Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: “Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani.”

29 Noiembrie 2016, 06:30

marti 29 noiembrie 2016, ora 21.10

Redactor Dan Manolache.

“Tezaurul Romaniei de la Moscova. Inventarul unei istorii de o suta de ani.” Autorul lucrari cu acest titlu, aparuta la Editura Humanitas, domnul Marian Voicu, domnul Dorin Matei, redactotul sef al revistei Magazin Istoric si domnul Cristian Paunescu, consilier al Guvernatorului BNR, sunt invitatii unei emisiuni ce face parte din seria celor pe care le consacram participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial.

        “ Fondul roman de aur ce se gaseste la Moscova este declarant intangibil pentru oligarhia romana. Guvernul sovietic isi asuma raspunderea de a conserva acest fond si de a-l remite in mainile poporului roman.” Asa a decis, in ianuarie 1918, Consiliul Comisarilor Poporului. Intre semnatari Lenin si Trotki.

         Au trecut 98 de ani de atunci. In Romania s-au perindat guverne democratice, am intrat apoi in orbita nazismului, apoi in cea a comunismului de care ne-am desprins in 1989. In URSS s-au instalat teroarea lui Stalin, apoi reformele lui Hrusciov, stagnarea din vremea lui Brejnev si din nou reforme, glasnost si perestroika, emblematice pentru epoca lui Gorbaciov. Noua Rusie, a lui Eltin, Putin si Medvedev sustine ca a luat un curs democratic. Constatan insa ca un popor roman pe placul conducatorilor de la Kremlin, inca nu a aparut. In consecinta, averea sa ramane “ conservata”, adica….furata.

          In septembrie 1965, de pilda, cand o delegatie “de partid si de stat” din care faceau parte Nicolae Ceaysescu, I.G. Maurer si  Alexandru Barladeanu a “ridicat problema tezaurului”, Leonid Ilici Brejnev a raspuns in specificul limbaj de lemn: noi am cantarit multilateral…..si consideram ca restituirea unor lucruri….care se refera la o perioada cand exista o vrajba intre tarile respective nu ar corespunde interesului prieteniei noastre si colaborarii dintre noi. Consideram ca aceasta problema trebuie inchisa si sa nu mai vorbim despre ea.”

           Noi vom vorbi despre ea in emisiunea din aceasta seara, fiindca noi credem ca hotiile nu se prescriu si nici nu este corect sa faca doar obiectul discutiei unor comisii de istorici devreme ce actele exista, sunt clare si atesta dreptatea noastra.

           Se implineste in acest an un veac de cand prima transa a tezaurului Romaniei a luat drumul Kremlinului. A doua a plecat in vara lui 1917. Au plecat in refugiul rusesc si multe alta bunuri si inscrisuri de valoare, intre ele bijuteriile Reginei Maria. S-au intors, in cateva randuri, documente istorice, valori de patrimoniu… aurul nu. Anii trec si se pare ca reflexele totalitare se perpetuiaza si in noua democratie din Est. Poate ar fi bine sa invatam cateva cuvinte rusesti. Asadar: Davai zolota!!!

      Vom incheia citand o concluzie ce apartine autorului cartii mentionate, cred lamuritoare, pentru relatiile romano – ruse: “Tezaurul este, alaturi de problema Basarabiei, temelia pe care s-a construit neprietenia amara dintre romani si rusi in ultimii 100 de ani. In iazul minciunilor inoata doar pesti morti, spune un vechi proverb rus.”

Ascultă live

Ascultă live

13:15 - 14:00
Bilet de îmbarcare
Ascultă live Radio România Cultural
13:10 - 14:00
VATRA LUMINOASĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VEȘTI ȘI POVEȘTI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj