Romeo și Julieta închide stagiunea la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!
7 July 2021
CUTInE – Premieră pentru bebeluși și copii de vârstă mică la Teatrul Ion Creangă
7 July 2021

Seara Filmului de Dans la  Grădina cu Filme – Cinema & More

Reîncepem seria Filmelor de Dans la Grădina cu filme – Cinema & More, dedicată, în această ediție, unor coregrafe care au marcat scena performativă internațională: Sasha Waltz, Anne Teresa De Keersmaeker, Noa Wertheim și Martha Graham.
Prima seară de proiecție, desfășurată în parteneriat cu Goethe-Institut Bucuresti, o are în prim-plan pe Sasha Waltz, una dintre cele mai cunoscute coregrafe din Europa. Spectacolele ei remarcabile surprind întotdeauna forme noi de expresie, subiecte profunde și un stil estetic uimitor. Muzica live este un ingredient important al operei ei. Odată cu producția „Dido & Aeneas”, în 2005, Sasha Waltz a dezvoltat un nou gen: opera coregrafică. Muzica clasică contemporană și opera au devenit, astfel, domeniile ei preferate de lucru.

A lucrat de două ori cu compozitorul francez contemporan Pascal Dusapin în „Medea” și „Passion” și cu compozitorul japonez Toshio Hosokawa pentru „Matsukaze”. Toate aceste spectacole-eveniment sunt prezentate în cadrul documentarului. Filmul realizat de Brigitte Kramer urmărește traseul coregrafei Sasha Waltz în perioada 2005 – 2013 – cei mai importanți ani din cariera internațională a celebrei coregrafe.

Trailer: https://vimeo.com/120464398

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-seara-filmului-de-dans?hall=gradina-cu-filme 

Al doilea film proiectat în cadrul seriei dedicate dansului este „MITTEN”, în regia lui Gerard-Jan Claes & Olivia Rochette. Filmul înfățișează ultimele săptămâni de repetiții la spectacolul „Mitten wir im Leben sind”, semnat de celebra coregrafa Anne Teresa De Keersmaeker, compania ei „Rosas” și violoncelistul Jean-Guihen Queyras, bazat pe cele șase suite de violoncel de Johann Sebastian Bach.

Pelicula oferă o privire intimă asupra metodologiei minuțioase a artistei, în care un întreg univers coregrafic este construit printr-un studiu atent al compoziției muzicale. Acest proces creativ și intens de remodelare și perfecționare continuă, caracteristic coregrafei Anne Teresa De Keersmaeker, este surprins de către realizatorii filmului într-o privire atentă asupra procesului de lucru din timpul montării spectacolului.

Trailer: https://vimeo.com/293340393

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-seara-filmului-de-dans-mitten-anne-teresa-de-keersmaeker-rosas 

Marți, 20 iulie 2021, de la ora 21:00, va fi proiectat, în parteneriat cu Ambasada Israelului în România, filmul „Renewal”, în regia lui Stacey Menchel Kussell, despre celebra coregrafă Noa Wertheim și compania ei Vertigo din Israel.

Baletul contemporan și activismul de mediu nu merg adesea mână în mână. Cu toate acestea, Vertigo Eco-Arts Village este un loc în care dansul și ecologia se unesc. Satul Eco-Arts este o extensie a Vertigo Dance Company, celebra companie de dans din Israel, fondată de Noa Wertheim și soțul ei, Adi Sha’al.

„Renewal” oferă noi perspective asupra Orientului Mijlociu, prezentând cultura distinctivă a dansului din Ierusalim. Documentarul prezintă scene captivante ale companiei Vertigo în spectacole și repetiții, precum și în activitățile lor ecologice, inclusiv reciclarea apei gri și permacultura. Investigând un stil de viață sustenabil, filmul oferă exemple tangibile de practici ecologice accesibile, aducând totodată în discuție întrebări importante despre artă, familie și natură.

Trailer: https://vimeo.com/168282334

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-seara-filmului-de-dans-renewal?hall=gradina-cu-filme 

Seara Filmului de Dans se va încheia cu proiecția filmului „Martha Graham: Dance on Film”. 

Una dintre marile forțe artistice ale secolului al XX-lea, interpret, coregraf și profesor – Martha Graham – a revoluționat dansul modern și a introdus tehnici noi, folosite și astăzi în toată lumea.

Filmul prezintă unele dintre cele mai importante opere ale coregrafei și imagini din spectacole rare. „A Dancer’s World” (1957) este un documentar în care coregrafa dezvăluie viziunea ei asupra dansului și metodologia sa de lucru. „Appalachian Spring” (1958) și „Night Journey” (1961) sunt două spectacole complete de balet – primul este o celebrare a spiritului american, iar al doilea este o interpretare fizică puternică a mitului lui Oedip. Ambele spectacole poartă semnătura coregrafei Martha Graham și sunt omagii aduse artei corpului uman. În timp ce măiestria și raritatea acestor „momente” de dans sunt indispensabile pentru orice iubitor al artelor plastice, filmul oferă, totodată, un portret cu mai multe fațete al artistului și al artei sale.

Bilete: https://eventbook.ro/film/bilete-seara-filmului-de-dans-martha-graham-dance-on-film?hall=gradina-cu-filme