Grupul de artiști DARUM în dialog cu Elena Vlădăreanu la Scena și ecranul
28 May 2020
Coloravirus la Teatrul Gong!
28 May 2020

Scena și ecranul la Radio România Cultural și în Danemarca

 

Astăzi, 28 mai,  se deschide ediția virtuală a Festivalului Internațional Scena CPH – întotdeauna conectați, despre care am vorbit cu una dintre co-directoare, Karen Toftegaard. 

Interviu de Raluca Rădulescu.

Karen Toftegaard: Festivalul propriu-zis, cu sute de evenimente este anulat. Am programat acum mai degrabă un showcase pentru profesioniștii din domeniu, cum este Bursa de spectacole de la Festivalul de la Sibiu, dacă vreti. Vom face un program și pentru public, dar trebuie să mai așteptăm pentru asta… Începând de azi și până pe 30 mai, noi am făcut un program virtual de discuții, întâlniri, prezentări ale unor proiecte de arte performative, streaming de spectacole și așa mai departe. Avem peste 160 de participanți înscriți, din 35 de țări, care se vor întâlni online începând de astăzi. Pentru că ne-am propus să creăm rețele de profesioniști în artele spectacolului, pe mai multe platforme online. Deci oamenii se vor putea întâlni și individual pentru discuții concrete, desigur online, ceea ce va fi puțin ciudat, dar ne-am străduit să facem totul cât mai uman și prietenos.

De ce a fost așa de important să organizați această variantă online?

Karen Toftegaard: Din respect pentru artiști și pentru munca oamenilor din domeniu, care fac foarte mari eforturi și sperăm că situația asta nu va continua pentru prea mult timp. Pe de altă parte, proiectele internaționale în acest domeniu durează întotdeauna foarte mult, procesul este foarte complicat, iar industria artelor spectacolului va avea nevoie de mult sprijin când se va redeschide. Și încercăm să găsim noi căi de comunicare și conectare a celor direct implicați. Deci noi pregătim viitorul.

Ce se va întâmpla cu festivalul obișnuit, să spunem?

Karen Toftegaard: Festivalul principal, să-l numim așa, care reunește peste 100 de evenimente este anulat, dar am programat câteva mici evenimente și pentru publicul nostru și îi ținem la curent pe site-ul festivalulu cu tot ce se întâmplă important și interesant în acest moment în artele performative daneze, dar și pe plan internațional

Practic, câte spectacole aveți programare în ediția asta online a scenei copenhagheze?

Karen Toftegaard: În ediția asta virtuală avem o selecție de 7 spectacole, care vor putea fi văzut în regim de livestreming cu o scurtă prezentare, dar avem și prezentări mai mari, cu fotografii, ale unor spectacole recente, care nu aveau încă filmări… deci cu totul vor fi 16 spectacole. Am avut un juriu, care a ales spectacolele. Practic, zilele internaționale ale scenei cph au fost concepute ca un showcase de arte performative daneze contemporane, integrat festivalului mare și acum am decis să păstrăm această formulă online pentru profesioniști.

Așadar, cu pandemie sau fără pandemie, ce ar fi cel mai important de transmis publicului din România, din Danemarca, din toată lumea, practic?

Karen Toftegaard: Cred că este foarte important ca diferite culturi să ajungă să se cunoască reciproc. Acum toate granițele sunt închise și xenofobia cred că poate crește foarte ușor în această perioadă și de aceea cred că este foarte important ca oameni din culturi diferite să se cunoască mai bine între ei și să își cunoască reciproc lumile din care vin. Deci, cu sau fără pandemie, eu cred că e foarte important să avem un schimb cultural permanent și cred că asta se poate întâmpla cel mai ușor prin artă și acesta este motivul pentru care credem că e bine să facem evenimente ca al nostru.