Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: Statuia Libertății – simbol al valorilor democratice americane

28 Octombrie 2016, 07:05

Vineri, 28 octombrie, se împlinesc 130 de ani de la inaugurarea unui monument – simbol al Statelor Unite ale Americii, Statuia Libertăţii. Construcţia, situată la intrarea în portul New-York, poartă numele original „Libertatea Luminând Lumea” (în franceză „la Liberté éclairant le monde”) şi reprezintă un cadou al Franței făcut SUA cu ocazia aniversării a 100 de ani de la câștigarea independenței Statelor Unite, şi un simbol al prieteniei dintre cele două națiuni.

* * * * *

Monumentul se află în portul „Liberty Island”, pe o mică insulă din orașul New York, la sud-est de Manhattan, la gura de vărsare a fluviului Hudson în oceanul Atlantic, un loc ales special pentru a transmite călătorilor sosiți aici salutul de bun venit pe pământ american.

1986 / AFP PHOTO / FRANK RICOLETTA

În accepțiunea generală, Statuia Libertății, sau „Lady Liberty” cum mai este numită popular, este un simbol al libertății în general și reperul preferat al luptătorilor pentru libertate.

În Marea Britanie exista o statuie similară, Britannia, construită înaintea Statuii Libertății, un monument care simbolizează valorile democratice britanice și care a devenit cunoscut mai ales în perioada în care ascensiunea Imperiului Britanic era la apogeu.

Interesant este că primul model al Statuii Libertăţii, la scară mai mică, a fost turnat în bronz, fiind destinat iniţial unui far monumental, având ca sursă de inspirație Colosul din Rodos, intenţia fiind de a fi amplasat la intrarea în Canalul Suez. Acest proiect a fost realizat în anul 1870 pentru expoziția universală de la Paris din anul 1900. Începând cu anul 1906, exemplarul a fost instalat în grădina Luxemburg din Paris.

Revenind la original, construcţia acestuia a început la Paris, în anul 1875, statuia fiind, aşa cum aminteam, un cadou al Franţei pentru SUA. Începând cu proiectarea, apoi realizarea mulajelor din ghips, o operaţiune extrem de migăloasă, construcţia a fost finalizată după nu mai puţin de nouă ani, fiind predată oficial la 4 iulie 1884, şi transportată, apoi, de fregata Isere, în nu mai puţin de  214 lăzi şi 350 de componente. Trebuie spus că înainte ca statuia să ajungă în America, autorul ei s-a deplasat peste ocean pentru a discuta cu preşedintele Ulysses S. Grant despre locul unde urma să fie amplasată, pentru destinaţie fiind aleasă o mică insulă în portul din New York City, denumită astăzi Liberty.

Componentele statuii au ajuns în portul New York la 17 iunie 1885, iar asamblarea lor a durat mai bine de patru luni, fiind realizată pe o insulă de pe râul Hudson, lângă New York.

Monumentul a fost inaugurat de președintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886.

Sculptorul care a construit statuia este Frederic Auguste Bartholdi (1824 – 1904), iar Gustave Eiffel, „părintele” Turnului Eiffel, este cel care a creat armătura Statuii Libertății. Ideea i-a venit lui Bartholdi, după ce politicianul Edouard Rene a spus, în timpul unei cine la nivel înalt, că daca în America ar „răsări” un monument care să ofere un tribut independenţei lor, acesta ar trebui făcut de ambele popoare.

Estatuia o reprezintă pe Libertas, zeiţa romană a libertăţii, care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei, ţinând în mâna stângă o tablă cu inscripția „4 iulie 1776” – data ratificării Declarației de independență a Statelor Unite ale Americii, în mâna dreaptă o făclie cu flacăra aurită, iar pe cap o coroană împodobită cu şapte ţepi – fascicole de lumină – și 25 de ferestre, simbolizând cele șapte mări și continente (Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Oceania și Antarctica), respectiv cele 25 de nestemate ale lumii.

1986/ AFP PHOTO / Maria Bastone

Despre sursa de inspiraţie a artistului, există mai multe opinii ale specialiştilor, unii susţinând că Isabelle Eugenie Boyer, văduva lui Isaac Merrit Singer, o femeie frumoasă și vestită în Paris, a fost chipul care l-a inspirat pe artist, iar alţii, că este vorba de mama sculptorului, Charlotte Bartholdi, de care aceasta a fost foarte apropiat, sau chiar Jean Emilie, amanta artistului…

Monumentul are o greutate totală de 225 tone, fiind construit din cupru, însă culoarea statuii este acum verde, rezultată din oxidarea materialului din care este construită.

