Ascultă Radio România Cultural Live

DANEMARCA: COPENHAGA - CHRISTIANIA

08 Octombrie 2016, 14:00

Copenhaga este o aşezare unde dacă ai fost o dată revii cu mare plăcere, iar dacă încă nu ai cunoscut-o, cu siguranţă te va fermeca de la prima vedere prin obiectivele turistice şi culturale de care dispune, dar şi prin atmosfera deosebit de plăcută cu care te întâmpină. O impresie plăcută este legată de curăţenia şi ordinea ce predomină, nu doar în centrul oraşului, ci şi pe străzile înguste medievale ori de-a lungul canalelor pitoreşti. În plus, capitala Danemarcei adăposteşte un loc pentru care a ajuns vestită în întreaga lume, ce ne-am propus să îl vizităm şi noi: Christiania (un fel de oraş în oraş, unde s-au pus bazele unei societăţi alternative, în care locuitorii trăiesc după propriile legi şi reguli).

* * *

Asemuită de cei care au văzut-o drept cea mai plină de viaţă şi încântătoare capitală scandinavă, Copenhaga reuşeşte să ofere turiştilor în permanenţă lucruri noi. Dispunând de cea mai lungă promenadă, este de asemenea un „oraş al plimbărilor”. Aici veţi avea plăcerea să vă  relaxaţi şi să admiraţi arhitectura avangardistă, mergând agale pe străzi fără vehicule cu motor şi gaze de eşapament. Cât despre locuitori, aceştia formează un tablou în care toată lumea pare mulţumită de mediul în care trăieşte.

* * *

Un mod bun de a-ţi face prima impresie despre Copenhaga este o plimbare pe apă. Alegeţi una dintre călătoriile pe canal cu barca, ce pleacă de pe malul Gammel, la fiecare 30 de minute. Dacă sunteţi însă dornici de ceva mai multă aventură, atunci exploraţi cursurile de apă într-un caiac, conduşi fiind de un ghid. Astfel, veţi trece în revistă tot o mulţime de obiective pe care Copenhaga le etalează cu mândrie: debarcadere, hoteluri, clădiri impresionante (precum „Diamantul Negru”, o anexă a Bibliotecii Regale), Palatul Regal, Biserica Mântuitorului (cu scara sa exterioară în spirală) sau Mica Sirenă (simbolul oraşului, o frumoasă sculptură supusă din păcate din când în când, actelor de vandalism).

* * *

Copenhaga mai este numită şi „oraşul turlelor verzi”, de la numeroasele ţigle de cupru (coclite în verde de la aerul sărat), care îmbracă turlele castelelor şi bisericilor. Un mare rol în dezvoltarea arhitecturală a aşezării, a avut-o cel mai faimos rege al Danemarcei, Christian al IV lea. Ideile sale au condus la construirea mai multor edificii, cum ar fi de exemplu clădirea Bursei, cunoscută în mod special datorită turnului realizat sub forma unor cozi de dragon care se îmbină.

* * *

Turnul Rotund, o impozantă lucrare pe post de observator  astronomic, a fost şi el ridicat, tot ideea regelui Christian al IV lea. Iar cei ce iubesc peisajele de la mare înălţime, pot urca în turn pe o rampă până la acoperiş pentru a privi panorama vechiului oraş.

Printre reşedinţele lui Christian al IV lea, se numără şi Rosenborg (construcţia originală a ars din păcate şi a fost înlocuită. Astăzi, palatul este o clădire istorică (înconjurată de un şanţ de fortificaţii) şi în acelaşi timp un muzeu fascinant pe care nu trebuie să-l rataţi a-l vizita. Aici veţi găsi unele dintre cele mai importante comori ale Danemarcei, printre care enumerăm Bijuteriile Coroanei şi Coroana Regală.

