ARABIA: SAUDITĂ RIYADH
30 July 2017
Hoteluri inedite la vederea cărora rămânem fără cuvinte
2 August 2017

Salonic – orașul meu de vacanță

foto: en.wikipedia.org

Salonic (Thessaloniki), al doilea oraș ca mărime din Grecia este totodată si oraș universitar. Cu un trecut istoric complex (în trecut a fost sub stapanirea a trei imperii: Imperiul Roman, Imperiul Bizantin Si Imperiul Ottoman), Salonic este în prezent  un oraș modern cu multe locuri frumoase care odată văzute nu mai pot fi uitate. Se află așezat în nordul Mării Egee iar asta oferă șansa celor care îl vizitează să facă plimbări de neuitat pe marginea falezei. Este un oraș ideal de vacanță, plin de parcuri, piețe, restaurant și cafenele și nu în ultimul rând plin de viață și oameni frumoși!

Printre cele mai importante obiective demne de a fi vizitat în minunatul oraș grecesc se numără:

  • Turnul Alb – poartă rolul de simbol al orașului, are formă de cilindru și o înălțime de aproximativ 34 de metri. Turnul a fost folosit în perioada stăpânirii otomane pe post de fortăreață, garnizoană și închisoare. Din cauza atrocităților săvârșite asupra deținuților de acolo turnul purta numele “Turnul Roșu” în perioada ocupării otomane, odată cu anexarea Saloniclui de către statul Elen turnul a fost vopsit în alb iar numele schimbat astfel pentru a arăta purificarea lui.
  • Turnul Televiziunii – se află chiar lângo Turnul Alb și este un obiectiv de neratat.La ultimul etaj al turnului (singurul etaj unde este permis accesul turiștilor) se află un restaurant rotitor de unde poate fi văzută panorama orașului. Recomand să fie vizitat noaptea pentru o experiență de neuitat! Un tur complet dureaza 2 ore.
  • Piața lui Aristotel – localizată în centrul orașului și numită după marele filozof grec piața este un loc de-a dreptul memoriabil. Are o arhitectură impresionantă și odată ce pășești acolo te simți cuprins de o atmosferă unică. Un amestec de relaxare, entuziasm și pace față de tot ce te-nconjoară. Se spune despre Piața lui Aristotel că este locul favorit de întâlnire al grecilor. Cu siguranță este un loc căruia merită să îi dedici cel puțin câteva ore. În piață veți zări o statuie uriașă reprezentând filozoful grec. Se spune că dacă vei atinge degetul mare a statuii cu siguranță te vei mai întoarce în Grecia. Așa că…șții ce ai de făcut!
  • Arcada Triumfală a lui Galerius – se află lângă Biserica Sfântul Gheorghe a cărui construire datează din secolul IV. Este una dintre cele mai evidente moșteniri arhitecturale a guvernarii romane
  • Biserica Sfântul Gheorghe- cea mai veche biserică creştină din Salonicși are o formă cilindrică, formă care aduce construcției unicitate. Pereții construcției au nu mai puțin de 6 metri și sunt acoperiți în totalitate de mozaicuri.
  • Biserica Ayos Sofia – construcție care m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva am ajuns în Istanbul?! am aflat ulterior ca este construită după modelul celei de acolo (Biserica Sfinta Sofia din Istanbul). În incinta bisericii se găsesc moastele Sfantului Vasile cel Nou.

Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele orașului grecesc. Ce nu am menționat în lista de mai sus sunt numeroasele muzee – întinse de-a lungul întregului oraș. Printre cele mai mari și remarcante se află: Muzeul de Arheologie, Muzeul de Tehnologie, Muzeul de Etnologie si Folclor, Muzeul Apei , Muzeul Culturii Bizantine, Muzeul de Fotografie, Muzeul Macedonean de Lupta, Muzeul Evreiesc, Muzeul de Fotografie, Muzeul Holocausului.      

Salonic este orașul pe care îl poți vizita desculț și care te va încărca cu multă energie pozitivă iar dacă nu ești prea critic din fire nimic nu te va deranja în miunatul oraș grecesc! Din contră, te va încânta și uimi la fiecare pas. Este un oraș care capătă o însemnătate diferită pentru fiecare și care te face să vrei să revii la el iar și iar.

Diaconu Simona