Pentru construirea acestui monument au fost folosite 300 de foi de aramă ciocănită de 2,5 mm, în greutate totală de 80 de tone, iar armătura interioară cântărește circa 100 de tone.

Sistemul foarte ingenios al construcţiei, din plăci de cupru ataşate unui cadru de metal, dă statuii o flexibilitate remarcabilă care o face să reziste celor mai teribile vânturi sau furtuni, mai ales prin fixarea scheletului metalic de un pilon central foarte solid.

La bază, soclul este construit în Statele Unite, din piatră, şi are formă de stea, în inetrior găzduind un muzeu. Piatra din care este construit soclul este una specială şi provine dintr-un mic sat din Franța, probabil din Ruoms sau din Pouillenay, fiind aleasă pentru faptul că este foarte rezistentă la acțiunea corozivă a apei sărate.

Construcţia piedestalului a reprezentat, însă, cea mai mare problemă a ansamblului monumental, una chiar stânjenitoare, fiindcă el trebuia plătit şi construit de americani, care însă nu găseau fonduri pentru acesta. Abia după ce torţa statuii a fost expusă în Madison Square Garden timp de şase ani, între 1876 şi 1882, într-o încercare de a atrage fonduri şi abia după ce publicistul Joseph Pulitzer a început să menţioneze numele celor care donau bani, fondurile au început să vină ceva mai simplu.

Înălțimea totală a statuii este de 93 de metri, iar fără soclu măsoară 46,5 m.

În interiorul statuii se află o scară cu 354 de trepte pe care se poate urca, însă, după atentatele de la 11 septembrie 2001, vizitarea ei la interior a fost interzisă, pentru ceva vreme. La finalul celor 354 de trepte se află coroana statuii, care oferă celor care ajung acolo, imagini panoramice de excepţie.

În anul 1924, Statuia Libertăţii a fost declarată „monument al naţiunii americane”. Trebuie menţionat faptul că turiştii care vor să acceadă în interiorul Statuii Libertăţii, o pot face gratuit, însă în baza unei programări cu mult timp înainte, vizitatorii fiind nevoiţi să plătească doar biletul pentru feribotul ce îi transportă până pe insula ce găzduieşte monumentul, Insula Libertăţii, punctele de plecare fiind Battery Park City sau New Jersey.

1999 / AFP PHOTO / DON EMMERT

Feriboturile pleacă din Battery Park City de la ora 8:30 a.m. până la 5:00 p.m., iar biletele costă 25$ pentru adulţi şi 21$ pentru vârstnici, iar pentru copii între 4 şi 12 ani, preţul e de doar 16$, copiii sub 3 ani având acces gratuit. Acest preţ include şi vizitarea piedestalului statuii. Pentru cei care urcă în vârful statuii, biletul costă cu 3$ mai mult, însă preţurile pot scădea semnificativ pentru deţinătorii de NYC Pass.

Deşi plimbarea către obiectiv se face cu un feribot care oprește la Statuie, acesta mai are o a doua oprire pe o altă insuliță aflată foarte aproape de Liberty Island, Ellis Island, care reprezintă, din punct de vedere istoric, „poarta de acces” în Statele Unite a imigranților veniți aici cu sute de ani în urmă. Ellis Island era locul în care familii întregi se regăseau după ani de despărțire, dar și locul multor lacrimi cauzate de controlul riguros la care erau supuși imigranţii, circa 2 % din cei care ajungeau aici fiind trimiși înapoi de unde au venit din diferite motive. Tocmai de aceea, aici se află muzeul dedicat imigranților, care poate fi vizitat.

Măsurile de securitate pentru vizitatori sunt aproape „draconice”, un prim filtru găsindu-se înainte de popasul pe insulă. Procedura este similară ca rigurozitate cu cea realizată pe aeroporturi. Un alt filtru de securitate se află înaintea urcării în „coroana” statuii, iar aici accesul cu bagaje voluminoase, umbrele, chiar saci de umăr, băuturi sau mâncare este strict interzis.

Tot din motive de securitate, vizitele spre coroană sunt restricţionate doar pentru grupuri de 4 persoane şi pentru acestea e nevoie de rezervări cu mult timp în avans (însă acestea se pot realiza pe internet sau chiar telefonic), copiii trebuie să aibă măcar 122 de cm pentru a merge pe treptele de sus şi, în fine, o persoană poate vizita coroana doar odată la 6 luni.

Având în vedere că cele mai aglomerate luni sunt aprilie şi august, mai ales în aceste perioade, accesul pe insulă trebuie să se realizeze din timp, durata vizitei pe insulă ajungând uneori chiar şi la cinci ore.

Ca un fapt inedit să amintim şi că în august 2003, la o lună după ce Statuia Libertăţii fusese redeschisă după remedierea pagubelor produse de uraganul Sandy, feribotul Miss New Jersey, care avea la bord 497 de pasageri, a ratat acostarea pe insula pe care se află statuia, trei persoane fiind rănite uşor, acesta fiind unul din extrem de rarele incidente de acest fel care afectează turiştii care doresc să ajungă aici.

RADOR

A murit sociologul Lazăr Vlăsceanu
Istorie-filozofie-psihologie 09 Iunie 2024, 11:20

A murit sociologul Lazăr Vlăsceanu

A murit  Lazăr Vlăsceanu , unul dintre cei mai de seamă sociologi ai educației din România, la vârsta...

A murit sociologul Lazăr Vlăsceanu
În primul weekend din iulie, BUCUREȘTIUL devine CAPITALA EUROPEANĂ a Muzicii Interbelice
Istorie-filozofie-psihologie 06 Iunie 2024, 10:08

În primul weekend din iulie, BUCUREȘTIUL devine CAPITALA EUROPEANĂ a Muzicii Interbelice

Ediția I a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE MUZICĂ INTERBELICĂ – FIMI 2024 va avea loc în perioada 5 – 7 iulie...

În primul weekend din iulie, BUCUREȘTIUL devine CAPITALA EUROPEANĂ a Muzicii Interbelice
Un text inedit al lui Michel Foucault, Discursul filosofic | PODCAST
Istorie-filozofie-psihologie 20 Mai 2024, 13:43

Un text inedit al lui Michel Foucault, Discursul filosofic | PODCAST

Prima carte publicată de filosoful francez Michel Foucault, cea din 1966, Cuvintele şi lucrurile, i-a adus acestuia o...

Un text inedit al lui Michel Foucault, Discursul filosofic | PODCAST
Expoziție foto-documentară la Palatul Suțu - „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”
Istorie-filozofie-psihologie 19 Mai 2024, 05:04

Expoziție foto-documentară la Palatul Suțu - „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”

Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Ambasada Lituaniei în...

Expoziție foto-documentară la Palatul Suțu - „Mărturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”
A opta întâlnire din seria LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu la Teatrul Masca: „Critică și autocritică: nimeni nu-i bun la ceea ce face”
Istorie-filozofie-psihologie 16 Mai 2024, 13:25

A opta întâlnire din seria LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu la Teatrul Masca: „Critică și autocritică: nimeni nu-i bun la ceea ce face”

Joi, 23 mai, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) cea de-a opta...

A opta întâlnire din seria LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu la Teatrul Masca: „Critică și autocritică: nimeni nu-i bun la ceea ce face”
„Efectele ideologice ale comunismului asupra urbanismului din capitală și cum se reflectă azi” - luni, 13 mai, ora 19:30
Istorie-filozofie-psihologie 12 Mai 2024, 04:10

„Efectele ideologice ale comunismului asupra urbanismului din capitală și cum se reflectă azi” - luni, 13 mai, ora 19:30

Muzeul Ororilor Comunismului în România și Muzeul Comunismului din București  invită publicul la...

„Efectele ideologice ale comunismului asupra urbanismului din capitală și cum se reflectă azi” - luni, 13 mai, ora 19:30
Albumul de fotografie "Regele nu moare", disponibil din 10 mai
Istorie-filozofie-psihologie 08 Mai 2024, 06:32

Albumul de fotografie "Regele nu moare", disponibil din 10 mai

Volumul reunește peste 300 de instantanee realizate de Florin Ghioca, fotograful oficial al TNB.

Albumul de fotografie "Regele nu moare", disponibil din 10 mai
Conferința „Holocaustul din Transilvania de Nord – 80 de ani de la ghetoizarea și deportarea evreilor” la ICR Tel Aviv
Istorie-filozofie-psihologie 08 Mai 2024, 05:32

Conferința „Holocaustul din Transilvania de Nord – 80 de ani de la ghetoizarea și deportarea evreilor” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel,...

Conferința „Holocaustul din Transilvania de Nord – 80 de ani de la ghetoizarea și deportarea evreilor” la ICR Tel Aviv
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
Concerte live
Ascultă live Radio România Cultural
16:10 - 18:00
Obiectiv, România
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
17:00 - 17:56
Deutsch 2
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru