Ascultă Radio România Cultural Live

Idei in nocturna- Pagini de Istorie: Turcia de la Ataturk la Erdogan

18 Octombrie 2016, 06:11

Marti 18 octombrie 2016, ora 21.10

Redactor Dan Manolache.

“Turcia de la Ataturk la Erdogan”. O discutie despre istoria si prezentul Turciei moderne. Invitat prof.dr. Ionut Cojocaru, autorul cartii cu acest titlu, in curs de aparitie la Editura Cetatea de Scaun.

“ A reusit Mustafa Kemal Ataturk sa lase mostenire un stat consolidat? Mai vor turcii un stat bazat pe principiile kemaliste sau nostalgia trecutului ii indeamna catre un model oriental? Se poate vorbi despre democratie intr-un stat musulman? Cum gestioneaza U.E. sau SUA relatiile cu Ankara?” Iata doar cateva dintre intrebarile pe care  autorul lucrarii mantiona si le pune si la care incearca sa formuleze raspunsuri. Raspunsurile sunt extrem de importante pentru noi pentru ca securitatea si stabilitatea Turciei, singura tara musulmana membra a NATO, sunt esentiale nu doar pentru securitatea si stabilitatea regiunii noastre ci au si o importanta mondiala.

Vom starui asupra personalitatii lui Mustafa Kemal pentru ca faptele, ideile si vointa cu care si le-a impus au influentat decisive parcursul istoric al Turciei in ultima suta de ani. S-a nascut la Salonik, pe atunci in Imperiul Otoman si s-a pregatit pentru o cariera militara. In scoala i s-a atribuit supranumele Kemal (perfectiune), nume pe care l-a onorat absolvind cu stralucire studiile militare. Cariera de combatant nu a fost mai putin remarcabila. In 1915, pec and comanda trupele turce din zona Marii Marmara a reusit sa respinga trupele Antantei debarcate la Gallipoli, devenind un adevarat erou national. I s-a atribuit ca recompesa si titlul de pasa. Patru ani mai tarziu se implica si in lupta politica fondand la Ankara o puternica miscare nationalista. Parlamentul provizoriu ce functiona in orasul care avea sa devina capitala Turciei, a rspins Tratatul de la Sèvres si i- a oferit demnitatea de Presedinte al Adunarii Nationale.  Mustafa Kemal a condus apoi un razboi victorios impotriva trupelor franceze, engleze, italieane si grecesti ce se aflau in zona pe care Turcia ar fi trebuit sa o cedeze Greciei. Noul tratat incheiat la Lausanne in 1923, dadea satisfactie noului stat turc fondat la 29 octombrie 1923, stat care il avea in frunte in calitate de presedinte pe Mustafa Kemal. Primul presedinte al Turciei, fondator al Partidului Republican al Poporului, avea un proiect de o exraordinara amploare. Isi dorea scchimbarea din temelii a statului dar si a mentalitatii cetatenilor sai. In sinteza sase erau coordonatele politicii sale interne: republicanism, naționalism, secularism, populism, etatism și revoluție. Rezultatul scontat, o Turcie secularizata si moderna. Iata si cateva repere ale realizarii acestui program radical:

-              Abolirea Califatului in 1924, desfiintarea scolilor religioase, inlocuirea legii musulmane (Sharía), de codul civil elvețian, codul penal italian și codul comercial german.

-              Proclamarea egalitatii intre femei si barbate. În decembrie 1934 femeilor li s-a dat voie să voteze pentru membri din parlament și să dețină locuri în parlament.

-              Interzicerea purtarii fezului

-              Inlocuirea alfabetului arab, cu care limba turcă fusese scrisă de secole, cu alfabetul latin, în 1928.

-              Adoptarea prin lege, in 1934, a numelor de familie dupa model European

Mustafa Kemal primeste din partea Adunarii Nationale titlul de "Atatürk", însemnând "tatăl turcilor".  Principiile politice ale lui Atatürk, așa numitul "Kemalism", au fost proclamate în 1931 ca ideologia oficială a regimului. La 09:05 dimineața, pe 10 noiembrie 1938, Mustafa Kemal Atatürk a murit în Palatul Dolmabahçe din Istanbul de ciroză a ficatului.

Dupa disparitia intemeietorului, istoria Turciei moderne nu a fost deloc ferita de convulsii. Vom vorbi despre cateva dintre evenimentele importante care au marcat istoria recenta a statului turc, incercand sa intelegem ce se intampla astazi intr-un stat cu care Romania a avut relatii prietenesti, in anii treizeci  între Republica Turcia și România semnandu-se un Tratat de Prietenie Veșnică și în prezent în vigoare.

Ascultă live

Ascultă live

21:00 - 21:10
Povestea de seară
Ascultă live Radio România Cultural
21:00 - 21:05
ŞTIRI
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
20:10 - 22:00
CU INIMA DESCHISĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj