ani” (AGERPRES), „6,9 pe scara Richter și „Sunt o babă comunistă”

 

            Zilele de 25, 26 și 27 mai au adus la Roman, Moinești și Onești, filme românești și

expoziţia de fotografie „România: Evoluţie”, realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES, dedicată Centenarului Marii Uniri. Înaintea proiecțiilor de film, în toate cele trei zile, a fost proiectat documentarul realizat de AGERPRES: România, la 100 de ani.

 

EPISODUL 17: ROMAN

Pe 25 mai, în Sala de Festivități a Municipiului Roman s-a scris cel de-al 17-lea episod al Centenarului Filmului Românesc. Romașcanii vizionat filmul documentar Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu.

Primarul municipiului Roman, Lucian Micu, a fost încântat de proiect și a menționat faptul că orașul are nevoie de asemenea resuscitări ce vin din zona culturală a țării.

 

Iulian Bulai, deputat USR de Neamț, a susținut venirea caravanei în municipiul Roman și a subliniat faptul că astfel de inițiative, deși ar trebui să vină de la centru, sunt foarte bine inițiate și gestionate local: „Pot vorbi în această seară într-o anumită calitate și anume în aceea de membru al Comisiei de Cultură, din cadrul Camerei Deputaților. Pe de o parte, apreciez și vă felicit pentru această inițiativă minunată. Este cu atât mai minunată cu cât la nivel central, să știți că nu se întâmplă multe lucruri legate de Centenar. De aceea, responsabilitatea care trebuia să fie din partea autorității centrale, văd că este foarte bine preluată de către autoritățile locale și pe această cale îi salut pe toți cei care au fost implicați în acest demers. Noi trebuie că construim valorile viitorului, dar nu avem cum să înțelegem acest lucru fără să înțelegem traumele trecutului. Nu cred că este la întâmplare faptul că în seara asta o să vizionăm un film cu foarte mare relevanță pentru trecutul nostru, tocmai pentru a înțelege cine suntem acum și ce fel de valori vrem să construim în viitor”.

 

Politologul Daniel Șandru, invitat la proiecție, a precizat: „Centenarul este prilejul unui moment de reflecție. Nu e o poveste despre trecut, este o poveste care trebuie să fie despre viitor”. Invitatul a punctat faptul că Centenarul Filmului Românesc este un proiect care se bucură de succes și a fost deja îndrăgit. În seria de proiecte a Departamentului Centenar al Primariei Iași, Caravana Centenarului Filmului Românesc este un pilon.

 

EPISODUL 18: MOINEȘTI

Sâmbătă, 26 mai, Caravana a ajuns la Moinești, la Centrul Cultural Lira, acolo unde au fost prezenți profesori, elevi, primari ai comunelor și orașelor din apropiere și oameni de seamă din localitate.

„Pentru prima dată avem la Moinești un eveniment dedicat Centenarului. Mulțumim pentru că ați ales Moineștiul”, a spus în deschidere Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.

 

Viorel Ilie, Ministru pentru Relația cu Parlamentul: „Apreciez organizarea activităților aici în Onești. Trăim într-un mod special acest eveniment și tot ce s-a întâmplat acum 100 de ani în România. Sunt convins că dacă sunteți astăzi aici, simțiți ceea ce trebuie să simțiți pentru România și pentru România Centenară. Să le spunem celor din afară că poate viața lor nu ar fi fost cea de astăzi, că poate ei nu ar fi fost ceea ce sunt astăzi, dacă acești oameni nu ar fi făcut istoria să se scrie astfel”.

 

Filmul 6,9 pe Scara Richter, proiectat la Moinești, l-a avut ca invitat pe actorul Teodor Corban, care a spus despre regizorul filmului: „Nae Caranfil face film rar, dar cu efect îndelungat. E un Lord pe platoul de filmare. E o bucurie să lucrezi cu el”.

La sesiunea de întrebări și răspunsuri, Teodor Corban a menționat că în spatele unui actor este foarte multă muncă.

„În 99% din cazuri nu se atinge nimeni de scenariu. Aici a durat vreo 12 ani să se facă filmul, să se obțină bani”, a spus Teodor Corban, menționând că un regizor ține foarte mult la propriul scenariu. Întrebat unde s-au realizat filmările pentru filmul 6,9 pe Scara Richter, actorul a spus că s-a filmat numai în București, iar câteva secvențe de cutremur s-au filmat într-un platou închiriat din Buftea.

 

EPISODUL 19: ONEȘTI

Duminică, 27 mai, la Onești, a avut loc proiecția filmului Sunt o babă comunistă, în prezența regizorului Stere Gulea.

Ionuț Tenie, directorul Cinematografului Onești: „De când am auzit de acest proiect am fost încântați să îl aducem la Onești, pentru ca în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului, să fie și o zi dedicată cinematografiei românești”.

Regizorul Stere Gulea a povestit despre film, despre cum cartea lui Dan Lungu a ajuns să fie la baza scenariului: „Mi s-a parut un titlu foarte bun, atrăgător. Citind cartea mi-am dat seama că s-ar putea face un film despre o lume, despre care s-a tot vorbit în perioada comunistă. Despre clasa muncitoare, mie mi s-a părut că personajele din filmele românești nu prea aveau de-a face cu oamenii. Nu aveau viața. Erau false”.

 

 

Evenimentele s-au realizat cu sprijinul:

Primăriei Municipiului Roman;

Deputatului USR de Neamț, Iulian Bulai;

Primăriei și a Consiliului Local Moinești;

Primăriei Municipiului Onești (primar ing. Nicolae Gnatiuc) și Biblioteca „Radu Rosetti” Onești.

 

Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuțiul. (www.100filme.ro)