* * *

Construit în stil renascentist tipic danez, Palatul Rosenborg impresionează atât prin dimensiuni, grădinile din jur cât şi prin exponate: mobilier, picturi, sculpturi, tapiţerii şi porţelanuri. De un interes aparte sunt Camera de Marmură (realizată în stil baroc) şi Sala Cavalerilor (cu tronul de încoronare). Faţada este din granit şi a fost făcută din pietre adunate din fiecare parohie din ţară, iar cele trei coroane de pe turla palatului reprezintă Danemarca, Suedia şi Norvegia.

* * *

 

Copenhaga pare pe alocuri desprinsă din basmele povestitorului Hans Christian Andersen, fiind unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, în care aerul provincial se îmbină cu un viu simţ al istoriei. Aici, de exemplu, pe fondul mişcărilor hippie din anii ’60 - ’70, într-unul din cartierele sale, un grup de hippioţi au fondat Christiania. Scopul lor a fost acela de a lansa, au spus ei, o societate alternativă. Iar de atunci, zona a rămas una dintre cele mai exotice trăsături ale Copenhagăi.

La început pe locul unde a luat naştere Christiania, a fost o cazarmă militară abandonată. „Christianiţii” (cum se autointitulează locuitorii din Christiania), au transformat rând pe rând barăcile, atelierele şi magaziile de praf de puşcă în locuinţe, restaurante şi magazine. Alături de vechile clădiri au fost construite de-a lungul timpului şi unele noi, toate din materiale naturale şi cu o arhitectură simplă. Pereţii tuturor caselor sunt împodobiţi cu picturi murale viu colorate, fiecare încercând să transmită un mesaj de pace şi libertate.

Întreaga suprafaţă a Christianei este înconjurată de zidurile fortificate originale, vechi de peste 300 de ani, în formă de stea.

* * *

De la începuturile ei Christiania s-a aflat în centrul atenţiei media din întreaga lume. Şi cu toate că există o serie de danezi care nu sunt de acord cu această „suburbie” neobişnuită a Copenhagăi, ea a continuat să existe. În ciuda disputelor politice şi a raidurilor poliţiei, cei cu aproximaţie 1.000 de locuitori îşi trăiesc aici viaţa nonconformistă. Mai mult chiar, se pare că nimeni nu a făcut nimic concret în a închide zona, ba din contră, în anul 1981 Christianiei i s-a dat un statut oficial de „experiment social”.

Christianiţii se confruntă totuşi cu o problemă deloc de neglijat: atracţia magnetică a zonei pentru criminali şi traficanţi de droguri. Astfel, nu puţini sunt danezii care susţin că „Statul Liber” sau „Oraşul Liber”, cum este numită Christiania, s-a transformat într-un rai pentru infractori. Printre criticii cei mai aspri sunt guvernele Suediei, Finlandei şi Norvegiei, care privesc zona ca pe un centru regional al comerţului cu droguri şi refugiu pentru adolescenţii fugiţi de acasă.

* * *

Ca parte a credinţei lor într-un mod liber de viaţă, trebuie spus că locuitorii Christianiei, refuză să condamne vânzarea liberă a haşişului şi marijuanei, totuşi, în ultimii 15 -20 de ani ei au purtat o campanie de succes împotriva drogurilor grele.

* * *

Pe turiştii care doresc să viziteze Christiania, îi informăm că intrarea este liberă, doar că odată ajunşi aici trebuie respectate anumite reguli: să vă abţineţi de la fotografiat pe stradă, mai ales în locurile marcate cu semne „No foto”, asta pentru a nu vă trezi din senin cu cineva care să vă roage să ştergeţi poza. De asemenea, în Christiania accesul maşinilor este restricţionat, fiind acceptate doar cele care aduc provizii sau câteva automobile ale rezidenţilor.

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorii 05 Aprilie 2024, 07:34

Palatul Baronului Empain din Cairo

Belgianul Édouard Louis Joseph , primul baron Empain , a fost un bogat inginer și antreprenor belgian, dar și un...

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 06:00
IN ZORI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru