Ascultă Radio România Cultural Live

SPANIA - MADRID 1

SPANIA - Madrid 1 - 1

25 Februarie 2018, 14:00

Madrid – capitala Spaniei, este un important centru comercial, industrial şi cultural, aşezat pe platoul central al Peninsulei Iberice. La prima vedere, s-ar putea ca metropola să vi se pară că seamănă izbitor cu alte oraşe, însă dacă veţi avea răbdarea a-l privi, asculta şi înţelege, veţi descoperi particularitatea sa: sunetele melancolice de chitară, strigătele unui matador, foşnetul unei rochii de flamenco însoţit de zgomotul castanietelor sau manifestările de bucurie ale suporterilor împătimiţi de fotbal…

Apelând la istorie, aflăm că oraşul originar s-a dezvoltat în jurul unui castel maur. Regele Alfonso al VI lea, este cel care a capturat aşezarea din mâinile musulmanilor. Câteva secole mai târziu, în anul 1561, reşedinţa Curţii spaniole a fost mutată la Madrid, iar în 1607 Filip al III lea a declarat oraşul capitală oficială a Spaniei.

* * *

Odată ajuns la Madrid, vizitatorul nu poate să nu rămână surprins plăcut, de felul în care oraşul reuşeşte să ţină pasul cu vremurile. Situat în vechea provincie spaniolă Castilia, metropola a devenit faimoasă pentru atracţiile turistice, viaţa culturală intensă şi modul în care a ştiut să înfrunte timpul. Cu greu se poate întocmi un clasament al celor mai încărcate de istorie, frumoase ori celebre locuri. Este suficient să te plimbi doar pentru câteva minute pe străzile oraşului, pentru a afla acest lucru. La tot pasul apare ceva: un palat, un monument, o casă veche, un parc atrăgător sau un magazin impresionant. Madridul este recunoscut pentru unele dintre cele mai mari mall-uri de pe continentul european, dar şi pentru viaţa de noapte şi discotecile sale. Cafenelele, barurile şi cluburile au pătruns adânc în fiecare din cartierele oraşului. De aceea, nu este de mirare de ce locul este în egală măsură, un adevărat magnet, atât pentru oameni de afaceri, cât şi pentru artişti şi turişti.

* * *

O vizită prin Madrid ar putea începe de pe Gran Via (Calea cea mare), principala arteră din centrul metropolei. Aceasta este mărginită de importante clădiri monumentale, care datează de la începuturile secolului XX. Bulevardul, este unul din cele mai importante zone, unde se succed hoteluri, bănci şi centre comerciale, teatre şi cinematografe.

În imediata apropiere de Gran Via, se zăreşte Plaza de España (construită într-un stil neo-clasic şi neo-baroc), una dintre cele mai importante pieţe ale oraşului. Locul a devenit celebru pentru ansamblul arhitectural, un omagiu adus scriitorului Miguel Cervantes. Turiştii vin aici într-un număr mare, în special pentru a se fotografia cu statuile de bronz ale lui Don Quijote şi Sancho Panza.

* * *

Palatul Regal (situat în centrul istoric al Madridului) se învecinează cu Plaza Oriente (un loc plin de statui ale celebrelor regine ale Spaniei) şi cu Grădinile Campo del Moro (un parc declarat spaţiu de interes artistic şi istoric), ce se află între Palatul Regal şi fluviul Manzanares. Numele său vine fără îndoială, de la armatele musulmane care au ajuns şi s-au instalat în zonă între anii 1100 – 1200. Locul a fost conceput în timpul domniei reginei Isabela a II a, şi posedă o serie de atracţii arhitecturale şi naturale, cum ar fi: Fântâna de la Conchas, Căsuţa de Coecho, Căruţa Reginei sau Fântânile Gemene. Şi tot aici mai există un lac cu raţe, precum şi minunaţi păuni ce atrag privirile prin coloritul penelor lor.

Un alt parc, apreciat de vizitatorii ce vin în Madrid dar şi de localnici, este Parcul del Oeste (Parcul de vest), unde în fiecare an are loc un concurs internaţional de trandafiri. În apropierea sa, se află Templul Debod (dedicat Zeilor Amon şi Isis), poate una dintre cele mai mari comori pe care le deţine Madridul. Originar din Egipt şi vechi de peste 2.000 de ani, templul a fost un cadou oferit de statul egiptean pentru asistenţa primită din partea Spaniei, la salvarea templelor aflate în regiunea Nubia. Templul Debod este înconjurat de o zonă verde, unde vă puteţi odihni sau organiza un picnic. Ca perioadă optimă de vizitare, vă recomandăm orele după amiezii către seară, pentru a surprinde momentul în care acesta este învăluit în lumini. Accesul este gratuit.

* * *

Ajuns în Madrid, turistul este pus în faţa unor tentaţii numeroase: Puerta del Sol (Poarta Soarelui – cea mai populară şi mai comercială zonă din oraşul vechi), Arena Las Ventas (una dintre cele mai importante arene de lupte cu taurii din Spania), Parque del Retiro (un loc aglomerat la sfârşit de săptămână), Teatro Real (sau Teatro de la Opera), Plaza Mayor, Muzeul de Arheologie ori Museo del Prado. Acesta din urmă, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania, fiind deţinătorul uneia dintre cele mai minunate colecţii de artă din Europa, cu opere ale unor celebri artişti, cum ar fi: El Greco, Velasquez, Goya şi Murillo.

* * *

Muzeul Regal de Pictură (întâia denumire oficială a Muzeului Prado), şi-a deschis porţile în noiembrie 1819. Cel care a decis crearea unui mare muzeu în Palatul Prado, a fost regele Ferdinand al VII lea. Cum la acea vreme, operele de artă provenite din colecţia regală spaniolă erau răspândite în castelele, palatele şi mânăstirile care aparţineau Familiei de Habsburg, regele a dat ordin ca ele să fie strânse într-o singură clădire.

În primele decenii, muzeul se putea vizita doar o singură dată pe săptămână, fiind acceptaţi doar cei care primeau o permisie specială de la Curte, deoarece colecţia reprezenta proprietatea privată a suveranului.

În anul 1868, colecţia regală a fost naţionalizată şi de atunci a luat numele actual: Muzeul Naţional Prado.

În 1819 catalogul muzeului număra puţin peste 300 de tablouri. Astăzi, colecţia se ridică câteva la mii de opere de artă, a căror majoritate o constituie picturile. Cantitatea şi calitatea picturilor (capabile să reprezinte la cel mai înalt nivel toate şcolile europene de pictură, cu excepţia celor olandeze şi engleze), fac de cele mai multe ori ca publicul, să uite că la Prado există şi statui, mobilier, desene, gravuri, monede şi medalii, dar şi un tezaur excepţional de piese de orfevrărie şi bijuterii (botezat „Tezaurul Prinţului Moştenitor”, expus în sala buncăr situată în subsolurile clădirii).

* * *

Pe lângă Museo del Prado (unde pot fi admirate picturi din secolul XII până în secolul XIX), mai există şi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (care adăposteşte cea mai bună colecţie de artă modernă spaniolă, semnată de maeştri precum Goya, El Greco, Miro ori Dali). Tot aici poate fi admirată şi renumita „Guernica”, a lui Pablo Picasso. Pictura a fost comandată de guvernul Republicii, în anul 1937, cu ocazia Expoziţiei de la Paris. Opera reprezintă un protest împotriva cruzimii Războiului Civil spaniol. De-a lungul timpului, tabloul a călătorit mult între Europa şi Statele Unite ale Americii, fiind expus la Muzeul de Artă Modernă din New York, întrucât pictorul a decis că acesta se va reîntoarce în Spania, doar dacă ţara sa va reveni la democraţie. Faptul a fost posibil abia în anul 1981, când, după restaurare, pictura a intrat în patrimoniul Muzeului Prado, pentru ca mai apoi să ajungă să fie găzduit de Centrul de Artă Regina Sofia.

Ilustrate din Cuba   - Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) - 2
Călătorii 04 Iunie 2023, 05:26

Ilustrate din Cuba  - Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) - 2

    Ne continuăm periplul prin Cimitirul Cristofor Columb ( Necrópolis    Cristóbal...

Ilustrate din Cuba  - Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) - 2
Ilustrate din Cuba  - Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) - 1
Călătorii 03 Iunie 2023, 05:22

Ilustrate din Cuba  - Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) - 1

Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) este situat în cartierul Vedado din...

Ilustrate din Cuba  - Cimitirul Cristofor Columb (Necrópolis Cristóbal Colón) - 1
Călător de weekend: 2 iunie – Ziua Națională a Italiei (Festa della Repubblica Italiana)  Bella Saturnia
Călătorii 02 Iunie 2023, 06:00

Călător de weekend: 2 iunie – Ziua Națională a Italiei (Festa della Repubblica Italiana) Bella Saturnia

Sate răspândite printre podgorii verzi, străjuite de  chiparoși, magnifice clădiri renascentiste și ferme...

Călător de weekend: 2 iunie – Ziua Națională a Italiei (Festa della Repubblica Italiana) Bella Saturnia
Calatorie in jurul lumii Sambata 27 Mai ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 27 Mai 2023, 06:55

Calatorie in jurul lumii Sambata 27 Mai ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitati speciali ES  Doamna Marija Kapitanovic Ambasadorul Republicii Croatia ES Doamna Raja Jhinaoui Ben Ali...

Calatorie in jurul lumii Sambata 27 Mai ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călător de weekend: Catacombele Parisului – cel mai mare osuar din lume
Călătorii 26 Mai 2023, 05:50

Călător de weekend: Catacombele Parisului – cel mai mare osuar din lume

Un labirint de galerii înțesate cu rămășițe umane șerpuiește pe sub romanticul Paris. Aceste catacombe ascund osemintele a...

Călător de weekend: Catacombele Parisului – cel mai mare osuar din lume
Călător de weekend: Kinderdijk (Olanda) – unde morile de vânt s-au luptat cu apa
Călătorii 19 Mai 2023, 06:00

Călător de weekend: Kinderdijk (Olanda) – unde morile de vânt s-au luptat cu apa

Mărginit de două râuri și aflat sub nivelul mării, satul Kinderdijk, aflat aproape de Rotterdam, ar fi fost demult...

Călător de weekend: Kinderdijk (Olanda) – unde morile de vânt s-au luptat cu apa
Călător de weekend: Muzeul Inocenței din Istanbul
Călătorii 12 Mai 2023, 06:00

Călător de weekend: Muzeul Inocenței din Istanbul

  În Istanbul există o extensie reală a romanului ”Muzeul Inocenței”, scris de Orhan Pamuk. Este...

Călător de weekend: Muzeul Inocenței din Istanbul
Radio România Cultural - Partener media al noii colecții semnată de designerul Liza Panait
Călătorii 11 Mai 2023, 06:12

Radio România Cultural - Partener media al noii colecții semnată de designerul Liza Panait

Interviu cu designerul Liza Panait difuzat în cadrul emisiunii Călătorie în jurul lumii - Realizator Magdalena...

Radio România Cultural - Partener media al noii colecții semnată de designerul Liza Panait
Ascultă live

Ascultă live

13:15 - 14:00
Bilet de îmbarcare
Ascultă live Radio România Cultural
13:10 - 14:00
VATRA LUMINOASĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VEȘTI ȘI POVEȘTI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj