Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 30 Octombrie – ora 21:00
30 October 2021
COLECȚIA GALATECA 1. Noi începuturi – Expoziție internațională de artă modernă și contemporană  
31 October 2021

S-a stins din viață dirijorul Petre Sbârcea, cel mai longeviv director al Operei Naționale din Cluj – Napoca, fost director și dirijor principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu

 

Din Segarcea, județul Dolj, Petre Sbârcea a fost discipolul lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan. La rândul său, i-a îndrumat în cariera artistică pe Vladimir Lungu, Gabriel Bebeșelea, József Horváth și Traian Ichim. Petre Sbârcea a fost muzicianul cu cel mai lung directorat la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, aflându-se simultan și în postura de dirijor principal, între anii 1957-1976. Petre Sbârcea a fost dirijor și director al Filarmonicii de Stat din Sibiu între anii 1976-1990. El a fost cel care a dirijat primul turneu al filarmonicii sibiene, în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia.

A fost răsplătit de-a lungul timpului cu numeroase distincții, între care Medalia „Mascagni” (Italia), Ordinul „Meritul Cultural” al României, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” și al Universității „Babeș-Bolyai”. De asemenea, Petre Sbârcea a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiilor Cluj-Napoca și Sibiu și a fost decorat de către Președintele României cu Ordinului Național „Serviciul credincios” în grad de cavaler.

Dumnezeu să-l ierte!