Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA: Paseo del Prado

31 Decembrie 2017, 08:00

Paseo del Prado, sau pur şi simplu Prado, este una dintre cele mai centrale şi populare străzi din Havana. Pe toată lungimea sa, de ambele părţi, există aici multe locuri de interes de care vizitatorii se pot bucura, odată ajunşi în  acest oraş magic care este capitala Cubei.

* * *

Şi tot aici, pe Paseo del Prado, se spune că veţi întâlni cele mai frumoase maşini de epocă şi clădiri încărcate de istorie, dornice să vă spună povestea lor.

* * *

Paseo del Prado a început să fie construit în anul 1772, pe vremea când Cuba era una dintre cele mai înfloritoare colonii spaniole din America. Lucrarea s-a realizat în timpul guvernării coloniale a lui Felipe de Fondesviela, Marchiz de la Torre, pe atunci căpitan general al insulei.

Prima denumire pe care a primit-o strada, a fost „Alameda de Extramuros” (Aleea de dincolo de ziduri) sau „Alameda de Isabel Segunda” (Aleea Isabelei a II a), pentru că se afla în afara marilor ziduri ce înconjurau oraşul pe atunci. De asemenea, Paseo del Prado a mai purtat şi numele de „Nuevo Prado” (Noul Prado) şi a devenit foarte repede bulevardul favorit al familiilor aristocratice din Havana care, fără a sta mult pe gânduri, au ales acest loc pentru a-şi construi case somptuoase. Astfel, Paseo del Prado s-a transformat cu timpul, în centrul vieţii sociale a Havanei din acea epocă.

* * *

În secolul al XIX lea, în perioada guvernării căpitanului general Miguel de Tacón, promenada a fost extinsă şi tot în aceşti ani a fost construit şi Teatrul Tacón, astăzi Teatrul Mare din Havana „Alicia Alonso”, sediul permanent al Baletului Naţional din Cuba.

Se spune că ideea iniţială, a fost să se creeze un bulevard în stil european, la fel de splendid ca cele din Paris sau Barcelona. Şi cum propunerea s-a dovedit extrem de atrăgătoare, deja în a doua jumătate a secolului al XIX lea au început să se înalţe primele clădiri neoclasice mari şi fastuoase, ridicate de-a lungul şi de ambele părți ale acestei promenade, înlocuind clădirile mai vechi în stil baroc şi colonial. Pe atunci, Paseo del Prado, fiind o zonă exclusiv pietonală.

* * *

Paseo del Prado sau simplu El Prado (cum îi spun locuitorii Havanei), porneşte de la Malecón, lângă fortăreaţa numită Castillo de la Punta, la intrarea în port şi se termină aproape doi kilometri mai departe, la Fântâna Fuente de la India, lângă Parque de la Fraternidad (Parcul Fraternității). Totodată, Paseo del Prado serveşte şi drept linie de hotar între municipalităţile Habana Vieja (Havana Veche) şi Centro Habana (Havana Centru).

În anul 1902, în timpul primei intervenţii a Statelor Unite ale Americii în Cuba, Paseo del Prado a început să fie reconstruit. Apoi numele i-a fost din nou schimbat, de data aceasta în „Paseo de Martí”, în onoarea eroului naţional al Cubei, José Martí, dar lumea a continuat totuşi să îi spună tot „Prado”, în virtutea obişnuinţei. Mulţi ani după începerea reconstrucţiei, arhitectul peisagist francez Jean-Claude Nicolas Forestier a refăcut proiectul bulevardului pentru a-l transforma într-una dintre cele mai importante promenade din Havana şi de ce nu, poate din America Latină. Tot atunci au fost amplasate opt statui cu înfăţişare de leu, făcute din bronz, care par să păzească acest loc de plimbare.

* * *

Leii din Paseo del Prado, ce au devenit un simbol al oraşului, au şi ei povestea lor. După cum ne spune istoria, Havana a reprezentat pentru Spania cel mai important port din Lumea Nouă, şi prin urmare a fost necesar să se depună toate eforturile pentru a-l apăra de piraţi şi corsari. În sensul acesta s-a luat hotărârea de a fortifica golful şi de a cumpăra sute de tunuri pentru a apăra oraşul, prin fortăreţe, precum Castelul El Morro.  Începând cu secolul XX lea, s-a constatat însă că tunurile deveniseră deja depăşite, fapt pentru care s-a luat decizia topirii lor, iar bronzul să fie refolosit în realizarea leilor. Drept urmare, sculptorul francez Jean Puiforcat (Puiforcó) şi expertul cubanez în turnarea bronzului, Juan Comas, au primit însărcinarea de a crea cei opt lei la scară mare, pentru a fi plasați de-a lungul bulevardului. Anii au trecut, însă leii sunt şi astăzi tot acolo, maiestuoşi, păzind credincioşi trecătorii şi Paseo del Prado.

* * *

Partea din Paseo del Prado care duce de la Malecón până la strada Neptuno, la colţul Parcului Central, este în prezent cea mai frecventată parte a bulevardului, fiind o zonă pietonală cu arbori, cu bănci din piatră cu spătar şi bază de marmură. Posedă elemente ornamentale în formă de potir şi console, felinare mari de fier, artistic lucrate şi, bineînţeles, cele opt statui de bronz ale leilor care stau de pază.

* * *

Zona pietonală centrală a promenadei de pe Paseo del Prado, a fost de-a lungul anilor scena unor importante evenimente culturale. Multe dintre edificiile apărute de când există Paseo del Prado au rezistat în faţa timpului iar altele au făcut obiectul lucrărilor de restaurare, mai ales după ce partea veche a oraşului Havana a fost declarată Patrimoniu al Umanității de către UNESCO.

* * *

Vizitatorii care ajung să străbată Paseo del Prado, pot găsi aici expoziţii de artă, standuri de vânzare a obiectelor de artizanat, activităţi de agrement şi, în plus, se pot bucura de toate locurile care îi întregesc ambianţa, cum ar fi hotelurile Telégrafo, Inglaterra şi Teatrul Mare din Havana. Drept pentru care, sfatul nostru ar fi să vă faceţi timp pentru o plimbare cât mai lungă pe Paseo del Prado şi să vă întâlniţi pe înserat cu marea, în acest oraş magic care este Havana.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

Birmingham derivé. Continuare
Călătorii 02 Iulie 2024, 15:04

Birmingham derivé. Continuare

Din Brindleyplace, continui să parcurg spațiul canalelor din Birmingham. Sunt pur și simplu o turistă, nimic altceva. Dansez...

Birmingham derivé. Continuare
O zi în Birmingham
Călătorii 01 Iulie 2024, 09:26

O zi în Birmingham

Avionul a început să se zgâlțâie și a continuat să meargă prin turbulențe mult timp. Când tremurul a...

O zi în Birmingham
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 29 Iunie 2024, 15:02

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali E.S. Domnul Mohammed Khayat Ambasadorul Regatului Arabiei Saudite E. S. Doamna Rana Mokaddem Ambasadorul...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 29 Iunie ora 19 Realizator Magdalena Tara
ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3
Călătorii 16 Iunie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3

În anul 1822, în oraşul Baracoa a avut loc un eveniment care a provocat o mare agitaţie socială: la Comisia...

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 3
ILUSTRATE DIN CUBA:  Enriqueta Faber 2
Călătorii 15 Iunie 2024, 08:00

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 2

Nu sunt puţine cazurile de femei care, în secolele trecute, pentru a-şi practica profesia aleasă au fost nevoite să...

ILUSTRATE DIN CUBA: Enriqueta Faber 2
Paros (Grecia) – insula de marmură
Călătorii 14 Iunie 2024, 09:30

Paros (Grecia) – insula de marmură

Multe capodopere ale sculpturii antice, între care celebra Venus din Milo , expusă la Muzeul Luvru , au fost realizate...

Paros (Grecia) – insula de marmură
ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1
Călătorii 09 Iunie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1

În cadrul emisiunii Ilustrate din Cuba colegii noştri de la Radio Taino vă vor spune povestea extraordinară a unei...

ILUSTRATE DIN CUBA : Enriqueta Faber 1
Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori
Călătorii 07 Iunie 2024, 09:30

Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori

A fost unul dintre principalele oraşe ale marelui Imperiu Hitit , popor de origine indo-europeană, care s-a stabilit în...

Konya (Turcia) – orașul dervișilor rotitori
Ascultă live

Ascultă live

13:30 - 15:00
Pagini detox
Ascultă live Radio România Cultural
13:15 - 15:00
Reporterii actualităţii în miez de vară
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
13:00 - 14:00
Français 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru